Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kā valsts pret mani, tā es pret valsti

Vai Latvija ir labākā valsts, kurā dzīvot? Ja šādu jautājumu uzdotu uz ielas sastaptiem astotklasniekiem, tikai neliela daļa atbildētu ar pārliecinošu jā. Cerīgāka aina pavērtos, vaicājot skolēniem, vai viņi mīl Latviju. Tomēr, lai arī mīlestībā pret valsti gatava atzīties lielākā daļa skolēnu, daudzi nenoliedz - labprāt pārceltos uz pastāvīgu dzīvi citur.

Šāda aina paveras pirmajos rezultātos salīdzinošajā pētījumā par pilsoniskās izglītības kvalitāti Latvijā un citās valstīs. Tie parāda, ka skolēnu sasniegumi pilsoniskajā izglītībā atpaliek no vidējā pētījuma dalībvalstu rādītāja, bet arī liecina - Latvijas skolēnu attieksme pret savu valsti ir ievērojami sliktāka nekā vidēji Eiropā.

Secinājumi skarbi

«Aina nav priecīga,» par pirmajiem rezultātiem saka LU profesors un pētījuma grupas vadītājs Andris Kangro. Vairāk nekā 22 tūkstoši Latvijas astotklasnieku aizpildīja testu, lai izmērītu skolēnu zināšanas dažādos pilsoniskās izglītības jautājumos, un secinājumi ir skarbi - sliktākus sasniegumus par Latvijas skolēniem uzrādījuši tikai četru ES valstu un dažu Latīņamerikas valstu skolēni.

Kāpēc tā? Viens no iespējamajiem iemesliem, ko min Valsts izglītības satura centra sociālo zinību mācību satura speciāliste Sandra Falka, ir tas, ka aptaujāti astotklasnieki, taču vairākas būtiskas tēmas Latvijas skolēniem tiek mācītas 9. klasē. A. Kangro to nenoliedz un norāda, ka pētnieki aptaujājuši arī devītklasniekus, taču galīgie secinājumi būšot zināmi septembrī. Otrs iemesls, kāpēc Latvijas skolēnu rezultāti nav iepriecinoši, varētu būt tas, ka jauns priekšmets sociālās zinības Latvijas skolās ieviests tikai pirms dažiem gadiem un pirmie augļi no tā vēl nav jūtami. S. Falka skaidro, ka sociālās zinības kā atsevišķs priekšmets ieviests, apvienojot dažādus pilsoniskās, veselības, ētiskās un ekonomiskās izglītības tematus, lai novērstu to sadrumstalotību.

Jāveicina ne vien skolā

Izglītības satura vainu pie sliktajiem pētījuma rezultātiem neatzīst izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), kura uzskata, ka skolēnu pilsoniskā apziņa jāveicina ne tikai skolai, bet arī dažādām ārpusskolas aktivitātēm, izriet no viņas pārstāves Agneses Korbes teiktā. Sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Marija Golubeva gan uzskata, ka Latvijas skolēnu rezultāti ir tik slikti, jo pilsoniskā izglītība nekad nav bijusi Latvijas prioritāte. Sociālajās zinībās ir jāapgūst daudz tēmu, un pilsoniskā izglītība ir tikai viena no tām, tāpēc skolotājiem «zūd akcenti» un šai tēmai nav ierādīta pietiekami būtiska vieta. Pētījuma rezultāti liecina, ka būtiska ir bijusi arī vecāku un skolotāju loma - augstāki sasniegumi bija tiem skolēniem, kuru vecāki interesējas par sociāliem un politiskiem jautājumiem.

