Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kāpēc dzīvot šai pasaulē

«Laipni lūdzu,» vēsta glīti noformēta izkārtne pie Jāņa Vasarieša durvīm. Ņiprais kungs gan to aši noņem, kad esam kāpuši pāri slieksnim - lai kāds cits neienāk. Apbrīnojama humora izjūta, lieliskas stāstnieka īpašības un apskaužams mundrums raksturo gaišo, deviņdesmitajam gadu slieksnim pārkāpušo kungu, kurš pazīstams kā Latvijas izcilākais liliju audzētājs. Viņa biogrāfija ir vairāku grāmatu sējumu vērta. Atmiņas par savu dzīvi Vasarieša kungs sācis ierunāt diktofoniņā, jo rakstīt nevar. Bet, kā pats saka, joprojām bāž degunu visur, kur var.

Par lilijām skaistākas

Jānim Vasarietim patīk uzņemt ciemiņus. Ja nākat pie liliju pavēlnieka ciemos, rezervējiet vismaz stundas trīs. Ātrāk laukā netiksiet. Taču nožēlot nenāksies, jo stāsti ir pikanti, garšīgi, sirsnīgi, pamācoši un pārsteidzoši. Par to, kā dzīvot krāšņi un arī 90 gados - no sirds. «Es jau domāju - ja izturēšu savu apaļo jubileju pērn 3. augustā, dzīvošu vēl desmit gadus,» vaļsirdīgs ir Jānis. Izturējis. «Bet, ja godīgi, negribas dzīvot. Katru vakaru noskaitu pātarus, kaut neesmu no ticīgajiem, par visiem aizlūdzu, un saku: mīļais Dieviņ, izdari tā, lai vakaru aizmiegu, sapņoju saldus sapnīšus - par meitām, protams, - un no rīta pamostos beigts!» smej Vasarieša kungs.

Viņš nezinot nevienu, kam 90 gados nebūtu kādas vainas. «Es neredzu tālāk par savu degungalu,» par vājo acu gaismu, ko vairs nevar atjaunot, informē seniors. Briesmīgākais, ka tā dēļ nevarot novērtēt skaistas sievietes... Jānis uzskata - latvietim nav nekā pasaulē skaistāka par sievieti. Lilijas? Ai, pat tās ne... Par dzīvi un aiziešanu viņš runā gaišos toņos, bet, taujāts, kas gribētu būt nākamajā dzīvē, pārsteidz: «Hulio Iglesiass. Vai arī Soledada Bravo.» Jānis apbrīno šos mūziķus.

Valodas glābj

«Ir divi cilvēku tipi - tādi, kuriem patīk runāt par savām kaitēm un tādu ir daudz. Un tādi, kuriem patīk runāt par saviem nopelniem. Esmu tas otrs,» uzsver Jānis. Viņš lepojas, ka savulaik sešu gadu laikā ar lilijām ticis augstāk par pašu Orehovu. Tas, pateicoties sešu valodu zināšanām. Viena no tām - krievu valoda kara laikā Jānim glābusi dzīvību, bet vācu valoda glābusi vairākkārt.

Vācu armijā Jānis dienējis gaisa karaspēkā. Kad Kēnigsbergā krievi saņēmuši gūstā, paģērējuši atdot pulksteņus. Jānis sapratis, ko prasa, un viņam tāds bijis - dārgs šveiciešu kabatas pulkstenis, ko uzdāvinājis viņa slavenais onkulis Voldemārs Zāmuēls. «1943. gada oktobrī, kad evakuējāmies, tēvs pieteica, lai pulksteni ņemu līdzi un veselu atvedu atpakaļ. Toreiz domāju - kam zaldātam pulkstenis? Riktīgs buģiļņiks. Zināju - ja teikšu, ka nav, mani apčamdīs. Fiksi atradu caurumu muguras lejasdaļā, kur to iebāzt uz īsu brīdi. Tur to, protams, nemeklēja,» stāsta Jānis. Tēvam pulksteni Jānis atvedis, tikai drīz vien to nozaguši.

