Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kā senioram stiprināt imunitāti

Cilvēks nav tikai bioķīmisks subjekts. Par viņa piederību konkrētai vecuma grupai liecina nevis pases dati, bet gan bioloģiskais vecums, ko nosaka pats organisms. Arī gēni. Tie kodē visas organisma norises un reakcijas, arī imunitāti. Ar gadiem vieni gēni kļūst aktīvāki, citi mazāk aktīvi, tāpēc atbildes reakcijas var mainīties tāpat, kā vecumā cilvēkam mainās oža vai garšas sajūta.

Mainās arī organisma aizsargspējas jeb imunitāte. Kas senioru vecumā jāņem vērā, lai to stiprinātu, skaidro imunologs Lauris Līcītis.

Iespaido arī emocijas

«Nozīme ir ne tikai vecumam, bet arī ārējās vides faktoru ietekmei, ar to saprotot gan fizikālos, gan bioloģiskos aspektus - mikroorganismus, starojumu, magnētiskos un bioloģiskos laukus. Arī mūsu emocijas, emocionālā pasaule, kas varbūt nav tieši saistīta, tomēr atstāj iespaidu uz imunitāti,» uzskata imunologs.

Ir pierādīts, ka pozitīvi noskaņotam cilvēkam organisma aizsargspējas strādā labāk. Arī L. Līcītis atzīst - laimīgi cilvēki ir mazāk uzņēmīgi pret slimībām: «Cilvēkiem gados, pirmkārt, svarīgas pozitīvas emocijas, bet, otrkārt, jāsaprot: iegūt veselību senioru gados, kad jaunībā par to nav domāts, diemžēl nevar. Var tikai mēģināt saglābt to, kas vēl saglābjams.» Kā to darīt? Sākt norūdīšanos vai izdot naudu par dārgiem vitamīniem?

Seniori pieder tai ļaužu grupai, kam ar gadiem iekrājušās dažādas hroniskas kaites. Kā norāda L. Līcītis, vecumā ļoti būtiski darīt visu, lai hroniskās saslimšanas spētu uzturēt mazāk aktīvās formās, tāpat arī der pārskatīt ēšanas paradumus un dzīvesveidu. Bet tas nenozīmē bez apdoma mesties āliņģī vai pēkšņi sākt drastiskas norūdīšanās procedūras. Norūdīšanās gan ir atzīstama jebkurā vecumā, tomēr te vajadzētu ieklausīties, ko signalizē organisms - labsajūtu vai stresu. Lai gan pēc individuāla padoma, kā stiprināt imunitāti pie noteiktām hroniskām kaitēm, vislabāk doties pie sava speciālista, vai tas ģimenes ārsts, fizioterapeits vai imunologs, tomēr ir daži pamatprincipi, ar kuru palīdzību iespējams celt organisma aizsargspējas.

Stiprināt gļotādas veselību

Epidemioloģisko draudu laikā imunologs uzsver profilakses nozīmi, lai izvairītos no lipīgajām infekcijām: «Vārda tiešākajā nozīmē vajadzētu izolēties no sabiedrības. Tas nenozīmē gluži ieslēgties četrās sienās, bet izvairīties no cieša kontakta ar saslimušajiem un uzturēties apstākļos, kur svaigs gaiss ir apritē.» Tiem, kas jau klepo un šķauda, jūtas slimi, L. Līcītis iesaka izmantot mūsu sabiedrībā pagaidām nepopulāro aizsargmasku. «Maska nepalīdzēs nesaslimt, taču aizturēs slimības ierosinātāja ceļošanu telpā. Tas nav mazsvarīgs faktors, jo pierādīts, ka, cilvēkam nošķaudoties, mikrobu izplatīšanās ātrums telpā ir pie 200 kilometriem stundā.»

Vai senioriem mediķu ieteiktā savlaicīga vakcinēšanās neatstāj arī negatīvu ietekmi uz imunitāti? L. Līcītis to nenoliedz, turklāt brīdina, ka vakcīnas efektivitāte nav simtprocentīga, tā svārstās no 45 līdz 65 procentiem. «Sava organisma aizsargspēju stiprināšanai nepieciešams stiprināt gļotādu veselību, jo tieši caur gļotādu notiek infekcijas saskarsme ar organisma iekšējo vidi - gan caur elpošanas, gan kuņģa zarnu trakta sistēmu,» norāda imunologs. Gļotādas veselības stiprināšanai jālieto vitamīni un dažādi antioksidanti. Imunologs iesaka selēna savienojumus, koenzīmu Q10, skujkoku, piemēram, priežu, ekstraktus, arī augļus. Antioksidējošas īpašības piemīt C, E un A vitamīnam.

Holesterīna bubulis

Organisma aizsargspēju stiprināšanai būtiskas arī nepiesātinātās taukskābes. Taukvielas uzturā ir jālieto - uzsver imunologs. «Runājot par to, kas nosaka holesterīna paaugstināšanos, cik tas bīstams un kā ar to cīnīties, esam aizgājuši par tālu. Reklāmu ir daudz - tāds un tāds līdzeklis stiprinās jūsu sirdi... Bet nestiprinās! Tāpēc, ka ar taukiem un taukskābēm uzņemam arī organismam vitāli nepieciešamas vielas. Ierobežojot taukvielu iekļaušanu ēdienkartē, ierobežojam arī vitālās vielas, kuras citādi uzņemt nav iespējams, jo ir vajadzīga vide, kas tās ienes un piegādā organismam. Tā ka priecāšanās par liesu uzturu no imunologa viedokļa ir maldīga,» nepārspīlēt ar striktām diētām iesaka L. Līcītis.

Imunologa praksē bijuši arī vājas miesasbūves pacienti, kuri gaļu neēd vispār, taču holesterīna rādītāji sasniedz cipara deviņi atzīmi, kad norma ir līdz seši. Kāds tam izskaidrojums? «Ne jau uzturs tiešā veidā nosaka holesterīna līmeni. Virkne zinātnieku uzskata, ka holesterīna līmeni nosaka nevis tas, ko ēdam, bet kāda ir kuņģa un zarnu trakta mikroflora. Ja pareiza, holesterīns nebūs paaugstināts,» uzskata imunologs. «Tāpēc par kuņģa un zarnu trakta veselību nopietni jārūpējas, raugoties, ko ēdam un kā ēdam. Tas pats speķītis neko ļaunu nenodarīs,» piebilst mediķis. Ar imunitāti tam ir vistiešākais sakars - kuņģa zarnu traktā ir līdz diviem tūkstošiem dažādu baktēriju, kas zināmā mērā arī nosaka imunitātes īpašības. Ja mikroflora nebūs pareiza, tie elementi, kas nodrošina normālu gļotādas funkcionēšanu - vitamīni, taukskābes - neuzsūksies vajadzīgajās proprcijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas grauj imunitāti

Smēķēšana
Stress
Neveselīga pārtika

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?