Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kandidāte ir, sāksies grūtākais

Līdzšinējā pieredze rāda, ka valdības veidošanā grūtākais sākas tikai pēc premjera kandidāta nominēšanas. Pirmdienas vakarā sabiedrība sagaidīja Valsts prezidenta Andra Bērziņa paziņojumu, ar kuru viņš aicināja zemkopības ministri Laimdotu Straujumu veidot nākamo valdību. Partiju ambīcijas amatu dalīšanā un strīdos par valdības deklarācijas prioritātēm varētu mazināt tikai kopīgais mērķis izveidot tādu valdību, kas var strādāt ilgtermiņā arī pēc nākamās Saeimas vēlēšanām, kas notiks šā gada 4. oktobrī.

Tas, kā šī valdība strādās, lielā mērā noteiks arī labējo politisko spēku rezultātus Saeimas vēlēšanās, uzskata Vienotības līdere Solvita Āboltiņa. Tāpēc viņa aicināja partnerus meklēt kompromisus arī jautājumos, kuros iepriekš bija pretrunas. Valdību plānots apstiprināt līdz 23. janvārim, kad Saeimā ir paredzētas ārpolitikas debates, lai tajās jau varētu uzstāties ārlietu ministrs ar jaunu mandātu. Līdz otrdienas vakaram partijas izteiks savas vēlmes par valdības deklarācijas prioritātēm, kuras izvērtēs vairākās darba grupās, sākot gatavot Ministru kabineta deklarāciju un koalīcijas līgumu. Sarunās ar partijām L. Straujuma jau konstatēja, ka tām ir viedokļu atšķirības vairākos jautājumos, piemēram, arī par VL-TB/LNNK svarīgo uzturēšanās atļauju problēmu, bet tāpēc kopā būšot jāmeklē kompromisi vai arī jāatliek līdz vēlēšanām, ja neizdosies vienoties.

Sākt pie baltas lapas

Premjera kandidātu nominācijas ir notikušas dažādi, dažkārt aicinājumu izsakot arī rakstiski. Šoreiz A. Bērziņš uzaicināja L. Straujumu uzņemties valdības veidošanu publiski un klātesot visiem potenciālajiem sadarbības partneriem no Vienotības un tās jaunā sabiedrotā Reformu partijas, Visu Latvijai!-TB/LNNK, Zaļo un Zemnieku savienības, kā arī Klāva Olšteina vadītās sešu neatkarīgo deputātu grupas. Šiem politiskajiem spēkiem kopā ir 66 deputāti, bet ir vēl trīs neatkarīgie deputāti - Dāvis Stalts, Inga Bite un Inga Vanaga, kuri arī līdz šim bija atbalstījuši valdību. Viss liecina, ka premjera kandidatūra šoreiz iepriekš bija saskaņota ar Valsts prezidentu A. Bērziņu, kurš nomināciju pamatoja ar L. Straujumas «profesionālo pieredzi un līdzšinējo pozitīvo darbību izpildvarā».

Pirms tam Vienotības līderi kopā ar L. Straujumu tikās ar VL-TB/LNNK, Reformu partijas (RP), Zaļo un Zemnieku savienības frakcijām, kā arī neatkarīgo deputātu grupu, saņemot atbalstu kandidātes izvirzīšanai. ZZS koalīcijā būs jaunpienācēja. Uz ZZS tikšanos ar Vienotību no partijas Latvijai un Ventspilij bija ieradies tās priekšsēdis Aivars Lembergs, kuram vienošanās gadījumā būs iespēja atkal sēdēt pie koalīcijas galda - un ne tikai kopā ar zināmajiem partneriem no Vienotības, bet arī ar Reformu partijas līderiem, kas ir noņēmuši sarkanās līnijas, kuras savulaik liedza ZZS iekļaut koalīcijā. ZZS bija svarīgi pārliecināties, ka šī ir jauna valdība un jauna koalīcija, kurā visi apsēžas pie baltas lapas, norādīja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Vienotības līdere S. Āboltiņa apsolīja: «Mēs nevēlamies pieļaut situāciju, ka kāds jūtas apdalīts vai nenovērtēts.» Tas nozīmē, ka visi būšot līdzvērtīgi partneri.

Būs cīņa par VARAM

«Par amatiem mēs neesam runājuši. Man nav ministru saraksta, un Vienotība tādu nav nolikusi priekšā,» ik pēc katras tikšanās ar partijām vismaz piecas reizes uzsvēra L. Straujuma. Viņa neplāno vienpersoniski izvēlēties ministru kandidātus, kā varbūt varēja uztvert Valsts prezidenta vēlmi pēc viņa pirmajiem paziņojumiem pēc valdības krišanas. «Ministru izvēle ir process, kurā notiek diskusijas ar visām partijām, bet premjers ir tas, kurš uzņemas atbildību par šo lēmumu,» žurnālistiem sacīja L. Straujuma, norādot, ka aizmuguriski nesākšot stādīt nekādus sarakstus. Viņa teica, ka vienīgā vienošanās par jaunās valdības sastāvu ir bijusi ar VL-TB/LNNK, kas vēlas, lai darbu turpina nesen amatā ieceltā kultūras ministre Dace Melbārde. Premjera kandidātei ir zināms, ka Valsts prezidents vēlas, lai darbu turpina arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Strīdus var paredzēt par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadību, kuras atdošana Zaļo un Zemnieku savienībai varētu būt kaitējums no Reformu partijas ievēlēto deputātu pašcieņai. VARAM tāpat kā Satiksmes ministrijai un Ekonomikas ministrijai ir būtiska ietekme ES fondu apguvē, ar ko var skaidrot partiju interesi nonākt tās vadībā. Uz vaicāto, kā RP vērtētu VARAM nodošanu ZZS atbildībā, RP līderis Edmunds Demiters Dienai sacīja: «Kāpēc domājat, ka tā būs ZZS? Ļoti veiksmīgi ministriju varētu vadīt Einārs Cilinskis.»

VL-TB/LNNK frakcijas vadītājs E. Cilinskis, kurš bija ministrijas parlamentārais sekretārs un ir tajā strādājis arī pirms tam, sacīja: «Es visu laiku varu būt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.» Taču viņš bija pārliecināts, ka amatā būs pārstāvis no ZZS, jo šī ministrija tai ir būtiska prioritāte. No ZZS frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa iepriekš teiktā varēja noprast, ka ZZS pat varētu neiet valdībā, ja parādīsies «tabu tēmas». Taču pirmdien viņš vairs ne ar zilbīti neminēja iespēju palikt ārpus koalīcijas. ZZS vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra kandidāts Artis Stucka uz Dienas jautājumu, vai piekristu vadīt šo nozari, ar kuru viņš jau iepriekš bijis saistīts, atbildēja: «Man būtu liels gods pieņemt šādu piedāvājumu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?