Arī pētījums par skolēnu attieksmi pret Latvijas valsti uzrāda negatīvus rezultātus, jo kopumā skolēni citās pētījuma dalībvalstīs pret savu valsti attiecas krietni labāk. Izteikti noliedzoša attieksme bija skolēniem no skolām ar krievu mācībvalodu. Tas, pēc M. Golubevas domām, nav pārsteidzoši, jo gan Latvijā, gan Igaunijā jaunieši krievu skolās jūtas atsvešināti no valsts un uzskata, ka neko nevar ietekmēt. Jauniešu gatavību pārcelties dzīvot uz citu valsti M. Golubeva skaidro ar ekonomiskās krīzes uzlikto zīmogu. Daudzu skolēnu rūgtumu pret valsti pamanījusi arī Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas priekšsēde Dzintra Kohva, kura norāda, ka jauniešiem varētu būt pieeja «kā valsts pret mani, tā es pret valsti».

Interesantas tendences uzrāda skolēnu atbildes uz jautājumiem par viņu gatavību iesaistīties dažādos politiskajos un sociālajos procesos. Piemēram, jaunieši ar labākām zināšanām par pilsoniskās izglītības jautājumiem pauž lielāku gatavību piedalīties vēlēšanās nekā jaunieši ar sliktiem rezultātiem, taču pilnīgi pretēja aina paveras jautājumā par jauniešu vēlmi iesaistīties kādā partijā - to vairāk vēlas darīt skolēni ar zemākajiem sasniegumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Skolēnu attieksme pret Latvijas valsti

Es mīlu Latviju - tā uzskata 89% skolēnu latviešu skolās un 56% - krievu skolās
Latvijas karogs man ir ļoti svarīgs - tam piekrīt 93% skolēnu latviešu skolās, 68% skolēnu krievu skolās
Es labāk vēlētos pārcelties uz pastāvīgu dzīvi citā valstī - to gatavi darīt 39% skolēnu latviešu skolās un 63% skolēnu krievu skolās
Esmu lepns, ka dzīvoju Latvijā, - to atzīst 77% skolēnu latviešu skolās un 44% skolēnu krievu skolās
Kopumā, salīdzinot ar citām valstīm, Latvija ir labākā valsts, kurā dzīvot, - tam piekrīt 41% skolēnu latviešu skolās un 18% skolēnu krievu skolās

Dienas veiktā aptauja: vai vēlies dzīvot Latvijā?


Aleksis Zālītis (15):
Latvijā jūtos labi, jo te ir draugi, tuvinieki. Daudzus, arī manu ģimeni, uztrauc krīze un ar to saistītās naudas problēmas, bet krīze jau ir arī citās zemēs. Doma pamest Latviju nav bijusi, ja nu vienīgi vēlāk uz ārzemēm aizbraukt mācīties. Šobrīd labākie draugi ir šeit, ar viņiem kopā Ziedoņdārzā uzpēlējam basketbolu.

Līga Roze (14):
Jā, Latvija ir valsts, kurā vēlos dzīvot, jo tā ir skaista, te ir daudz kā interesanta, bet, protams, ir daudz mīnusu. Krīze nav beigusies, viss ir dārgs, bet es nevarētu iedomāties dzīvi citā valstī.

Pauls Bērziņš (15):
Latviju negrasos pamest, jo šeit ir draugi, ģimene. Vienmēr var salīdzināt ar kādu citu valsti, bet vienmēr jau nevajag arī tādu, kas lielāka un kur augstāks attīstības līmenis, jo ir daudz vietu uz pasaules, kur klājas vēl sliktāk.

Ēriks Grāpis (14):
Jā, noteikti vēlos dzīvot Latvijā. Tā ir ja ne pati labākā zeme, tad mana dzimtene. Redzu sevi šeit arī pēc 10, 15 gadiem. Pieļauju iespēju, ka aizbraucu studēt citur, bet noteikti atgriezīšos.

Sendija Rasmane (14):
Uz šo jautājumu nevaru precīzi atbildēt - daļēji Latvija ir valsts, kurā vēlos dzīvot, jo tā ir mana dzimtene, manas mājas, bet šābrīža situācijas dēļ labāk vēlētos iegūt profesiju citā valstī, piemēram, Anglijā, Dānijā, Amerikā.
Apkopoja Ilze Brinkmane

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?