Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Katram jumtam savādāka pieeja

Šoziem no sniega svara ielūza jumta konstrukcijas Liepājā. Tāpēc daudzi būvnieki mūsu klimatiskajiem apstākļiem par piemērotāko uzskata jumtu ar nelielu slīpumu, aptuveni 30 grādu leņķi, kad gravitācijas spēks un vējš notīra sniegu no jumta. Tāds slīpums ir arī vairākumam daudzdzīvokļu namu apbūves, piemēram, mikrorajonos Rīgā, Olainē, Jelgavā.

Juris Kļava, a/s Olaines ūdens un siltums ēku remonta iecirkņa vadītājs, šo ziemu raksturo īsi - «nav ekstrēma». «Pirmais stiprākais sniegs bija pirms Ziemassvētkiem, kad spēcīgā vēja dēļ uz jumtiem pat vienā pusē bija izveidojušās kupenas. Sniega tīrīšanu organizējam operatīvi, un nedēļas laikā tikām galā. Mūsu apsaimniekošanā ir apmēram 100 māju, bet problēmu jau nav visām. No rītiem vispirms veicam jumtu apsekošanu. Vislielākā uzmanība jāpievērš divslīpu jumtiem, kādi ir vecām ķieģeļu mājām, kurās vēl ir vecais šīferis. Tiek sastādīts saraksts, kuri jumti steidzami jātīra. Mums apsaimniekošanā ir arī tādas mājas, kur gar teknēm veidojas lāstekas. Tās noteikti ir jānovāc pirmās. Mums pašiem ir tā dēvētais celtnis ar grozu, un bīstamākās vietās tad izmantojam savu tehniku un pašu darbaspēku.»

Par jumtu tīrīšanu lielos apjomos tiek slēgts līgums ar firmu, kurā darbus veic jumiķi ar alpīnistu prasmēm. Pirms tam tiek veikta cenu aptauja tādiem darbiem kā lāsteku likvidēšana un sniega tīrīšana. Bet pats process ir vienkāršs - tiek norobežota teritorija, kamēr uz jumta strādā, kāds pie ēkas koriģē cilvēku plūsmu un, ja vajag, arī transporta kustību.

Grūtāk ir aprūpēt tos skaistākos jumtus - ar dažāda slīpuma plaknēm. Andris Ripa ir vairāku īres namu apsaimniekotājs, daži ir arī Vecrīgā. Viņš secinājis, ka jumtu tīrīšanai naudu nevajag taupīt, jo nenotīrīts jumts var radīt lielas nepatikšanas, jo lāsteka vai sniega blāķis var uzkrist kādam gājējam uz galvas. «Viena māja, ko apsaimniekoju, ir ar ļoti slīpu jumtu, un tur ir sarežģīta konstrukcija - tornīši, jumta logi. Tāda jumta sakopšanai bez speciālistiem neiztikt, jo īpaši tāpēc, ka nams atrodas Rīgas centrā un sniega blāķi apdraud gājējus. Arī sniega svars var sabojāt jumta konstrukcijas, kuru labošana atkal prasīs papildu naudu. Tāpat papildu izmaksas rodas, ja jumtu tīrīšanu uztic neprofesionālai brigādei. Reiz man tādi puiši gan norāva notekcauruli, gan sakapāja jumtu tā, ka bēniņi applūda.»

Māju saimnieki mēdz arī investēt jumtu apsildes sistēmās - teknēs tiek ielikts termokabelis. Tādā veidā tiek izkausēts ledus, kas izveidojies uz jumta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?