Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kā pacientiem tikt pie lētākām zālēm

Veselības ministrija (VM) allaž uzsvērusi, ka Latvijā kompensējamo zāļu cenas nav augstākas kā Lietuvā un Igaunijā, tās esot pat zemākas, tomēr tas nenozīmē, ka mums caurmērā par zālēm no sava maka jāmaksā mazāk. Var būt pat otrādi. Problēma ir tā, ka Latvijā ir viszemākais valsts apmaksāto zāļu īpatsvars, kaimiņi mūs apsteiguši, valstij apmaksājot lielāku valsts kompensējamo zāļu apmēru - kaimiņu valsts iedzīvotājam par recepšu zālēm samaksā vidēji 45 latus gadā, Latvija - 31.

Tā ir viena no atziņām VM svaigi sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par situāciju zāļu tirgū. Lai zāles Latvijā būtu lētākas, VM ir vairāki priekšlikumi, piemēram, par 0% PVN likmes piemērošanu recepšu zālēm un ražotāju zāļu cenu iesaldēšanu.

Ziņojums tapa pēc premjera janvāra beigās veselības ministrei nosūtītās rezolūcijas, kurā prasīja skaidrojumus par to, kā veidojas zāļu cenas, kas ietekmējis un noteicis atšķirības zāļu cenās un to pieejamību patērētājiem Baltijas valstīs.

Igauņu ideja

Latvijas likumdošanā ir noteikts, ka kompensējamo medikamentu cenas nedrīkst būt augstākas nekā Lietuvā vai Igaunijā, cenas arī tiek fiksētas kompensācijas sistēmā, skaidro Juris Bundulis, VM valsts sekretāra vietnieks. Līdzko Igaunija vai Lietuva kāda medikamenta cenu samazina, arī Latvijai cena jānolaiž. «Lietuva tagad Latviju ir ielikusi kā references valsti, jo uzskata, ka mums cenas tiek normāli vērtētas. Lietuva ir pateikusi, ka viņiem cenai jābūt par 5% zemākai nekā Latvijā,» saka J. Bundulis. Latvijā vidēji katrā latā par zālēm aptuveni 70 santīmu esot ražotāja cena, pārējie 30 ir maksimālais lieltirgotavu un aptieku uzcenojums.

Par problēmu viņš atzīst Latvijā esošo augsto pacientu līdzmaksājumu. Pēc krasā veselības aprūpes budžeta grieziena virknei diagnožu grupu pacienta līdzmaksājumu pacēla divas vai divarpus reizes. Kaimiņvalstīs valsts apmaksā lielāku valsts kompensējamo zāļu apjomu.Turklāt Igaunijā 100% kompensācijas zāļu kategorijas izdevumu segšanai valsts izlieto 45% no kopējā valsts finansējuma, kamēr Latvijā - 55%, uzsver J. Bundulis. Te arī Latvijai esot, ko pārdomāt.

Turklāt Igaunijā pacientiem, kuriem pienākas 100% kompensējamās zāles, tās nav pilnīgi par velti, ir jāmaksā 90 santīmu. «Tas ir regulējošs instruments. Ja cilvēkam viss nāk par velti, viņš ņem zāles - vajag vai nevajag,» skaidro J. Bundulis. VM apsver, ka arī Latvijā varētu noteikt 50 santīmu līdzmaksājumu.

Par iesaldēšanu atturīgi

VM arī rosina recepšu zālēm noteikt 0% PVN likmi, tādējādi veselības aprūpes sistēma ietaupītu apmēram 13 miljonu latu. Starptautisko Inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) izpilddirektors Valdis Freidenfelds piekrītoši saka: «Pašreizējā 10% PVN likme izskatās diezgan nepatīkami», un nosauc vairāku ES valstu piemērus, kur vismaz recepšu zālēm ir lielāki nodokļu atvieglojumi.

VM vēl kā iespējamu risinājumu pieļauj uz laiku iesaldēt zāļu ražotāju cenas un samazināt lieltirgotavu pieļaujamos uzcenojumus. VM atsaucas uz statistiku, ka Latvijā pēdējo trīs gadu laikā zāļu cenas pieaug vidēji par 14% gadā. Zāļu cenu iesaldēšanu izmantojot vairākas ES valstis, un to pieļauj Eiropas Padomes direktīva.

Lētāko neizvēlas

No Latvijā pārdotā apjoma oriģinālmedikamenti veido 36%, bet lētākās ģenēriskās jeb patentbrīvās zāles - 64%. Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācijas vadītāja Evita Jaunzeme gan norāda uz problēmu - atšķirībā no daudzām ES valstīm Latvijā arī tad, kad par zemāku samaksu iedzīvotājiem pieejami patentbrīvie medikamenti, pacienti turpina lietot dārgākos - oriģinālmedikamentus.

Ģenērisko zāļu patēriņš Latvijā ne vien neaug, bet pat mazliet samazinās. «Ārsts neinformē pacientu, ka ir dažādas zāļu terapijas iespējas. Aptiekā ne vienmēr farmaceits iesaka lētāko,» stāsta E. Jaunzeme. Arī VM pērnā gada beigās secināja, ka apmēram sešus miljonus latu pacienti pārtērējuši, neizvēloties lētākās zāles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izdevumi

Cik valsts tērē gadā zālēm vienam iedzīvotājam? *
Latvija Ls 31,5
Lietuva, Igaunija Ls 45,6
Ungārija, Ls 91,2
Slovēnija, Čehija
ES vidēji Ls 245,6

Valsts apmaksāto recepšu zāļu īpatsvars kopējā patēriņā
Latvijā 44%
Lietuvā 50%
Igaunijā 64%


*Ambulatorai ārstēšanai paredzētā nauda 2009. gadā, dati: Veselības Ekonomikas centrs, IMS

VM idejas

noteikt pacienta līdzmaksājumu 50 santīmu apmērā par 100% kompensējamo zāļu recepti
pārskatīt pašreiz 100% kompensējamo medikamentu kategorijā iekļauto diagnožu atbilstību noteiktajiem kritērijiem
aizliegt zāļu reklamēšanas pasākumus pie speciālistiem ārstniecības iestādēs pacientu pieņemšanas laikā un bez saskaņošanas ar iestādes vadību.
noteikt recepšu zālēm 0% PVN nodokļa likmi
uz noteiktu laiku iesaldēt zāļu ražotāju cenas
samazināt zāļu lietirgotavu uzcenojumu vismaz par 10%

Informācija: VM informatīvais ziņojums par situāciju zāļu tirgū

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?