Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kikabidze: Gruzijai ir jāsaglabā tās lepnums

Lai gan jau pirms diviem gadiem nosvinēta septiņdesmit gadu jubileja, populārais gruzīnu dziedātājs un kinoaktieris Vahtangs Kikabidze par garlaicību nesūdzas. Šajās dienās ar uzstāšanos kūrortpilsētā Batumi viņš sācis kārtējo koncertturneju pa Gruzijas pilsētām. Mākslinieks joprojām ir ļoti pieprasīts Krievijā, tomēr pēc piecas dienas ilgā Gruzijas kara 2008. gadā no koncertiem šajā valstī viņš principiāli atsakās. Vahtangs toreiz nav baidījies par neizpratni Krievijas augstākajā vadībā, kad atteicies braukt uz Maskavu, lai saņemtu viņam piešķirto Tautu draudzības ordeni.

«Man piezvanīja no Maskavas un teica, ka esot piešķirts draudzības ordenis. Pagāja tikai divdesmit dienu, un viņi atveda apbalvojumu ar tankiem,» ironizē dziedātājs, kurškopš PSRS laikiem palicis atmiņā lielam skaitam cilvēku ar vairākām kinolomām, piemēram, gruzīnu filmā Mimino. «Es turp nebraukšu, kamēr viņš (domāts V. Putins - A. K.) un tie, kuri līdzās, būs pie varas. Man būtu kauns skatīties acīs mazbērniem, ja es to izdarītu, bet daudzi manu rīcību tomēr nesaprata,» Latvijas žurnālistiem stāstīja senajai gruzīnu caru Bagrationu dinastijai piederīgais dziedātājs. Tā valdīja Gruzijā no X līdz XIX gadsimtam.

Uz jautājumu, kādēļ gruzīni nemēģina uzlabot sarežģītās attiecības ar Krievijas premjeru V. Putinu, Vahtangs atbild: «Kā gan lai mēs izturamies pret cilvēku, kurš pret mums vispār nekā neizturas? Ko tad vajag darīt, ja pret mums pasludina karu!»

Kari jau bijuši

Tas jau neesot nekas jauns - vēsturē Gruzijai pāri vēlies viens karš pēc otra. «Domāju, Putinam kaut kas nedod mieru, jo civilizēti politiķi tā nerīkojas. Godīgs politiķis būtu centies glābt savu jūrā nogrimušo zemūdeni, nebūtu pieļāvis slaktiņu Beslanā, nedotu pavēli iebrukumam Gruzijā. Kāpēc viņš nenodarbojas ar savu valsti?» vaicā dziedātājs. Krievija esot mēģinājusi izprovocēt Gruzijā līdzīgus notikumus, kādi tagad norisinoties Kirgizstānā. Tas gan neesot iespējams, jo daudziem esot cerības uz ilgās politiskās un ekonomiskās krīzes pārvarēšanu. Vahtangs domā, ka par nepārtraukto Gruzijas virzību demokrātiski orientēto valstu virzienā esot jāpateicas prezidentam Mihailam Saakašvili. Tas gan nenozīmējot, ka valsts galvam nebūtu trūkumu.

Lūzums 1989. gadā

«Es vispār esmu jautrs cilvēks, taču jau labu laiku mani daudz kas vairs nesajūsmina,» stāsta Vahtangs. Lūzums dzīves uztverē, iespējams, noticis jau vairāk nekā pirms 20 gadiem. Arī pirms 1989. gada asiņainā aprīļa Tbilisi viņš bija devies koncertturnejā. Mītiņi Gruzijas galvaspilsētā tolaik jau bijuši pieredzēti. Sevišķi aktīvi bijuši studenti, kuri protestēja pret Kremļa ieceri atņemt gruzīnu valodai valsts valodas statusu Gruzijas PSR. Zvanot uz mājām, 9. aprīlī uzzinājis par asiņainajiem notikumiem. Pēc Vahtanga vārdiem, toreiz ar krievu karavīru sapieru lāpstiņām nogalinātas lielāko tiesu sievietes. «Es nezinu, kas ar mums notiks, esam maza valsts, bet uz ceļiem nedrīkstam nostāties,» saka Vahtangs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?