Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Komanda pārtrumpo indivīdus

Kā sāka čempionātu, tā arī beidza. Nīderlandes futbola izlase Pasaules kausa (PK) finālturnīra pirmajā mačā ar 5:1 sagrāva līdzšinējo čempioni Spāniju, savukārt savā pēdējā spēlē turnīrā ar 3:0 sagrāva citu favorītu - Brazīliju - un izcīnīja bronzas godalgas. Pirms četriem gadiem Nīderlande no Dienvidāfrikas mājup pārveda sudraba godalgas ar zaudējuma piegaršu, bet šoreiz - bronzu kā uzvarētāji, jo pirms finālturnīra «mehāniskais apelsīns» nebija favorītu pulkā.

«Nav šaubu, ka esam pelnījuši finišēt trešie, bet [pirms turnīra] neviens neko tādu nebūtu iedomājies,» pēc kārtējā spīdošā snieguma Brazīlijā atzina bronzas mača labākais spēlētājs Arjens Robens, kurš jau cīņas otrajā minūtē nopelnīja 11 metru soda sitienu uz Brazīlijas vārtiem, ieliekot pamatus mājinieku graušanai. Jā, pārkāpums pret viņu gan drīzāk tika veikts ārpus soda laukuma, bet tādā gadījumā tiesnesim Redovanem Ačikam būtu jānoraida Brazīlijas kapteinis Tjago Mota par pēdējās cerības pārkāpumu. Savā ziņā var teikt, ka ar šo epizodi mājinieki samaksāja par turnīra atklāšanas maču pret horvātiem, kad šaubīgs 11 metru soda sitiens tika piešķirts Brazīlijas labā.

Mazliet dīvainā kārtā panākumi pār Spāniju un Brazīliju arī bija «oranžo» visvairāk pārliecinošās uzvaras aizvadītajā mēnesī. Pa vidu notikušajos mačos ar ne tik spēcīgām izlasēm, piemēram, Meksiku, Kostariku un Austrāliju, bija jāmokās stipri vairāk. Tāds nu šoreiz bija nīderlandiešu komandas modelis: ērkšķi bija aizsardzība, zvaigznes - uzbrukums. Spēlējot uz pretuzbrukumiem, Arjens Robens un Robins van Persijs jutās kā lielā ūdens pavēlnieki, savukārt, spēlējot no pirmā numura, kā maza vai - labākajā gadījumā - vidēja izmēra zivis.

Nīderlandes izlases galvenais treneris Luiss van Gāls nu pārcelsies uz Mančestras United, savukārt viņa pēctecis Gūss Hidinks jau žurnālistiem apsolījis, ka viņa vadībā komanda spēlēs «nīderlandiskāk», uz to van Gāls atbildējis, ka viņa komandas vienmēr šādi spēlējušas. «Mans sapnis bija kļūt par čempionu, un mēs to varējām paveikt. Šī bija mana pēdējā spēle, un mēs ieguvām medaļu, bet bija svarīgi parādīt jaunu futbola stilu. Varbūt tas atvērs visiem acis Nīderlandē un liks saprast, ka pasaulē nav tikai viena sistēma, kas var padarīt cilvēkus laimīgus,» lepns par savu trenera veikumu bija van Gāls.

Interesanti, ka mačā par trešo vietu kompensācijas laikā Nīderlande veica pēdējo spēlētāju maiņu - pamatvārtsarga Jaspera Silesena vietā laukumā devās komandas trešais vārtsargs Mihels Vorms. Tādējādi oranžo panākumu Brazīlijā kaldināja visi 23 turnīram pieteiktie futbolisti, turklāt katrs no tiem deva savu ieguldījumu. Līdz šim Eiropā mazpazīstamais Dalejs Blinds bija viens no čempionāta lielākajiem atklājumiem, trešos vārtus pret Brazīliju iesita Georginio Veinaldums, Lerojs Fers guva vienus vārtus 15 spēlētās minūtēs, savukārt Memfiss Depajs - divus 63 minūtēs... Īsāk sakot, bronzas medaļas kala ikviens, kas bija «oranžo» rindās, un ne tikai spēlētāji, bet arī treneru korpuss.

Diez vai to pašu var attiecināt uz Brazīliju, kas tā arī nespēja tikt galā ar savas spožākās zvaigznes Neimara trūkumu pusfinālā un mačā par trešo vietu. Turnīra izšķirošajā fāzē pārāk bieži kļūdījās centra aizsargi Tjagu Silva un Davids Luiss, pamatsastāva uzbrucējs Freds guva tikai vienus vārtus un tos pašus - no nefiksēta aizmugures stāvokļa, bet neviens no viņa dublieriem nebija ne kripatiņu labāks. Laikam tieši tā arī bija lielākā atšķirība starp komandām, kas cīnījās par bronzu: Brazīlija bija viens par visiem (Neimars, daļēji Oskars), savukārt Nīderlande - visi par vienu.

Svētdien vakarā finālā spēlēja Vācija pret Argentīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Brazīlija 0
Nīderlande 3

Spēle par 3. vietu
Vārti: van Persijs (11 m) 3., Blinds 17., Veinaldums 90.
58% bumbas kontrole 42%
11 (5) sitieni (vārtos) 8 (5)
4 stūra sitieni 1
1 aizmugures 2
Labākais: Arjens Robens (Nīderlande)
Skatītāji: 68 034

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?