Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Klintone pārrakstīs Savienoto Valstu vēsturi

Hilarija Klintone pasludinājusi sevi par Demokrātu partijas kandidāti 8. novembrī paredzētajās ASV prezidenta vēlēšanās, kurās būs jāsacenšas ar Republikāņu partijas nomināciju nopelnījušo ekscentrisko miljardieri Donaldu Trampu. Viņas konkurents Demokrātu partijas iekšējā sacensībā Bērnijs Sanderss gan negrasās padoties un ir gatavs turpināt cīņu par nomināciju līdz pat partijas konventam, kas norisināsies jūlijā.

Demokrātiem jāapvienojas

Bijusī ASV pirmā lēdija un valsts sekretāre šonedēļ sasniedza nepieciešamo Demokrātu partijas delegātu skaitu - 2383, lai nodrošinātu sev nomināciju prezidenta vēlēšanās. Tas nozīmē, ka H. Klintone var kļūt par pirmo sievieti, kuru kāda no abām lielākajām partijām deleģējusi cīņai par augstāko politisko amatu ASV. «Pateicoties jums, mēs esam sasnieguši jaunu slieksni,» viņa paziņoja, otrdien uzrunājot savus atbalstītājus Ņujorkā. Viņa piebilda, ka ir lielu pateicību parādā tiem, kas gadu desmitiem ir cīnījušies par sieviešu tiesībām ASV.

H. Klintoni ar panākumu apsveicis ASV prezidents Baraks Obama. «Viņas vēsturiskā kampaņa iedvesmoja miljonus un ir turpinājums viņas cīņai par vidusšķiras ģimenēm un to bērniem,» teikts Baltā nama izplatītajā preses relīzē. Analītiķi norāda, ka B. Obamas apsveikums ir prelūdija drīzumā gaidāmajam prezidenta oficiālajam paziņojumam par atbalstu H. Klintonei novembra vēlēšanās, raksta Vox.

H. Klintone ieguva nozīmīgas uzvaras 7. jūnijā notikušajās Demokrātu partijas priekšvēlēšanās ASV lielākajā štatā Kalifornijā, kā arī Ņūdžersijā, Dienviddakotā un Ņūmeksikā. Pašpasludinātais sociālists B. Sanderss uzvarēja Montānā un Ziemeļdakotā. H. Klintone aicinājusi B. Sandersa atbalstītājus pievienoties viņas priekšvēlēšanu kampaņai, lai apvienotu Demokrātu partiju.

Tomēr B. Sanderss, kurš sevi ir pozicionējis kā Demokrātu partijas elitei nepiederošu politiķi, paziņojis, ka cīņa nav galā un viņš izmantos savas niecīgās iespējas iegūt nomināciju. Demokrātiem vēl atlikušas priekšvēlēšanas 14. jūnijā Kolumbijas distriktā, un no 25. līdz 28. jūlijam Filadelfijā norisināsies partijas konvents, kurā oficiāli pasludinās partijas nomināciju prezidenta vēlēšanās.

B. Sandersa mērķis ir pārliecināt tā dēvētos superdelegātus (partijas līderi, kuri var balsot par jebkuru kandidātu) atbalstīt viņu, nevis H. Klintoni. Līdz šim viņam atbalstu solījuši 48 superdelegāti, bet H. Klintonei - 571, norāda ziņu aģentūra AP. Augsta ranga partijas amatpersonas izteikušās, ka pašlaik svarīgāk būtu saliedēt partiju, taču B. Sandersa palikšana cīņā varot nākt par labu D. Trampam.

Klintone nopeļ Trampu

D. Tramps, kurš nominācijai nepieciešamo delegātu skaitu ieguva jau pagājušajā mēnesī, mudinājis B. Sandersa atbalstītājus, no kuriem vairākums ir neapmierināti ar ASV politisko isteblišmentu, pievienoties viņa nometnei. «Bērnija Sandersa vēlētājus, kurus būs sarūgtinājusi demokrātu blēdīgā superdelegātu sistēma, mēs sagaidīsim ar atplestām rokām,» D. Trampu citē The Guardian.

Nekustamo īpašumu magnāts ir paziņojis, ka nākamajā nedēļā uzstāsies ar «atmaskojošu» runu par H. Klintoni. Mediji pieļauj, ka tā, visticamāk, būs veltīta skandālam saistībā ar H. Klintones privāto e-pasta serveru izmantošanu laikā, kad viņa bija ASV valsts sekretāre.

H. Klintone šajā nedēļā raidījusi asas kritikas bultas D. Trampa virzienā par viņa diskriminējošajiem izteikumiem, kas veltīti sievietēm, imigrantiem un musulmaņiem. «Šajās [ASV prezidenta] vēlēšanās likmes ir augstas un izvēle ir skaidra. Donaldam Trampam ir nepiemērots raksturs, lai viņš būtu prezidents un bruņoto spēku virspavēlnieks,» sacīja H. Klintone. «Kad Donalds Tramps apgalvo, ka izcils tiesnesis nevar pildīt savu darbu, jo ir meksikāņu izcelsmes, vai ņirgājas par reportieri ar invaliditāti un sauc sievietes par cūkām, viņš nostājas pret visu, par ko mēs iestājamies.»

Ziņu aģentūras Reuters un tirgus pētījumu uzņēmuma Ipsos veiktajā interneta aptaujā 44,3% respondentu pauduši gatavību balsot par H. Klintoni, bet 34,7% - par D. Trampu. Pārējie 20,9% norādījuši, ka nebalsotu ne par vienu no abiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?