Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kokapstrādes radošā puse

«Klasiska karjera būtu - strādnieks, meistars, ceha vadītājs, direktors,» Kaspars Zudrags (33) saka un vērtē, ka viņa izaugsme a/s Latvijas finieris un kokapstrādes jomā notikusi vairāk plašumā nekā hierarhiskā stāvumā. Tomēr no vienkārša strādnieka Kaspars desmit gadu laikā kļuvis par pētnieku ar doktora grādu. «Projektos esmu kā vidutājs, kurš, no vienas puses, kontrolē, lai pētnieki neaiziet pārāk tālu teorijā, bet, no otras, - mēģina stāstīt uzņēmumam, ka bez fundamentālām zināšanām un pētnieku līdzdalības nespējam izstrādāt jaunus produktus.»

Cehi un kaltes

Kokrūpniecību kā profesiju Kaspars izvēlējās brāļa - Ogres Meža tehnikuma audzēkņa - iespaidā. «Izdomāju - lai brālis mežu audzē, es to pārstrādāšu. Pēc pamatskolas aizgāju uz Rīgas Valsts tehnikumu, kur sapratu, ka šī joma patīk,» Kaspars stāsta. Pēc kokapstrādes ražošanas tehniķa programmas absolvēšanas viņš turpināja izglītību Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātē.

Tehnikuma laikā Kaspars pabija praksē m/f Tūja un, sākot studēt, pa vasaru piepelnījās Latvijas finiera rūpnīcā Latvijas bērzs, kur ar pacēlāju krāva tvaicēšanas baseinā finiera klučus. Uzņēmums un kolektīvs iepatikās, Kaspars tajā atgriezās vairākas vasaras un pēc kāda laika arī «pārkvalificējās» par žāvēšanas operatoru, kas ļāva savienot studijas ar darbu nakts maiņās.

Savukārt pirmo nopietno skolu par to, ko nozīmē darbs mazā firmā, kur par sevi jācīnās, Kaspars izgāja Latvijas - Vācijas kopuzņēmumā Frip, kur pastrādāja par meistaru kaltes un apstrādes cehos. «Uzņēmums bija jauns, vadītājam īsti nebija zināšanu par kokapstrādi, un brīžiem notika tā - iekārtu piegādātāji parāda pogas, kas jāspiež, bet nepaskaidro, kāpēc tieši tās pogas. Pašmācības ceļā nācās saprast, kas ir kalte, kādos režīmos tā strādā,» Kaspars stāsta. Tālākās darba gaitas viņu aizveda uz rūpnīcu Furniers, un jau tur puisis saņēma piedāvājumu strādāt Latvijas finiera Kvalitātes daļā. Tiesa, pirms tam Kaspars paspēja pāris mēnešu pabūt arī par meistaru kokapstrādes cehā Latvijas bērzā. «Gribēju tur strādāt, lai paplašinātu redzesloku,» viņš paskaidro.

Testējot lauž tūkstošus

Latvijas finiera Kvalitātes daļā Kaspars izgājis cauri vairākām amata nosaukuma un pienākumu maiņām. Sākotnēji viņš kā tehniskās informācijas inženieris piedalījās saplākšņa rokasgrāmatas veidošanā, kas tapa, lai izglītotu klientus par produktu. Kasparam uzticēja vadīt šīs grāmatas izstrādi, rakstīt savu nodaļu un kontrolēt pārējos iesaistītos kolēģus. Nākamais uzdevums bija kopā ar kolēģiem iegūt uzņēmumam CE sertifikātu, lai tā ražotais saplāksnis atbilstu Eiropas Savienības būvniecības direktīvai. Kad arī tas bija izdarīts, Kvalitātes daļa pakāpeniski pārtapa pētniecības komandā un Kaspars - pētniekā.

