Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Koka un metāla stutes

Rūpniecība turpmākajos gados Latvijas ekonomiku uz kājām stutēs visaktīvāk, uzskata eksperti. Lai gan aina dažādās tās nozarēs nav viendabīga, jau patlaban rūpniecības uzņēmumiem trūkst darbinieku ar nepieciešamajām iemaņām. Tas novērojams arī kokrūpniecībā, kur atkopšanās no krīzes sākās jau pērn, metālapstrādē un mašīnbūvē, kas ir tautsaimniecības spogulis, jo piegādā iekārtas, tehnoloģijas un industriālos produktus pārējām nozarēm.

Plaši un daudzveidīgi

Mašīnbūvei un metālapstrādei krīze secen nav gājusi, tomēr situācija nu ir stabilizējusies un 2010. un 2011. gadā atsāksies mērena izaugsme, paredz Vilnis Rantiņš, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs. Arī DnB Nord bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš piekrīt, ka šajā nozarē situācija uzlabojas ļoti strauji, lai gan norāda, ka drīz izaugsme varētu piebremzēties - gan tāpēc, ka veiksmīgākie uzņēmumi tuvojas savu jaudu griestiem, gan tāpēc, ka pasaules ekonomika atkal saduras ar spēcīgiem pretvējiem. «Nozares dinamiku virzīs galvenokārt investīcijas, kuras šogad un nākamgad būs ļoti ievērojamas, lielā mērā pateicoties valsts atbalstam. Valsts garantēja aizdevumu nozares lielākajam uzņēmumam Liepājas metalurgs, kas šobrīd tiek pilnībā pārbūvēts, daudzi citi uzņēmumi apgūst ES fondu līdzekļus. Domāju, nākotnē vairāk attīstīsies mašīnbūve,» P. Strautiņš klāsta. Nozare ir ļoti plaša un daudzveidīga, tāpēc izdalīt perspektīvākos virzienus nav viegli, atzīst V. Rantiņš, tomēr kā vienu no tiem min tehnoloģijas un risinājumus enerģētikai.

Arī paši metālapstrādes uzņēmumi nākotnē raugās ar optimismu, lai gan sūkstās, ka patlaban viss balstās tikai uz eksportu, bet pietrūkst banku finansiālā atbalsta. To uzsver gan a/s Krāsainie lējumi saimniecības preču ražotnes vadītājs Andrejs Ņikitins, gan SIA Izoterms valdes priekšsēdētājs Valērijs Kļimovs, kurš stāsta: «Latvijā nozarē ir virkne labu uzņēmumu, taču tie veidojušies salīdzinoši nesen un no nulles. Ir grūti konkurēt ar pasaules lielajiem simtgadīgajiem uzņēmumiem. Bet mēs vēl sevi parādīsim.»

Savukārt meža un kokapstrādes nozarē krīze gandrīz jau aizmirsta, jo tā sākās vēl tad, kad citiem vēl bija labi. Atgūšanās notika pērn, un būtiski palīdzēja valsts mežu politika, kas ļāva piekļūt lētākiem resursiem, analizē P. Strautiņš. Kā norāda Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss, no svara bija arī veiktie priekšdarbi gan pirms krīzes, gan tās laikā, piemēram, personāla pielāgošana jaunajiem apstākļiem. Rezultātā nozarē nodarbinātība samazinājās par 20%, taču tagad, kad vairākums koksnes pirmapstrādes un daļa tālākapstrādes uzņēmumu atgriezušies pie normālas ražošanas, atkal tiek veidota spēcīga darbinieku komanda. P. Strautiņš vērtē, ka ražošanas apjomi gan diez vai turpinās augt, taču attīstīties var, ražojot dziļākas pārstrādes starpproduktus (saplāksni, skaidu plātnes) un gatavos produktus (mēbeles, mājas).

Zilās apkaklītes un citi

Kokrūpniecībā un metālapstrādē darbiniekus patlaban meklē tieši eksportējoši uzņēmumi, stāsta personāla atlases firmas ARIKO ReServ vecākā konsultante Ieva Riekstiņa. Viņa norāda, ka sekmīgai karjerai rūpniecībā ar specializētu tehnisku izglītību tomēr vairs nepietiks. Nepieciešamas arī svešvalodu zināšanas, datorprasmes, arī saskarsmes prasmes. Vajadzīga arī nepārtraukta jaunāko tehnoloģiju apguve, jaunajiem speciālistiem - arī spēja patstāvīgi orientēties darba specifikā un risināt tehnoloģiskās problēmas, loģiskā domāšana un matemātikas pamatzināšanas, kā bieži trūkst, teic V. Rantiņš.

Tā kā metālapstrāde un mašīnbūve cieši saistīta ar pārējo rūpniecību, tajā visu līmeņu speciālisti vajadzīgi pastāvīgi - konstruktori, tehnologi, iekārtu operatori utt. P. Strautiņš teic, ka visā rūpniecībā trūkst arī vidējā līmeņa vadītāju, kas spētu kompetenti vadīt ražošanas procesus, metālapstrādē un mašīnbūvē kā ēst vajadzīgi augstas kvalitātes t. s. zilo apkaklīšu strādnieki, piemēram, tiešām labi metinātāji. Arī atslēdznieki, frēzētāji, piebilst V. Kļimovs no SIA Izoterms. Daudzi nozarē strādājošie jau ir tuvu pensijai, savukārt jauniešiem eksaktā izglītība nav gluži modes lieta, viņš skaidro. Karjeras iespējas nozarē tomēr esot ļoti labas, tikai jābūt gatavam turpināt mācīties arī uzņēmumā un sākt no zemāka pakāpiena. A. Ņikitins no Krāsainajiem lējumiem atzīst, ka Latvijā daudzu vajadzīgu specialitāšu pārstāvjus nemaz nesagatavo, bet metālapstrādē vietu sev var atrast jebkurš inženieris. «Viss, kas ir ap mums, taču ir no metāla vai plastmasas, bet arī plastmasu atlej metāla formās,» viņš saka.

Speciālistu trūkst un trūks arī kokrūpniecībā un meža nozarē, taču ne tik lielā skaitā, cik treknajos gados, norāda K. Klauss. Šajā jomā nepieciešami gan mežistrādes tehnikas operatori un kokvedēju šoferi, gan labi mārketinga un pārdošanas speciālisti, kas var strādāt starptautiskā vidē. «Latvijas rūpniecības problēma: saražot mēs mākam, bet pietiekami efektīvi pārdot - ne visai,» K. Klauss saka, tomēr jauniešus aicina neatteikties no eksaktajiem priekšmetiem un nenovērtēt par zemu arodskolas.

Arī a/s Latvijas finieris visvairāk vajadzīgi speciālisti darbam ar modernām ražošanas iekārtām - gan operatori, gan tehnisko apkopju un remonta speciālisti, stāsta uzņēmuma Personāla attīstības dienesta direktore Anda Būmane. Pieredzi var iegūt tikai ar laiku, taču, ja jaunam speciālistam bez pamata profesionālajām iemaņām ir arī iniciatīva, atbildības izjūta, disciplinētība un motivācija, viņam darbs atradīsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?