Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kauns par savu drošību?

Pērn smagos un letālos nelaimes gadījumos darbavietā visbiežāk cietuši jaunie darbinieki - ar stāžu līdz trim gadiem -, turklāt lielākajā daļā gadījumu tie bijuši palīgstrādnieki, rāda Valsts darba inspekcijas dati par 2015. gadu. Nelaimes gadījumiem šo darbinieku vidū nereti ir raksturīgi pavisam absurdi iemesli, pat tādi kā nepamatota kautrēšanās izmantot darba aizsardzības līdzekļus un psiholoģiskais faktors - nevēlēšanās izskatīties smieklīgi.

Mūsu uzņēmuma speciālisti novērojuši, ka darba aizsardzības līdzekļi netiek lietoti arī pieraduma pēc, cerot, ka nelaime ies secen. Diemžēl bieži šīs cerības ir nepamatotas.

Protams, individuālo aizsardzības līdzekļu nodrošināšana primāri ir darba devēja uzdevums, taču praksē atklājas, ka amatam atbilstošs ekipējums ne vienmēr tiek sagādāts pilnā apmērā vai arī tas izvēlēts neatbilstoši pienākumiem, piemēram, cimdi nav mehāniski izturīgi, zābaki nenostiprina potīti, sejas aizsarglīdzeklis slīd nost no galvas un tamlīdzīgi. Tas likumsakarīgi arī darbinieku vidū veicina viedokli, ka aizsardzības līdzekļi nevis atvieglo, bet, gluži otrādi, sarežģī dažādu pienākumu paveikšanu. Tā veidojas apburtais loks, kur darba drošība paliek otrajā plānā.

Darbiniekiem ir tiesības vērsties pie darba devēja un lūgt sagādāt darbam nepieciešamo inventāru. Tomēr pieredze rāda, ka darbā jaunpieņemtie un mazāk pieredzējušie darbinieki bieži vien kautrējas lūgt kaut ko, jo vēlas nostiprināt savu statusu darbavietā. Tāpat arī tikko skolu absolvējušie jaunieši, ienākot jaunā kolektīvā, vēlas izcelties ar neadekvātu lojalitāti pret darba devēju un ir gatavi veikt papildu pienākumus, neievērojot darba drošības normas. Tas neviļus liek uzdot retorisku jautājumu - vai tiešām kautrība darbavietā svarīgāka par veselību?

Darba kultūra pēdējos desmit gados Latvijā augusi, tomēr, lai sasniegtu tādu parauglīmeni kā Anglijā un Vācijā, mums vēl jāstrādā. Jauniešu auditoriju par darba drošības tēmu esam izglītojuši un turpināsim to darīt projekta Esi drošs - esi foršs ietvaros, bet pieredzējušo un vienlaikus arī iesīkstējušo darbinieku apmācības pamatā ir darba devēja un darbinieka paša atbildība. Pasaules pieredze rāda, ka veselīga «izmācīšanas» metode ir atcelšana no darba ar attiecīgu brīdinājumu par darba attiecību pārtraukšanu vai apdrošināšanas atlīdzības neizmaksāšana traumas gadījumā. Cenšoties izglītot Latvijas sabiedrību par darba drošību, ticu, ka ir iespējams sasniegt attīstīto valstu līmeni, kurā atbildība par savu veselību darbā ir tik pašsaprotama kā došanās uz pašu darbu.

Uzņēmuma 25 gadu pastāvēšanas laikā esam bijuši liecinieki arī tam, cik būtiski mainījušies individuālo aizsardzības līdzekļu risinājumi, piemērām, aizsargapģērbi kļuvuši daudzfunkcionāli, darba apavi vieglāki, jaunās paaudzes industriālie cimdi ērtāki un tamlīdzīgi. Tiek darīts viss, lai tie palīdzētu darbu paveikt drošāk, vieglāk un kvalitatīvāk. Gribētos cerēt, ka uzņēmēju un darbinieku darba kultūra un atbildība par savu veselību spēs izaugt līdzi tehnoloģiskajam progresam.

* SIA GRIF valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?