«Patērētājs visā pasaulē vēlas ugunsdrošu saplāksni, vieglāku, ar labākām mehāniskajām īpašībām, zemākām kaitīgo vielu emisijām. Lielie uzņēmumi ir visai atvērti tādām inovatīvām lietām, jo tirgus to pieprasa,» Kaspars min stūrakmeņus, uz kā balstās lietišķā zinātne Latvijas finierī un visā kokapstrādē. Arī viņa bakalaura, maģistra un doktora darbi ir par saplāksni, un Kaspars pārstāv Latviju divās starptautiskās standartizācijas komitejās, kas uzlabo un izstrādā saplākšņa standartus. Viņa ikdiena gan paiet, dažādos projektos sadarbojoties ar pētnieciskajiem institūtiem, LLU diplomandiem un praksē meklējot ceļus, kā tirgum izstrādāt jaunus inovatīvus saplākšņa veidus. Tas prasa zināmus upurus - izturības pārbaudēs laboratorijā ik gadu tiekot salauzti saplākšņa paraugi vairāku tūkstošu latu vērtībā.

Lai var pataustīt

Kaspars jau labu laiku sapratis, ka izpēte un iespējas, ko sniedz pētnieku sabiedrība, viņu aizrauj vairāk nekā darbs ražošanas vadības procesos.

«Katru dienu uzzinu ko jaunu, visu laiku ir informācijas aprite, nesēžu vienā vietā, nedaru monotonu darbu,» viņš uzskaita. Tīri akadēmisku pētnieka karjeru Kaspars gan pagaidām pieļauj tikai tālākā nākotnē, jo ieskatu pasniedzēja arodā jau guvis, apmācot par saplāksni Latvijas finiera darbiniekus, turklāt viņu vairāk interesē lietišķie pētījumi. «Tādi, kur to objektu redzu, varu pataustīt, ja vajag - pārbaudīt. Tas ir vairāk pie dzīves, vairāk redzi rezultātu,» Kaspars pamato. «Būšu ļoti laimīgs un apmierināts, kad radīsies arī produkts, kas aizies tirgū.» Taču tas nenotiek ātri, un Kaspars stāsta, ka grūtākais ir galvā izdomāto uzlikt uz papīra un izskaidrot citiem, kā arī novadīt pētījumu tā, lai tas nestu augļus, nevis tikai veselumā nesavienojamu informācijas gūzmu. «Bet jāsamierinās arī, ja pēti ilgāk par gadu, bet galā - čiks! Esi noskaidrojis, ka virziens nav perspektīvs,» Kaspars saka un min vienu no savā diplomdarbā pētītajiem saplākšņa veidiem, kas teorijā likās lielisks, bet praksē gan izrādījās ļoti viegls, taču ar divreiz vājākām lieces īpašībām nekā parastam saplāksnim.

Iedegšanās par idejām pētniekiem ir raksturīga, no tās arī nevar atslēgties līdz ar darbalaika beigām. Kasparam vislabākās idejas rodas, ja galva izvēdināta, - viņš aktīvi sporto, piedalās orientēšanās un piedzīvojumu sacensībās.

Idejas arī būs nepieciešamas, jo no nākamā gada Kaspars kā Latvijas finiera pārstāvis būs iesaistīts trijos lielos saplāksnim veltītos pētījumos, kas ilgs vairākus gadus ar kopējo pētījumu projektu budžetu ap 14 miljoniem latu. «Var teikt, ka uz 4-5 gadiem esmu aizņemts,» viņš smejas, kad jautāju par nākotnes plāniem, lai gan atzīst, ka tas ir arī zināms darba mīnuss - ja pret to esi godīgs, pusratā pamest nevarēsi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Hierarhija

A/s Latvijas finieris ģenerāldirektors

Ražošanas sektora vadītājs

Kvalitātes un ražošanas attīstības daļas vadītājs

pētnieks Kaspars Zudrags

Karjeras kāpnes

Kopš 2010
pētnieks a/s Latvijas finieris
2003-2010
vecākais sertifikācijas speciālists a/s Latvijas finieris
2008-2009
pētnieks Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūtā
2001-2003
tehniskās informācijas inženieris a/s Latvijas finieris
2001
meistars kokapstrādes cehā a/s Latvijas bērzs
1999-2001
meistars koklaukumā rūpnīcā Furniers
1999
meistars SIA Frip
1997-1999
strādnieks, vēlāk žāvēšanas operators a/s Latvijas bērzs
1995
strādnieks m/f Tūja

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?