Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kaut ko saldāku?

Vissaprotamākā garša cilvēkam ir saldā. Būsim godīgi, arī vispatīkamākā. Šad tad jebkurš no mums palutina sevi ar kādu kārumu šokolādes, kūciņas vai dzēriena veidā. Straujii tuvojas 8. marts - lai pasaldinātu šo dienu, ieteikšu pāris nepelnīti piemirstu dzērienu, kas padarīs dzīvi patīkamāku un liks asinīm riņķot nedaudz straujāk.

NV G. H. Mumm Demi-Sec, Francija - dzirkstošais vīns

Šampaņa komentārus neprasa. Visslavenākais dzirkstošā vīna reģions pasaulē. Runā, ka pirmie vārdi, ko pateicis kāds klostera mūks, kurš tiek uzskatīts par šī dzēriena krusttēvu, pirmo reizi iedzerot šampanieti, ir bijuši: «Es dzeru zvaigznes!» Ļaujieties arī jūs zvaigznēm.

G. H. Mumm šampanieša nama stāsts ir šāds - XIX gadsimta sākumā Reingavas vīndaris Pēters Arnolds Mumms sūtīja savus trīs dēlus Gotlību, Jēkabu un Filipu uz Šampaņu «laimi meklēt». Atšķirībā no latviešu pasakām šiem tēvadēliem bija dots noteikts uzdevums - saprast, vai šī reģiona dzirkstošajiem vīniem ir potenciāls un, ja ir, dibināt vīna darītavu. Mūsdienās tā ir viena no lielākajām šampanieša ražotnēm pasaulē.

Trīs tēvadēli savu uzdevumu izpildījuši labi. Sākotnējā veidolā šampanietis bijis tikai salds, līdz visvairāk dzertajai sausajai Brut kategorijai tas nonācis tikai, laikam ejot. Taču šis Demi-Sec kategorijas dzēriens ir izcils balansa paraugs. Kraukšķīgs skābums, krēmīgi burbuļi garšā. Neuzmācīgs saldums, kas skaidrojams ar nelielo cukura daudzumu, tikai 40 g/l. Salīdzināšanai - desertvīnā tradicionālais atlikušā cukura daudzums svārstās starp 150-300 g/l. Aromātā caurvijas tropu augļi un krekeru toņi, bet garšā jaušamas saldena medus un spirgtas citrusu pēcgaršas notis. Pamēģiniet to ar jebkuru augļu desertu - augļu salātiem, karamelizētiem augļiem ar saldskābām garšas niansēm. Vēlaties sākt vakaru ar šo dzērienu? Pasūtiet uzkodās foie gras. Vēlaties to baudīt ar sieru? Pasūtiet zilo sieru, piemēram, Stilton, kurā, cīnoties saldajai un sāļajai garšai, veidosies izcils balanss.

2009 Noval Late Bottled Vintage Port - stiprinātais vīns

Stiprinātais vīns tiek asociēts ar flagmani portvīnu, taču maldīgi uzskatīt, ka portvīns bijis pirmais stiprinātais vīns pasaulē.

Pirmos stiprinātos vīnus sākuši gatavot Francijas dienvidos, bet portvīns par savu popularitāti var pateikties Anglijas attiecībām ar Franciju ap XVIII gadsimtu. Quinta do Noval bija pirmais ražotājs (uz šo titulu gan pretendē arī citi), kurš 1958. gadā izlaida pārdošanā Late Bottled Vintage Port vīnu. Šis vīna stils nozīmē, ka tas pavadījis ilgāku laiku mucā nogatavinoties. Ieliets pudelē, tas ir gatavs dzeršanai.

Intensīvs krāsā, aromātā un garšā. Buķetē pārgatavojušās sarkano ogu notis, kas caurvijas ar šokolādes un vaniļas toņiem. Garšā žāvētas melnās plūmes, grauzdēta kafija, garšvielas. Ļoti ilga pēcgarša ar tumšās šokolādes toni.

Noteikti pamēģiniet portvīnu ar tumšo šokolādi, jebkuru desertu ar šokolādi. Ar zilo sieru būs izcils garšas baudījums - šī ir viena no tradicionālajām saderībām ēdienu un vīnu pasaulē. Dzēriens būs arī lielisks didžestīvs pēc maltītes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?