Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ķemerus vērtē arvien zemāk

Jūrmala tuvākajos gados taps par ārstniecības kūrorta pilsētu. Par to liecina turpmāko sešu gadu attīstības programmā iekļautās prioritātes, kā arī pirms pāris nedēļām Jūrmalas domes apstiprinātais šī gada budžets. Tajā gandrīz četrus miljonus eiro lemts atvēlēt Ķemeru sanatorijas iegādei. Papildus tam apmēram 31 000 eiro iecerēts novirzīt kompleksa apsaimniekošanai, vēl 303 tūkstošus eiro plānots tērēt Ķemeru kūrortpoliklīnikas un sanatorijas saglabāšanai.

Nupat veiktajā novērtējumā Ķemeru nekustamā īpašuma vērtība samazināta par 15%, tas, iespējams, domes vadībai ļauj atvieglojumā nopūsties, jo nu īpašums maksā ap pieciem miljoniem eiro.

Izsoles sākumcena vēl nav noteikta, tas tiks izdarīts pēc tam, kad Ķemeru sanatorijas īpašnieka Ominasis Latvia administrators Ainars Kreics tiksies ar nodrošinātajiem kreditoriem. Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas pārstāve Justīne Plūmiņa Dienai neslēpa, ka nav informēta par domes plāniem iegādāties īpašumu: «Vai tiešām? Tad tas ir jājautā Jūrmalas domei. Viņi arī iepriekš vēlējās pirkt, bet nebija urbuma.»

Aizķeršanās pie urbuma

Viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem Ķemeru sanatorijas ceļā uz otro elpu ir tās artēziskais urbums. Sanatorijai un urbumam patlaban ir divi dažādi maksātnespējas procesa administratori, kas liedz abus īpašumus pārdot kopā. Problēmu, iespējams, drīzumā atrisinās. Kā aģentūrai LETA norāda Ainars Kreics, patlaban notiek sarunas ar artēziskā urbuma īpašnieka Eiropas minerāls maksātnespējas procesa administratoru. Esot divi iespējamie varianti - vai nu A. Kreics kā maksātnespējas administrators atpērk artēzisko urbumu, lai to varētu pārdot komplektā ar sanatoriju, vai arī tiek organizēta kopīga izsole, sadarbojoties ar Eiropas minerāla maksātnespējas procesa administratoru. Šajā jautājumā skaidrība tikšot ieviesta tuvākajās nedēļās. Iepriekš A. Kreics bija izteicies, ka pārdošana varētu notikt pat bez izsoles, ja Jūrmalas pašvaldība vai kāda valsts institūcija izteiktu gatavību sanatoriju iegādāties.

Neveiksmīgās izsoles

Jūrmalas dome arī iepriekš bija izteikusi vēlmi iegādāties Ķemeru sanatoriju, tomēr, kad pienāca brīdis piedalīties izsolē, pašvaldība domas mainīja. Iepriekšējā izsole bija ieplānota 12. decembrī, tās sākumcena bija vairāk nekā četri miljoni eiro, neviens pretendents nepieteicās, kaut gan sākumcena bija noteikta 75% apmērā no pirmās izsoles. Jūrmalas domes pārstāve Elita Cepurīte norāda, ka lēmumu piedalīties izsolē dome mainīja pēc tikšanās ar zvērinātu advokātu Lauri Liepu. Viņš uzsvēris, ka būtu bezatbildīgi piedalīties izsolē, kamēr pašvaldība nav iegādājusies kompleksa teritorijā esošo un citam īpašniekam piederošo artēzisko urbumu, jo «pastāv nopietns risks, ka urbuma īpašnieks varētu traucēt vai pat liegt Ķemeru sanatorijas konservācijas darbus un kompleksa tālāko attīstību».

Kredītam maz laika

Tāpat kā pērnā gada maijā, arī tagad Ķemeru sanatorijas kompleksa novērtējumu veica nekustamo īpašumu kompānija Vindeks. Tās pārstāvis Arvīds Badūns Dienai norāda, ka ne jau īpašuma tehniskais stāvoklis ir pie vainas, ka tā vērtība samazināta par 15%. «Kompleksu ir plānots pārdot pavasarī. Īpašuma vērtība samazinās, jo nav laika gatavoties. Tagad pircējam nauda būs jāsagādā ātrāk. Ja būtu pusgads laika, tad varētu cerēt, ka potenciālais pircējs no bankas paņems kredītu, bet no bankas dabūt naudu, piemēram, nedēļas laikā, nav iespējams. Atliek tāda iespēja kā ātrie kredīti, kur procentu likme ir krietni augstāka,» uzsver A. Badūns. Vērtētājs teic, ka viņam nav informācijas, kurš plāno iegādāties kompleksu.

Nekustamā īpašuma vērtēšanas kompānijas PRO Nami pārstāvis Emīls Gusarovs nesaskata pretrunu tajā, ka īpašuma vērtība samazināta pēc tam, kad Jūrmalas dome šī gada budžetā jau atvēlējusi līdzekļus kompleksa iegādei: «Dome arī pirms tam it kā bija pircēji, bet uz divām izsolēm nav ieradusies.» Viņš pauž pārliecību, ka vērtētājs rīkojies pareizi - ja pirmās divas izsoles izgāžas, tas liecina, ka potenciālajiem pircējiem vērtība likusies pārāk augsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?