Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ķīna neļauj runāt par Tjaņaņmiņa slaktiņu

Mūsdienu Ķīna ir daudz atvērtāka pasaulei nekā pirms ceturtdaļgadsimta, kad norisinājās vieni no asiņainākajiem notikumiem komunistiskās valsts vēsturē - miermīlīgu studentu protestu apspiešana Tjaņaņmiņa laukumā Pekinā. Tomēr joprojām valsts autoritārais režīms dara visu, lai Ķīnas iedzīvotāji nezinātu un nerunātu par nežēlīgo slaktiņu, kura 25. gadadienu visā pasaulē piemin šonedēļ. Varasiestādes arestējušas vairākus cilvēktiesību aktīvistus, ir bloķētas daudzas interneta vietnes, bet Tjaņaņmiņa laukumā pastiprinājusies drošībnieku klātbūtne.

Arestē par mākslu

Ķīnas drošības iestāžu darbinieki disidentus un aktīvistus «apciemoja» jau vairākas nedēļas pirms Tjaņaņmiņa slaktiņa gadadienas. Daļu no viņiem brīdināja lieki neizrunāties, bet citus aizturēja. Cilvēktiesību organizācija Human Rights in China apgalvo, ka ir paņemti ciet vismaz 20 pazīstamu augstskolu pasniedzēju, juristu un aktīvistu, ziņo BBC.

Svētdien Pekinā arestēts pazīstamais ķīniešu izcelsmes austrāliešu mākslinieks Guo Dzjaņs. Tas, visticamāk, saistīts ar izdevumā The Financial Times pagājušajā nedēļā publicēto portretrakstu, tajā mākslinieks kritizē Ķīnas varasiestāžu rīcību Tjaņaņmiņa laukumā 1989. gada 4. jūnijā. Rakstam bija pievienots attēls, kurā redzams Guo Dzjaņa no maltas cūkgaļas radīts Tjaņaņmiņa laukuma atveids.

Cilvēktiesību organizācija Amnesty International nosodīja mākslinieka arestu un uzsvēra, ka pirms Tjaņaņmiņa protestu apspiešanas 25. gadadienas varai neērtu personu aizturēšana ir notikusi daudz plašākā mērogā, salīdzinot ar citiem gadiem. Organizācija saskaitījusi vismaz 48 cilvēkus, kas aizturēti, atrodas mājas arestā vai ir pazuduši pirms gadadienas.

Policija brīdinājusi ārvalstu žurnālistus neapmeklēt «sensitīvas vietas» un atsevišķos gadījumos nepieļāva, ka cilvēkiem jautā par protestu apspiešanu. Kādas franču filmēšanas grupas darbiniekus sešas stundas pratināja par to, ka viņi izjautāja pekiniešus par Tjaņaņmiņa slaktiņu.

Izravējuši nevēlamo

Ķīnas milzīgais cenzūras aparāts cītīgi strādā, lai publiskajā telpā neparādītos nekas, kas būtu saistīts ar 1989. gada jūnija notikumiem. Cenzūra ir klātesoša pat internetā, kur ierindas ķīnieši var uzzināt tikai to, ko ir akceptējusi partija.

No Ķīnā lietotajiem interneta meklētājiem un enciklopēdijām ir «izravēts» viss, kas saistīts ar 1989. gadu, nemaz nerunājot par notikumiem studentu protestu laikā. Pēdējās dienās ķīniešiem ir liegta pieeja populārajam interneta meklētājam Google, jo tā serveriem Ķīnā notikuši masīvi kiberuzbrukumi.

Sociālajos tīklos nav iespējams publicēt ziņojumus, ja tajos ir iekļauti vārdi vai skaitļi, kas saistīti ar 4. jūnijā notikušo armijas bruņoto uzbrukumu Tjaņaņmiņa laukumam.

Tādēļ nav brīnums, ka lielākā daļa ķīniešu, kas ir dzimuši pēc 1989. gada, nemaz nezina par traģiskajiem notikumiem, kas šokēja pasaules demokrātiskās valstis. «Izglītības sistēma un bezgalīgā cenzūra Ķīnas medijos un internetā ir panākusi, ka jaunieši nezina pilnīgi neko vai arī viņiem ir blāva nojausma par notikušo,» Džeremijs Goldkorns, kura uzņēmums monitorē Ķīnas medijus un internetu, stāsta aģentūrai AFP.

Ķīnā nekad nav publiski pieminēta vēršanās pret protestiem, ko oficiālā Pekina dēvē par «kontrrevolucionāru dumpi».

Vēlējās raitākas reformas

1989. gada 15. aprīlī nomira Ķīnas Komunistiskās partijas vadītājs Hu Jaobans.

Viņš veicināja Ķīnas politisko un ekonomisko liberalizāciju. Hu nāve bija trieciens studentiem un inteliģencei, kas atbalstīja viņa kursu.

Nākamajās dienās Tjaņaņmiņa laukumā pulcējās tūkstošiem cilvēku, lai sērotu par aizgājušo vadoni un paustu neapmierinātību ar pārāk gausajām reformām. Tuvākajās nedēļās Tjaņaņmiņa protestētāju skaits pieauga, bet miermīlīgās demonstrācijas pārņēma visu valsti. Ķīnas valdība vairākkārt aicināja protestētājus atstāt laukumu, pretējā gadījumā solot viņus sodīt.

3. jūnija vakarā tūkstošiem karavīru ar bruņutehniku un tankiem ieradās «atbrīvot» laukumu. Ķīnas valdība ziņoja, ka nogalināts 241 cilvēks, bet Sarkanais Krusts vēstīja par 2600 mirušajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?