Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kārlis Klārai…

…krāšņas krelles kaklā kāra, Klāra Kārlim - klarneti. Šo skaitāmpantiņu mēles locīšanas treniņos bieži izmanto aktieri. Bet ne mazāk viegls ir arī mēlesmežģis borščs, ko angliski raksta borscht (sastopamas arī versijas - borsch, bortsch, borsh, borshch), bet vāciski pavisam dulli - Borschtsch, lai gan, kurš tad nezina, ka borščs ir vienkārši zupa. Nu, bet te jau sākas pats interesantākais.

Par šī paēdiena dzimteni tiek uzskatīta Ukraina, kur tam tiek piedēvētas nu pavisam mistiskas spējas - ar boršča tvaikiem labākās pasaulēs aizlidojot mirušo dvēseles. Tomēr borščs jau gadsimtiem ir populārs visā Austrumeiropā, sevišķi aškenāzu - Austrumeiropas ebreju, baltkrievu un lietuviešu virtuvēs. Bet vai tāpēc, ka zupas pamatā parasti iek izmantotas sarkanās bietes, kas senslāvu valodās tā arī saucas - boršči? Nebūt ne. Jo par boršču sauc arī zupu, kuru gatavo bez sarkano biešu saknēm, tikai ar burkāniem, kartupeļiem un biešu lapām, toties dārzeņiem klāt liek daudz sēņu un ķimeņu (lietuviešu boršča versija), citur borščā ievāra tomātus, daudz pētersīļu, pupiņas, ābolus, kabačus, rāceņus, sarkanos un zaļos piparus, pievieno estragonu, dilles, baziliku, majorānu, laurlapas, citronu… Par zaļo boršču Baltkrievijā dēvē arī mūsu tik «latvisko» skābeņzupu. Taču īstenā boršča sirds ir un paliek stiprs gaļas buljons, kas aizdarīts - nebrīnieties! - ar kvasu jeb borščaku, kura pagatavošanas recepte ir katras saimnieces firmas noslēpums. Tomēr boršču nedrīkst jaukt ar okrošku - tajos gaļas buljona vietā tik tiešām ir tīrs rūgušpiens/kefīrs, kvass vai alus. Otrs svarīgs boršča likums - sarkanās bietes obligāti vāra atsevišķi no pārējiem dārzeņiem.

Vasarā aktuāls ir aukstais borščs, un es nesen uzgāju leģendārā amerikāņu rakstnieka/dzejdara, tā sauktās bīta literatūras kustības celmlauža Alana Ginsberga recepti Ginsberga vasaras borščam (cold summer borscht): ducis jaunaugušu sarkano biešu tiek notīrīts un sasmalcināts salātu izmēra kumāsos (mēs teiktu - kā rupji sarīvētas). Arī biešu lapas tiek sakapātas gluži kā lettuce (zaļas salātlapas). Vāra vismaz stundu, drusku sasālot, līdz sanāk viegli sārta zupa. Pievieno cukuru un citrona sulu, līdz novārījums kļūst košs kā saldskāba limonāde. Ņem divus litrus sārtā buljona ar visām bietēm, tur iejauc krietnu devu (vismaz glāzi) skāba krējuma un aukstajā virumā vēl liek uz pusītēm sagrieztus mazus, atsevišķi vārītus tupenīšus. Visu šo sajauc ar smalki sašķērētām salātlapām, sīpoliem, tomātiem, gurķiem un pāris redīsiem. Gatavs. Nu nav par skādi arī pie galda skaļi un ar izteiksmi noskaitīt - brokastu brīnumam Borščam Borščevičam Borščakam bišķi bremzēta bazilika bāze…

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?