Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Koalīcijā pamiers uz divām nedēļām

Divas nedēļas Nacionālā apvienība gatavos izmaiņas vairākos likumos, lai noteiktu kārtību, kādā lēmumus par bēgļu uzņemšanu Latvijā pieņemtu Saeimā. Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzskata, ka tam jānotiek ar konstitucionālo balsu vairākumu, kam partneri jau tagad nepiekrīt. «Mēs centīsimies panākt, lai šī sistēma būtu pēc iespējas sarežģītāka. 250 bēgļu gadījums tiek pasniegts kā vienīgais, bet, ja tam būs turpinājums starptautiskajā mērogā, tad tā var kļūt par traģēdiju Latvijai,» Dienai sacīja R. Dzintars.

NA pārstāvji arī turpina gatavot pieteikumu Satversmes tiesai, lai apstrīdētu valdības lēmumu par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā. Situāciju koalīcijā labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) raksturoja ar vārdiem: «Miers tas nav. Es teiktu - pamiers.» NA apņemšanos gatavot izmaiņas likumos, ko pēc divām nedēļām koalīcija vērtēs, U. Augulis uztvēra kā pieteikumu diskusijai, «jo vispirms ir jāredz, kāds teksts tiek piedāvāts». Intervijā žurnālā Ir premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) bija likusi saprast, ka partijai, kas Satversmes tiesā apstrīd savas valdības lēmumu, nebūs vietas koalīcijā.

Laikā, kad premjere L. Straujuma bija atvaļinājumā, NA Saeimas deputāti piedalījās nevalstisko organizāciju piketā pret imigrantu uzņemšanu, kas tika uztverta kā nostāšanās pašiem pret savu valdību. Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle Dienai atzina, ka ar 17 deputātiem parlamentā pārstāvētai valdības partijai nav jāizmanto tādas metodes. «Ja paši iet uz ielas pret savu valdību, tas tikai parāda nespēku,» sacīja R. Zīle, kurš noraida aizdomas, ka NA būtu mērķis torpedēt valdību, jo šajā Saeimā neredz labāku koalīciju. Viņš atbalsta nepieciešamību radīt stingrāku lēmumu pieņemšanas procedūru bēgļu jautājumā, jo «mums ir jābūt pārliecībai, ka valstij ir stratēģija šajā svarīgajā jautājumā, kas ir svarīgāks par koalīcijas stabilitāti». Latvijai jāspēj noformulēt savu pozīciju un atrast sev sabiedrotos Eiropā, jo ir dzirdēts, ka tagadējo brīvprātības principu nākotnē varētu aizstāt ar piespiedu mehānismu.

L. Straujuma piekrīt, ka Eiropas Komisijai ir vajadzīgs komplekss risinājums, kā apturēt bēgļu plūsmu. «Man nebija šaubu, ka koalīcija turpinās darbu, bet ir vairāki gadījumi, kad viena vai otra partija ir izgājusi ārpus vienošanās,» sacīja L. Straujuma, kura nevēlētos nākotnē «atrasties pēkšņu notikumu priekšā», tāpēc aicināja partnerus laikus informēt par savu atšķirīgo pozīciju kādā jautājumā. Pirms koalīcijas sēdes L. Straujumai bija atsevišķa tikšanās ar NA līderi R. Dzintaru.

Vienotības frakcijas vadītājas vietnieks Kārlis Šadurskis nedomā, ka jānosaka kāda īpaša kārtība lēmumu pieņemšanā par bēgļu uzņemšanu, jo jau tagad valdības piedāvājumu šādos jautājumos izskata Saeimas Eiropas lietu komisija, kura bija atbalstījusi brīvprātības principu. «Tā ir dīvaina pozīcija,» sacīja K. Šadurskis, atbildot uz lūgumu vērtēt NA aicinājumu paredzēt šādu lēmumu pieņemšanu ar kvalificēto vairākumu, ar kādu pieņem tikai grozījumus Satversmē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?