Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ķīna Eiropā uzdodas par glābēju

Ķīna tic Eiropas vienotās valūtas eiro stabilitātei, bet dažu monetārās kopienas dalībvalstu parādu krīze esot īslaicīga, otrdien, noslēdzot piecu dienu vizīti Vecajā pasaulē, paziņoja Ķīnas premjerministrs Veņs Dzjabao. Viņš solīja, ka Pekina ir gatava sniegt palīdzīgu roku finanšu krīzes mocītajām Eiropas valstīm un turpmāk iepirkt vēl vairāk tādu valstu kā Grieķija un Īrija parādzīmes.

Tikmēr kritiķi uzskata, ka Ķīnas kā glābējas tēls var iedragāt Eiropas kopējo nostāju tādos jautājumos kā cilvēktiesības un vārda brīvība.

Iepirksies Vācijā

Ķīnas valdības vadītāja pēdējā pieturvieta bija Vācija, kur Veņs un kanclere Angela Merkele vienojās tuvākajos piecos gados palielināt divpusējo tirdzniecību vismaz līdz 200 miljardiem eiro (140 miljardi latu). Pērn tās apjoms bija 130 miljardi eiro (91 miljards latu), kas bija par 34% vairāk nekā 2009. gadā, vēsta Reuters. Avoti vēsta, ka valdību vadītāji esot arī vienojušies par daudzmiljardu kontraktu, kas paredz piegādāt Ķīnai vairākus desmitus Eiropas aviogiganta Airbus ražoto lidmašīnu.

Vācijas puse pauda cerību, ka tuvākajos gados izdosies sabalansēt investīciju apjomu, jo pašlaik Vācijas tiešie ieguldījumi Ķīnā ir aptuveni 20 miljardi eiro (14 miljardi latu), bet Ķīnas uzņēmumi Vācijā iegulda tikai 600 miljonus eiro (420 miljoni latu).

Pirms tam Veņs viesojās arī Ungārijā un Lielbritānijā. Pirmdien Londonā Ķīnas valdības vadītājs ar savu Lielbritānijas kolēģi Deividu Kameronu parakstīja vairākas vienošanās, kuru kopējā vērtība ir 1,6 miljardi eiro (1,12 miljardi latu). Savukārt Ungārijas apmeklējuma laikā Veņs paziņoja, ka Ķīna iepirks lielu daudzumu šīs valsts parādzīmju un izsniegs Budapeštai aizdevumu miljarda eiro (700 miljoni latu) apmērā.

Baidās no Ķīnas naudas

Eiropas turnejas laikā Veņs nenogurstoši atgādināja, ka Ķīna vēlas palīdzēt eirozonai pārvarēt problēmas, ko radīja Grieķijas, Īrijas un Portugāles milzīgā parādu nasta. «Kad vairākas Eiropas valstis skāra parādu krīze, Ķīna iepirka daudzu Eiropas valstu parādzīmes un neatteicās no uzkrājumiem eiro. Tas parāda mūsu uzticību Eiropas valstu ekonomikām un eirozonai,» vēl esot Londonā, sacīja Ķīnas premjers un piebilda, ka Pekina grasās palielināt eiro īpatsvaru savās ārvalstu valūtas rezervēs, kuru vērtība ir 3 triljoni dolāru (1,47 triljoni latu).

Arī kopīgā preses konferencē ar A. Merkeli viņš sacīja, ka Ķīna nepagriezīs muguru Eiropai, jo šeit atrodoties tādas ekonomiski stipras valstis kā Vācija un šeit ir pieejams augsti kvalificēts darbaspēks. «Ir taisnība, ka atsevišķas Eiropas Savienības valstis cīnās ar ekonomiskajām problēmām. Tomēr tām ir īslaicīga daba,» uzskata Veņs.

Iepriekš Vācija un Lielbritānija bieži ir kritizējušas Ķīnu par cilvēktiesību neievērošanu, tomēr Veņa vizītes laikā šis jautājums tika apiets. Briselē bāzētā domnīca Eiropas Ārējo attiecību padome uzskata, ka Ķīnas kā vienīgā naudas aizdevēja statuss ir bīstams, jo dažas valstis sava labuma dēļ var pievērt acis, piemēram, uz Ķīnas opozicionāru arestiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?