Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Komercmediācija tagad arī LTRK un LDDK uzmanības lokā

Lai nākotnē biznesa vidē radušos konfliktu risināšanai plašāk tiktu pielietota mediācija, uzņēmēju organizācijas gatavojas ieguldīt nopietnu darbu biznesa vides pārstāvju izglītošanai par to, kas vispār ir mediācija, kas ir komercmediācija un kādas iespējas strīdu risināšanas gadījumos mediācija paver.

«Jebkurš saprātīgs Latvijas uzņēmējs, ņemot vērā tiesvedību ilgumus Latvijā, labprāt izvairītos no ilgstošām tiesvedībām, tāpēc komercstrīdu mediācijas izmantošanai Latvijā ir visplašākās iespējas,» uzsver Ivo Klotiņš, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Šķīrējtiesas šķīrējtiesnesis un mediators, zvērināts advokāts, kurš piedalījies mediācijas procesā Stokholmas Tirdzniecības palātas Arbitrāžas institūtā, pārstāvot spāņu vilcienu ražotāju CAF pret Latvijas valsts uzņēmumu Pasažieru vilciens.

«Svarīgi atzīmēt, ka šobrīd biznesa vidē ir ļoti maz informācijas par mediācijas priekšrocībām, un faktiski lielākajā daļā Latvijas sabiedrības un biznesa vides pirmo reizi par mediāciju uzzināja no spāņu vilcienu ražotāja CAF S.A. un Pasažieru vilciena mediācijas Stokholmas Tirdzniecības palātas Arbitrāžas institūtā,» norāda I. Klotiņš un turpina: «LTRK Šķīrējtiesa jau pirms diviem gadiem radījusi iespēju uzņēmējiem un privātpersonām izmantot tās piedāvātos mediācijas pakalpojumus, kas ir lētāki nekā vairāku gadu tiesvedība Latvijas tiesās vai pat šķīrējtiesā. Tāpat LTRK Šķīrējtiesa arī vienojusies par starptautiski sertificētā Zviedrijas mediatora līdzdalību LTRK Šķīrējtiesas piedāvātajos mediācijas pakalpojumos, kas paver iespējas Latvijas uzņēmējiem saņemt profesionālā ārvalstu mediatora pakalpojumus strīdu noregulēšanai. LTRK Šķīrējtiesa arī iecerējusi tuvākajā laikā tās biedriem organizēt speciālus seminārus par LTRK Šķīrējtiesas un mediācijas iespējām.»

Mediācijas perspektīvas biznesa konfliktu risināšanā uzsver arī Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone. «LDDK ir iepazinusies ar Latvijas sertificēto mediatoru pieredzi, noklausoties stāstījumu par teoriju un praksi mediācijas jomā,» izklāsta L. Meņģelsone.

LDDK uzskata, ka sertificēto mediatoru pieredze «varētu palīdzēt izveidot mediāciju nodokļu jomā. Par mediācijas institūta izveidošanu nodokļu jomā atbildīgā institūcija ir Finanšu ministrija, bet iesaistīti ir arī Tieslietu ministrijas pārstāvji un LDDK eksperti,» uzsver L. Meņģelsone un piebilst: «Kopā strādājam pie konkrētu jautājumu loka.»

Diena jau vēstīja, ka Sertificētu mediatoru padomes priekšsēdētājas Kristīnes Dārznieces ieskatā būtiska nozīme mediācijas popularizēšanā ir sadarbībai ar LDDK un LTRK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?