Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ķīlnieki - Latvijas piederīgie

Pilsoņu kara plosītajā Āfrikas valstī Sudānā nolaupīti trīs helikoptera apkalpes locekļi, kuri ir Latvijas valstspiederīgie, ziņo aģentūra Associated Press ar atsauci uz ANO Pasaules pārtikas programmas ziņām. To, ka nolaupītie vīrieši ir Latvijas pilsoņi, Dienai apstiprināja arī Latvijā reģistrētajā uzņēmumā GM Helicopters, kurā strādā minētie helikoptera apkalpes locekļi.

«Informācija tika saņemta šonakt. Nav zināms, cikos un kur notika nolaupīšana,» piektdien teica GM Helicopters pārstāvis Jānis Liepiņš. Uzņēmums ar ANO sadarbojas Pasaules pārtikas programmas (WFP) misijas ietvaros. Helikopteros tiek pārvadāta pārtika, preces mediķiem un citiem speciālistiem.

Ar nolaupīto vīriešu veselības stāvokli viss ir kārtībā, sacīja J. Liepiņš. Ar Latvijas pilsoņiem vai nolaupītājiem uzņēmums gan nesazinoties, bet informācija par viņu veselības stāvokli saņemta no oficiāliem avotiem Sudānā, ANO misijas un ES pārstāvjiem.

«Kompetentās iestādes ir informētas par trim nolaupītiem Latvijas valsts piederīgajiem,» Dienai norādīja Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Sīlis. Viņam nekas vairāk par nolaupītajām personām neesot zināms, tomēr notiekot sazināšanās ar sadarbības partneriem. «Pa diplomātiskiem kanāliem cenšamies noskaidrot ko vairāk, jo, kā zināms, Sudānā nav Latvijas pārstāvniecības,» teica J. Sīlis.

ANO pārstāve Emīlija Kasella aģentūrai Associated Press teikusi, ka incidents noticis Dienviddārfūras provinces galvaspilsētā Njalā. Detalizētāku informāciju viņa pagaidām nevarēja sniegt. Dienviddārfūras gubernators Abdelhamids Kaša sākotnēji pavēstījis, ka nolaupītie piloti esot krievi, savukārt Krievijas mediji precizē, ka nolaupītie helikoptera apkalpes locekļi ir krievvalodīgie. Krievijas vēstniecība Sudānā paziņojusi, ka nolaupītie vīrieši nav Krievijas pilsoņi, vēsta LETA.

«Drošības spēki līdz tumsai meklēja nolaupītājus, taču bez rezultātiem,» norādīja Dienviddārfūras gubernators.

Dārfūrā arī iepriekš nolaupīti ārzemnieki, par kuriem prasīta izpirkuma maksa. ĀM rīcībā šobrīd nav informācijas, ka par Latvijas valsts piederīgajiem tāda būtu pieprasīta.

Pēdējais šāds incidents notika 29. augustā, kad bruņoti kaujinieki Njalā nolaupīja divus krievu pilotus. Divas nedēļas agrāk Dārfūrā tika nolaupīti divi Jordānijas policijas konsultanti, kas strādāja kopā ar ANO un Āfrikas Savienības miera uzturēšanas spēkiem Dārfūrā (UNAMID). Kopš 2009. gada marta kara plosītajā reģionā nolaupīti vairāk nekā 20 ārzemnieki, bet visi ķīlnieki dažas dienas vēlāk atbrīvoti neskarti. Dārfūrā kopš 2003. gada plosās pilsoņu karš, kas prasījis vismaz 300 000 cilvēku dzīvību, bet vēl aptuveni 2,7 miljoni cilvēku devušies bēgļu gaitās, liecina ANO dati.

Tiek ziņots, ka nolaupīšanas sākušās pēc tam, kad Starptautiskā Krimināltiesa izsniedza aresta orderi Sudānas prezidentam Omaram el Bašīram saistībā ar apsūdzībām par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci Dārfūras reģionā. O. el Bašīrs tiek apsūdzēts armijas norīkošanā iznīcināt trīs Dārfūras etniskās tautas - forus, masalitus un zaghavus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?