Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kļūda - nepareiza izvēle

Ja mājas fasādes atjaunošanas darbi veikti akurāti, tai būtu jāstāv nemainīgai 10 gadus. Ja tā nav, tad žēl materiāla un darbā ieguldītā laika, teic inženierzinātņu doktors Juris Biršs.

Būvniecības eksperts stāsta, ka lielākā kļūda, ko māju īpašnieki pieļauj, atjaunojot mājas fasādi, ir nepareiza materiālu izvēle un darba organizācija. Viņš iesaka darbus veikt zinošu speciālistu pārziņā. Tomēr, ja īpašnieks namu grib atjaunot savām rokām un ekonomēt uz strādnieku rēķina, esot vērts aprunāties ar ekspertiem - lai iesaka, ko un kā darīt. Tāpat ieteicams vērsties pie sertificēta speciālista, lai pārbauda mājas tehnisko stāvokli. Tai jābūt labā stāvoklī, lai nav tā, ka apmetums pēc laika lūp nost.

Tomēr, pirms ķeries pie atbildīgā mājas remonta, jāzina, ka mājas fasādi saimnieks nevar atjaunot, kā pašam tīk. Tās atjaunošana jāsaskaņo ar galveno arhitektu vai mākslinieku, lai zinātu, ko drīkst darīt ar mājas fasādi - restaurēt, renovēt vai rekonstruēt, atgādina būvnieks. Ir gadījumi, kad esošā mājas fasāde jāsaglabā tāda, kā ir. Tas ir situācijās, ja tā atrodas vēsturiskajā centrā, piemēram, Rīgas vēsturiskajā zonā ēkas ar vēsturisku vai māksliniecisku saturu jāatjauno pat noteiktā tonī - tādā, kādā nams bijis no pirmsākumiem, ko ieteiks pilsētas arhitekts. Ja nams ir zonā, kur nav ierobežojumu, tas ir arhitekta subjektīvais ieteikums - ko un kā darīt.

Ir atsevišķas vietas, kur māja pakļauta īpašiem klimatiskajiem apstākļiem - slīpiem vai valdošiem vējiem, saules noteiktām apstarošanas pozīcijām. Tad fasāde jāveido tāda, lai tā netiktu pakļauta nepārtrauktai ārējo apstākļu iedarbībai. Protams, ierobežojumu tāda nama fasādes atjaunošanai, kas atrodas, piemēram, laukos, meža vidū, nav, atgādina eksperts.

Biršs uzsver, ka, tā kā dzīvojam ļoti mitrā klimatiskajā zonā, kur gada gaisa relatīvais mitrums ir 80 un vairāk procentu, vienīgā pilsēta ar 79% mitrumu ir Rīga. Mājas fasādes atjaunošanā jāizmanto materiāli, kas namu no mikluma pasargās. Tā kā ik gadu paaugstinās arī gruntsūdeņu daudzums, jāpatur prātā, ka arī tas bojā sienas - mitrums ceļas pa sienu uz augšu, ja ap māju nav izveidota drenāžas sistēma. Tas var būt par iemeslu, kāpēc viss fasādes krāsojums vienas sezonas laikā noplūk, uzsver inženierzinātņu doktors.

Protams, katrai fasādei ir savs ilgmūžības laiks, saka Biršs. Ir mājas, kuras ir vairāk saules apspīdētas, savukārt citas atrodas ziemeļu zonā. Visaktīvāk iedarbojas saules ultravioletais starojums un pastiprinātais mitrums. Tāpēc saules pusē nams jākrāso gaišākā krāsā. Ja tiks krāsots pārāk tumšā tonī, sienas sasils - vasarā būs karsti, bet ziemā - siltāk, tomēr krāsa slikti turēsies. Zināms, gaiša krāsa atstaro gaismu. Tāpat ieteicams ir neaizmirst par siltumizolācijas materiāliem, iesaka eksperts. Savukārt, ja ēka ir mitrajā zonā, labāk būtu, ja mitrās sienas apšūtu. Starp apdari un ēkas sienu ieteicams likt ventilējošas gaisa šķirkārtas.

Juris Biršs fasādes ilgmūžam nama sienas iesaka apstrādāt ar speciālu šķīdumu, kas atgrūž ūdens pilienus un netīrumus, kas pielīp pie fasādes, - tādu sienu viegli mazgāt ar ūdens strūklu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?