Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kamēr krata iespējamo narkobodi, cilvēki plūst straumēm

Pagājušās nedēļas vidū Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicisti veica kratīšanu iespējamajā «legālo narkotiku» tirdzniecības vietā Gogoļa ielā, izņemot 36 gramus uz vietas atrodamo vielu. Kratīšana tehnisku iemeslu dēļ ieilga, kas klātesošajiem žurnālistiem deva lielisku iespēju padziļināti iepazīties ar šī biznesa klientūru. Kā izrādās, pie veikaliņa mēdz piestaigāt ne tikai skūti jaunieši, bet arī gana respektabla izskata kungi un kundzes. Netrūka arī acīmredzami nepilngadīgu puišu, bet vakarpusē piekāpa arī kāda grūtniece.

Kratīšana notika kriminālprocesa ietvaros vienā no tā sauktajām legālo narkotiku bodītēm Gogoļa ielā. Tā gan ir tikai viena no vismaz 35 šāda tipa tirdzniecības vietām, kuras policija saskatījusi Rīgā, bet vieta biznesam acīmredzot izvēlēta ļoti veiksmīgi - Maskavas forštates sākums, tepat blakus Centrāltirgus un vēl tirgus Latgalīte. Kad policija pirms dažām nedēļām šo vietu apmeklēja reida ietvaros, tā savu darbību nepārtrauca, stundas laikā ietirgojot 100 latu.

Kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 253 prim panta 1. daļas par narkotisko vai psihotropo vielu glabāšanu vai realizāciju, kas paredz sodu līdz desmit gadiem cietumā. Tomēr nešķiet, ka uz vietas sastapto pārdevēju tas satrauktu. Viņš mierīgi turpina spēlēt datorspēles un policistiem aizrāda - adrese ta ir, bet firma šeit esot cita, ne tā, kas norādīta orderī, tādēļ policistiem te neesot tiesību neko darīt. Tā izrādās vēl viena šādu tirdzniecības vietu viltībiņa - kamēr policijai izdodas no tiesneša izprasīt kratīšanas orderi uz vienu firmu, tās vietā jau piereģistrēta cita. Šoreiz policistiem gan izdodas operatīvi no tiesneša iegūt jaunu orderi, tādēļ kratīšana var turpināties.

Kamēr gaidām jauno orderi, ierodas arī kāds vīrietis bezpiedurkņu krekliņā un treniņbiksēs, kurš, pamanījis preses pārstāvjus, krievu valodā sāk uzstāt - te ir privātīpašums, jūs te nedrīkstat uzturēties, ja nevāksieties, izsaukšu policiju! Klātesošie izmeklētāji gan uz to tikai atsmej - sauc, sauc!

Jāpiebilst - ir pieliktas lielas pūles, lai visi zinātu, ka šeit nekas nelegāls nenotiek. Veikala skatlogā blakus zīmei, ka tas strādā diennakti, ielīmēta Valsts ieņēmumu dienesta izsniegtā komersanta reģistrācijas apliecība, bet pašā veikalā pie sienas piestiprināts Latvijas Neatkarīgo ekspertu asociācijas dalībnieka izsniegts atzinums par tirgojamās vielas ķīmisko sastāvu, kurā lasāms: «Speciālistam uzrādīta caurspīdīga polietilēna pakete izm. 6 x 10 cm, kurā atrodas izžāvēti un sasmalcināti augu fragmenti zaļganā krāsā. Veicot uzrādītā parauga mikroskopisko izpēti, konstatēti amorfas kristāliskas vielas uzslāņojumi baltā krāsā.» Šī viela izrādījusies «fenacetililindolu paveids», kura ķīmiskā uzbūve ietver, piemēram, kādu metanona paveidu. Šis konkrētais vielas paveids Latvijas aizliegto vielu sarakstā nav iekļauts, ar ko arī skaidrojama pārdevēja bezbailība. Bet, vai tas patiešām atbilst tirgotās vielas sastāvam, varēs zināt tikai pēc mēneša, kad būs saņemts oficiālās policijas ekspertīzes rezultāts.

Jāpiebilst, ka veikaliņa telpās pircēji netiek laisti, tirdzniecība notiek caur vēdlodziņu, un uz tirgotajiem iepakojumiem kā sastāvs norādīti tikai «vaniļa, citrusu, greipfrūtu, mandarīnu, citronu ekstrakts». Protams, vēl viens juridiskais nodrošinājums - norādījums, ka šo it kā nekaitīgo vielu nedrīkst lietot iekšķīgi, - uz iepakojuma neiztrūkst.

Pie reizes policisti «izkrata» arī vairākus potenciālos pircējus un pārdevēju, kuram pagaidām lietā vien liecinieka statuss. Jāpiebilst, ka, kopš policija sākusi aktīvi «bojāt dzīvi» šāda tipa bodītēm, lielu daudzumu «preces» tajās uz vietas netur - ja iztirgo, var pievest vēl. Arī šajā veikaliņā izdodas izņemt tikai 144 «augu maisījuma» iepakojumus 0,25 gramu izmērā jeb 36 gramus, iespējams, apreibinošās vielas.

Dodoties prom, policisti veikala durvis «aizplombē». Klātesošais veikaliņa advokāts, starp citu - bijušais prokurors, gan nosmej, ka gan jau pa nakti kādi «ļaundari» atnākšot un to plombu noraušot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Diena uzsver - neviens no attēlos redzamajiem cilvēkiem veikaliņa preci neiegādājās. Policijas klātbūtne ieilga, tādēļ tirdzniecība tika pārtraukta lielāko dienas daļu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?