Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Klusais mērķis Londona

Pirmajā piegājienā dāmu basketbola valstsvienība kvalificējās Eiropas 2011. gada finālturnīram Polijā. Atskatoties uz paveikto, Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps uzsver grieķu trenera Georga Dikeulaka ieguldījumu un izsaka cerību, ka pēc gada komandā varētu veidoties laba pieredzējušo un jauno spēlētāju sinerģija.

Dāmu valstsvienībā iespējama tāda situācija, kāda bija iepriekšējā ciklā kungiem, kad ceļazīmi izcīnīja viens treneris, bet finālturnīrā jau strādāja cits?

Ir atšķirīga situācija - kāda kalibra treneris vadīja vīriešu izlasi, un ko savās trenera gaitās ir paveicis Dikeulaks. Uzsvēršu divus aspektus. Pirmkārt, Dikeulaks atteicās no iespējas kā trenera palīgs būt kopā ar Grieķijas izlasi pasaules čempionātā. Tas bija unikāls sasniegums Grieķijas basketbolam, tomēr Dikeulaks izvēlējās galvenā trenera posteni Latvijas izlasē. Ar klubu komandu Athinaikos pagājušajā sezonā izcīnīja Eiropas kausu. Otrkārt, cik es redzēju un ko man teica cilvēki, kuri bija klāt izlases darbā, Dikeulaks strādāja ļoti profesionāli un ar azartu, kas beigās vainagojās ar ceļazīmes izcīnīšanu. Ar viņu tika parakstīts līgums uz diviem gadiem, tā pārskatīšana būtu iespējama tikai tad, ja valstsvienība ar pirmo piegājienu nebūtu kvalificējusies. Visi nosacījumi ir izpildīti, un es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc Dikeulaks nevarētu turpināt darbu.

Atlases cikla sākumā Dikeulaks pa aizas malu gan pastaigājās…

Es domāju, ka nevienam nebija skaidrs, kāda būs Latvijas izlase bez Anetes Jēkabsones. Viņa bija neapšaubāma līdere, emocionāli uzkurinot komandu un arī gūstot visvairāk punktu. Īpaši liels Anetes nopelns bija kritiskajos brīžos, kad viņa uzņēmās iniciatīvu. Nevar, protams, noliegt to, ka cikla sākumā treneris vēl nebija iepazinis spēlētājas, jo īpaši tās, kurām bija mazāka loma komandā. Tomēr viņa palīgi komandu bija iepazinuši labāk un teorētiski šādiem baltiem plankumiem nevajadzēja būt. Jā, sākums nebija tik labs, bet meitenes ar savu sniegumu iepriekšējos gados panākumu latiņu bija pacēlušas ļoti augstu. Man pašam personiski bija pārliecība jau no pirmās dienas, ka ceļazīme izšķirsies Latvijas un Serbijas pēdējās kārtas spēlē Rīgā.

Zināmā mērā treneris sabiedrības viedokli uzkurināja, paziņodams, ka Latvija ir spēcīgākā komanda grupā?

Manuprāt, no konteksta tika izcelts tas, ko visi gribēja dzirdēt. Viņa vārdi bija, ka mēs esam spēcīgākā komanda grupā, bet tas vēl ir jāapliecina dzīvē un uz priekšu iesim soli pa solim. Vismaz man radās iespaids, ka treneris ar šiem vārdiem komandā gribēja stiprināt pārliecību par varēšanu laukumā. Iesākumā no meiteņu puses arī varēja manīt bijību, vairākas spēlētājas baidījās uzņemties iniciatīvu.

Vācijas futbola izlasē tagad ir diskusijas, vai Mihaela Balaka atgriešanās būtu lietderīga. Anetes gadījumā šādām runām, šķiet, nevajadzētu būt?

Mēs sekojām līdzi Anetes gaitām un turējām īkšķus, lai viņa ātrāk izveseļotos. Nepārprotami viņa nākamgad būtu labs palīgs. Cerams, Anetei būs gan veselība, gan arī vēlme palīdzēt izlasei. Labā ziņa ir tā, ka Eiropas čempionāta finālturnīrs būs vasaras sākumā un spēles nepārklāsies ar WNBA sezonu.

Basketbola eksperts Guntis Keisels pēc iepriekšējā Eiropas čempionāta finālturnīra Latvijā rakstīja, ka tad vajadzēja izspiest maksimumu, jo spēlētājas bijušas optimālajā vecumā. Kā varētu būt pēc gada Polijā?

Guntim nevar nepiekrist. Īstā komandas ķīmija un sinerģija veidojas, ja komandā vēl ir palikušas pieredzējušās spēlētājas un ienāk jaunās perspektīvās. Manuprāt, trenerim komandas spēlē labi izdevās iesaistīt Elīnu (Babkinu) un Sabīni (Niedolu). Ir redzams, ka viņas savās pozīcijās var progresēt un nākotnē dot lielāku ieguldījumu komandas spēlē. Sabīne laikam pat pirmo reizi spēlēja trešā numura pozīcijā. Tāpat ārpus sastāva palika vairākas labas U-20 izlases spēlētājas, kā Klintsone un Vītola, kuras var palīdzēt.

Ar kādām ambīcijām būtu jābrauc uz Poliju - cīnīties par medaļām, olimpisko ceļazīmi…?

Atlases ciklā meitenēm uz krekliņiem bija olimpiskās solidaritātes logotips. Neslēpsim, ka olimpiskās spēles ir mūsu klusais sapnis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?