Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ko mums spēlēsiet? Visu!

Slavenais kvintets Canadian Brass no Kanādas, kas 11. augustā uzstāsies Dzintaru koncertzālē festivālā Summertime - aicina Inese Galante, ir pūtēju ansamblis, kurš sajūsmina jebkuru publiku no ziņkārīga bērna līdz mūzikas profesionāļiem.

Jaudīgais metāla pūšaminstrumentu kvintets nojauc žanru robežas un žilbina ar prātam neaptveramu spēles tehniku, pierādot, ka šāds ansamblis var spēlēt pilnīgi visu. Savu repertuāru mākslinieki veido no baroka mūzikas līdz diksilendam un Brodvejai, no Monteverdi un Baha Fūgas mākslas līdz Nikolaja Rimska-Korsakova Kamenes lidojumam un The Beatles dziesmām.

Sekojot Canadian Brass piemēram, pasaulē rodas arvien jaunas atraktīvas pūtēju grupas, un ir uzkrājies bagātīgs, aizraujošs repertuārs šādam sastāvam. Līdzās neskaitāmiem pašu Canadian Brass dalībnieku aranžējumiem tajā ir daudzu komponistu darbi, kas radīti speciāli viņiem. Sniegums festivālā Summertime būs Canadian Brass Eiropas turnejas noslēgums ansambļa 45. jubilejas gadā. Šodien, 10. augustā, no plkst. 14 līdz 15.30 mūziķi sniegs meistarklasi Jūrmalas Kultūras centrā (Jomas ielā 35), tā ikvienam pieejama bez maksas.

Pāri Ķīnas mūrim

«Canadian Brass jau reizi ir uzstājies Latvijā. Cik man zināms, ansamblis ir viesojies Rīgā 1977. gadā, kad tobrīd septiņus gadus vecā grupa vēl tikai vēra sev pasaules vārtus un pirmo reizi devās leģendārajā koncertceļojumā uz Ķīnu,» stāsta mežradznieks Bernhards Skalijs, viens no Canadian Brass piecinieka.

«Tas bija vēsturisks notikums, jo mūziķi no Rietumiem pirmo reizi devās uz komunistisko Ķīnu. Es pats tolaik vēl nebiju dzimis, taču zinu, ka toreiz Canadian Brass devās arī uz Krieviju, Lietuvu un Latviju,» stāsta mūziķis. Atceroties pirmo parādīšanos austrumbloka valstīs, Canadian Brass šim notikumam velta savu jauno albumu Great Wall of China - krāšņu ķīniešu mūzikas aranžējumu buķeti.

Ko grupa spēlēs Jūrmalā? Visu! Protams, arī no jaunā albuma. «Mūs ļoti interesē iespēja iepazīt kaut ko jaunu, atšķirīgu un bagātināt ar to mūsu - pūtēju - repertuāru. Es labprāt iepazītos ar latviešu mūziku - ar jūsu tautasdziesmām, populāru latviešu klasisko mūziku,» saka Bernhards Skalijs.

Dzintaros noslēgsies turneja, kas ilgst trīs nedēļas. Vai pūtējiem slodze ir lielāka nekā, piemēram, vijolniekiem? «Jā. Tāpēc intensīvos koncertceļojumos labi jāēd, jāatpūšas, jāvingro, lai koncertos mēs uzreiz spētu piesaistīt publikas uzmanību. Lai būtu magnētisms, kontakts, dažreiz humors un pat teatrālisms. Taču teātris mums nav galvenais. Tā ir tikai piedeva, kas nedrīkst aizēnot mūzikas iespaidu. Mēs neesam instrumentālā teātra grupa.»

Celmlaužu taka

Canadian Brass ir pirmā pūtēju apvienība, kas iekarojusi tik lielu popularitāti, kāda parasti ir popmūzikas zvaigznēm. Ansambļa dalībnieki ir celmlauži savā nozarē un radošajā attieksmē pret to. «Viss, ko mēs darījām, jau kopš paša sākuma bija kas principiāli jauns, sākot ar speciāli aranžēto repertuāru un beidzot ar pasniegšanas veidu. Tolaik Amerikā un Kanādā šādu grupu nebija. Mēs ne tikai koncertējām, bet veidojām ierakstus un izdevām notis,» uzsver Bernhards Skalijs.

Viņš priecājas, ka Canadian Brass iedvesmo pūtēju ansambļus nu jau trijās paaudzēs. «Redzam, ka jaunajās grupās mēdz būt vairāk dalībnieku un viņu priekšnesumi ir krietni teatralizētāki, taču ietekme ir acīmredzama, ļoti plaša un dziļa. Ir patīkami redzēt, ka šādu kolektīvu jau ir tik daudz. Es pats jūtos pagodināts, ka drīkstēju iekļauties tik nozīmīgā, pieredzes bagātā ansamblī,» atzīst Bernhards Skalijs, kurš paspēj arī skolot studentus Ilinoisas Universitātē Čikāgas tuvumā.

Trīs citi ansambļa mūziķi dzīvo Ņujorkā, mēģinājumos visi visbiežāk tiekas Toronto pie vecākā dalībnieka un līdera - tubas virtuoza Čaka Dellenbaha, kurš ir viens no Canadian Brass dibinātājiem. «Garlaikoties nav laika, jo darbs ir intensīvs. Mūsu repertuārs visu laiku mainās un aptver daudz stilu. Ātri jāmācās, daudz jāatceras, jābūt asai reakcijai.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?