Pēc kara augstskolā savukārt Jānim bija paredzēts piecarpus gadu kurss. Bet, cītīgs būdams, to pabeidzis četrarpus gados. Tā bijusi pirmā un vienīgā elektroķīmijas fakultāte. «Pēdējā kursā bija eksāmens priekšmetā, kurā Latvijā nebija pasniedzēja. Uz mēnesi mūs aizsūtīja uz Maskavas Baumaņa institūtu, kur krievu pasniedzējs nolasīja lekciju kursu krieviski. Valodu pratu, bet rakstīt nemācēju - pierakstīju ar latīņu burtiem.» Pienāk eksaminācijas diena, Jānis neko nesaprot, ko pierakstījis. Mācījies no grāmatas vācu valodā, taču nav paguvis iemācīties visu. Pienāk viņa kārta atbildēt. «Šausmīgi lauzītā krievu valodā pasniedzējam stāstu, lai redz, ka krieviski knapi jēdzu. Pirmos divus punktus izstāstu, bet trešajā nav ko teikt. Lūdzu pasniedzējam, lai ļauj to izstāstīt vācu valodā, jo es tajā mācījos. Požaluista! Biju uzzinājis, ka viņš vācu valodu nejēdz. Man ļauj arī. Tikai skatos, ka kursa biedri saļimst savos solos, sāk kratīties. Ka tikai tas pasniedzējs neierauga, ko šie kratās! Izrādās, esmu viņam stāstījis pasaciņu par Ansīti un Grietiņu,» smej Jānis. Bet angļu valoda palīdzējusi uztaisīt karjeru - 70. gados Vasarietis uz Ameriku sūtījis dzintara rotas lietas, pretī par to saņemot liliju sēklas.

Pašam sevi kurbulēt

«Mans dzīves princips - vienmēr meklēju, ko varu padarīt un nepalaist garām neko, kas būtu labs ienākumu vai morālā ziņā,» dzīves principu atklāj Vasarietis. «Mana motivācija vienmēr bijusi visu darīt vairāk un pašam sevi kurbulēt.». Tas arī mudinājis apvienot kara aviācijas - latviešu nakts bumbvedēju - veterānus. «Bāžu degunu visur, kur vien var.»

Reiz viņam bija jāsaka runa krievu radio, kur taujāts: «Ja es latviešu valodā uzrunāju krievvalodīgo, viņš saprot, bet atbild krieviski - vai turpinu runāt latviski? Pāreju uz krievu valodu? Uzskatu sevi par intelbeņķīgu cilvēku, pārvaldu valodas un piemērojos sarunu biedram. Tikai nekad krievvalodīgais vēl nav turpinājis sarunu latviski...» Un kāda ir Jāņa attieksme pret krievu zaldātiem? «Pret jebkuru godīgu zaldātu izturos ar cieņu. Pats esmu bijis zaldāts, zinu, ko nozīmē karot. Zinu, ka viņi savus ordeņus ir nopelnījuši, un esmu ar mieru ar viņiem sadzert vodku un apēst pa voblai.» Taču ar poļitrukiem, kuri šāvuši saviem zaldātiem no aizmugures, Jānis gan pie viena galda nesēdēšot.

Vasarieša kungam, kā jau vecam zaldātam, ir arī kāds stāstiņš ar morāli. Kāds pasaules apceļotājs ieradies Indijā, lai tiktos ar vienu no visslavenākajiem guru. Izlūdzies audienci, godbijīgi uzrunājis viedo vīru un teicis: «Viedais, esmu apceļojis visu pasauli, daudz redzējis, piedzīvojis, uzzinājis, sapratis. Bet neesmu atradis atbildi uz diviem jautājumiem - ko šai dzīvē vērts atcerēties un ko - aizmirst? Guru atbild: «Atceries tos labos darbus, ko citi tavā labā darījuši, bet aizmirsti tos labos darbus, ko esi darījis citu labā. Jo atlīdzība par to sekos visu mūžu, katrā vietā, vienmēr un visur, lai kur tu atrastos - līdz kapa malai.» Morāle? Tā nav tā, ko jūs domājat. Morāle pavisam prasta un vienkārša - nav iespējams aizmirst tos labos darbus, ko citu labā esi darījis,» sirsnīgi iesmejas Vasarieša kungs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jānis Vasarietis (90)

Dzimis 1922. gada 3. augustā Ozolnieku pagastā. Latvijas armijas virsnieka Kalpaka bataljona kapteiņa Fridriha Zommera (Vasarieša)dēls.
Pabeidzis Rīgas 2. Valsts ģimnāziju (tagad Rīgas Valsts vācu ģimnāzija) un Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultāti
25 gadus strādājis par ķīmijas, fizikas un matemātikas skolotāju
Pirmais dienliliju selekcionārs Latvijā, puķkopja gaitas sācis 1958. gadā ar gladiolām
Staburagā izveidojis Latvijā pirmo dienliliju dārzu. Vecumniekos atjaunojis veco parku. Ir Likteņdārza atbalstītājs. Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris. Vecumnieku novada gada cilvēks 2012
Ir četri bērni, 15 mazbērni

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?