Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kinoja no Amatas novada

Latvijas gardēžus pāršalca ziņa, ka Vidzemes augstienē izaudzētā un ievāktā pirmā kinojas raža nonākusi veikalu plauktos. Citas vairāk nekā pirms 500 gadiem Kolumba uz Eiropu atvestās Jaunās pasaules veltes - kartupeļus, ķirbjus, tomātus - jau saucam par savējām, pat par neiztrūkstošu tradicionālas latviešu maltītes sastāvdaļu.

Ceru, ka šobrīd esam liecinieki tam, ko vēl pēc 500 gadiem uzskatīs par tikpat ikdienišķu un latvisku ēdienu kā kartupeļus. Tiem, kas kinoju vēl nav pagaršojuši, pienācis laiks celt galdā kartupeļu dzimtenē cēlušos augu, kas sēklas briedinājis še pat Amatas novadā kopā ar Latvijas nezālēm.

No botānikas viedokļa kinoja nav graudaugs, bet pieder (nezāļu) balandu dzimtai, taču tās sēklas izmanto graudiem līdzīgā veidā - maļ miltos, pārstrādā pārslās, pievieno salātos, zupās un sautējumos, tāpēc kulinārijas teorijā kinoju sauc par pseidograudaugu līdzās griķiem, amarantam, tefam un fonio. Lai arī kinojai ir daudz šķirņu, ikdienā to pazīst pēc krāsas: bēšā, sarkanā un melnā. Jo tumšākas krāsas kinoja, jo vairāk savvaļas garšas ar zemainu, minerālu paleti.

Latvijas titulēto pavāru kulinārijas meistarklases un kursi manī radījuši sajūtu, ka Latvijā izdzīvojam Tjūdoru laiku angļu gatavošanas tradīcijas, kad produkti tika pārvārīti, līdz tie bija zaudējuši krāsu, garšu un tekstūru. Vienīgais, ko mākam, ir vārīšana, līdz produkts ir izjucis, un - jo tālāk no Rīgas, jo pamatīgāk sadalījies. Varu būt kaitinoša, atgādinot atkal un atkal, bet atšķirību starp amarantu, kinoju, bulguru, zaļajiem kviešiem un kuskusu var sākt sajust tikai tajā mirklī, kad mutē ir vesels, sakožams produkts, nevis sadalījusies pļura. Tad arī rodas izpratne, ka katram šim produktam ir sava garša, tekstūra un pielietojums. Pareizi pagatavotas kinojas sēkliņas ir irdenas, nesalipušas, nezaudējušas formu, sausas un gaisīgas. Kīnoja nav pārvārīta, ja tās sēklai apkārt esošais pērļu baltais dīglis (vizuāli atgādina riņķi) nav atdalījies, bet stingri iestīpo puscaurspīdīgo kodoliņu.

Vārīšana ir izplatītākā kinojas pagatavošanas metode. Ūdeni sasāla, uzvāra, pieber kinoju, izmaisa un vāra uz mazas liesmas. Bēšo kinoju vāra 12, sarkano - 14, melno - 16 minūtes. Kad gatava, kinoju sietiņā nokāš. Šādi pagatavota kinoja ir neitrāla, ar tikai tai piemītošo garšu, der gan sāļos, gan saldos ēdienos.

Vārot ar uzsūkšanas metodi, kinoju vāra tikai tik lielā ūdens daudzumā, lai tas viss būtu uzsūcies tieši tad, kad kinoja gatava. Uzkarsē sausu pannu un viegli apgrauzdē kinoju. Pannā pielej ūdeni, sasāla, uzvāra, cieši uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra 15 minūtes. Pēc tam pannai nenoņem vāku, bet atstāj kinoju gatavoties vēl 10 minūtes. Uz vienu tilpuma vienību kinojas ņem vienu tilpuma vienību ūdens.

Izmērcētas kinojas sēklas var cept arī cepeškrāsnī, satītas cieši noslēgtā pergamentā kā cepammaisā. Kinoja labi sader ar čili, tomātiem, violetajiem sīpoliem, avokado, cūku pupām, ķirbjiem, fizāļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?