Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kims Čen Uns nostiprina varu

Disnejlendas parādes, kurās piedalās slavenākie multfilmu varoņi, nevar sacensties ar pompozo lieluzvedumu, kas otrdien Phenjanā oficiāli noslēdza totalitārisma paraugvalstī Ziemeļkorejā valdošās Strādnieku partijas kongresu - pirmo pēdējo 36 gadu laikā. Valsts gados jaunais vadonis Kims Čen Uns ārkārtīgi reto un perfekti iestudēto pasākumu izmantoja, lai nostiprinātu varu.

Arogants diktators

Vairāki simti tūkstoši smaidošu ziemeļkorejiešu, bruņojušies ar rozā un sarkaniem papīra ziediem, krāsainiem baloniem un karodziņiem, otrdien Ziemeļkorejas dibinātāja un «mūžīgā ģenerālsekretāra» Kima Ir Sena vārdā nosauktajā milzīgajā laukumā Phenjanas centrā piedalījās gājienā un parādē par godu Strādnieku partijas 7. kongresa noslēgumam. Uzvedumā izmantoja arī no kartona izveidotas ballistisko raķešu mulāžas.

Gājiens un parāde notika par godu Ziemeļkorejas vadītājam Kimam Čen Unam, kurš notiekošo vēroja no augsta balkona kopā ar citām Strādnieku partijas un bruņoto spēku vadošajām amatpersonām. 33 gadus veco vadoni kongresa laikā no partijas ģenerālsekretāra vienbalsīgi paaugstināja par priekšsēdētāju, lai gan viņš jau līdz šim bija partijas vadītājs.

Šāds solis acīmredzot bija nepieciešams, lai apliecinātu, ka tikai četrus gadus pēc nonākšanas pie valsts vadības grožiem jaunākais no Ziemeļkorejā gandrīz 70 gadu valdījušās Kimu dinastijas pārstāvjiem spējis iemantot autoritāti varas elitē.

«Viņš ir arogants aprēķina diktators, bet spēja nostiprināties pie varas ātrāk nekā viņa vectēvs,» Korejas eks-perte Ketrina Mūna no Vašingtonas domnīcas Brookings Institution sacīja laikrakstam The Wasfington Post. Kimam Ir Senam bija nepieciešami gandrīz 25 gadi, lai iecementētu savas pozīcijas varas spicē.

Kims Čen Uns par komunistiskās Ziemeļkorejas vadītāju kļuva 2011. gada beigās, kad nomira viņa tēvs Kims Čen Irs, kurš tikai gadu iepriekš bija paziņojis, ka jaunākais no viņa dēliem mantos amatu. Pat Kims Čen Irs pirms kļūšanas par valsts vadītāju vairāk nekā divdesmit gadu tika gatavots amata pārmantošanai.

Četras dienas ilgušā partijas kongresa laikā Kims Čen Uns paziņoja, ka Ziemeļkoreja turpinās attīstīt kodolprogrammu, par spīti ANO ieviestajām sankcijām. Viņš gan norādīja, ka ziemeļkorejieši kodolieročus izmantošot tikai gadījumos, kad tas būs nepieciešams, lai aizsargātu savu suverenitāti. Vadonis šoreiz izvairījās no ierasti asās retorikas pret Dienvidkoreju un ASV un paziņoja, ka Phenjana esot atvērta attiecību normalizēšanai ar «reiz naidīgām» valstīm.

Izvēlas vectēva stilu

Kims Čen Irs 17 gadu ilgās valdīšanas laikā ne reizi nesasauca Strādnieku partijas kongresu. Viņš valsti izvēlējās vadīt, cenšoties apiet partijas aparātu. Viņa dēls Kims Čen Uns nolēmis pārņemt valdīšanas stilu, ko piekopa vectēvs Kims Ir Sens, kas ar partiju rēķinājās vairāk.

«Viņš izmainīja pieeju, kā tiek vadīta Ziemeļkoreja,» Džonsa Hopkinsa universitātes pētnieks Maikls Medens sacīja izdevumam The Christian Science Monitor. «Kima Čen Una tēvs lielākoties ignorēja partijas struktūru, izvēloties vadīt valsti ar ielikteņu palīdzību.»

Uz Strādnieku partijas kongresa laiku Ziemeļkorejā tika ielaists neierasti liels skaits ārzemju žurnālistu - 128 reportieri no 12 valstīm. Viņu pārvietošanos un saziņu ar vietējiem kontrolēja varasiestādes, kongresa norisei uzaicinātie ārvalstu mediji varēja sekot tikai ar partijas kontrolētās televīzijas starpniecību.

Tomēr pirmdien notika negaidīts pavērsiens, jo ap 30 žurnālistiem, to skaitā no tādiem rietumvalstu medijiem kā BBC un CNN, ļāva neilgu brīdi uzkavēties kongresa norises vietā.

Kongresa laikā no Ziemeļkorejas izraidīja BBC žurnālistu Rūpertu Vingfīldu Heisu, kurš bija ieradies, lai atspoguļotu trīs Nobela prēmijas laureātu vizīti. Phenjana paziņoja, ka žurnālists «izteicies ļauni par sistēmu un valsts vadību». Vienā no reportāžām viņš Kimu Čen Unu aprakstīja kā «korpulentu un neprognozējamu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?