Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Konflikta ogles vēl gruzd

Neraugoties uz pēdējo nedēļu asajām vārdu kaujām starp Krieviju un Gruziju, amatpersonas Maskavā un Tbilisi pašā kara gadadienas priekšvakarā publiski apgalvojušas, ka karadarbība starp kaimiņvalstīm neatsāksies. Tiesa, katrai pusei ir savi argumenti, kādēļ tas nenotiks.

Krievijas Ģenerālštāba vadītāja vietnieks Anatolijs Nogovicins paziņojis, ka Gruzija ir pārāk novājināta pēc pagājušā gada augusta kara, tāpēc nespēšot «sākt provokācijas pat ar citu valstu piegādātajiem ieročiem», raksta AP.

Savukārt Gruzijas Nacionālās drošības padomes vadītāja Eka Tkešelašvili stāsta, ka Tbilisi veikusi milzu diplomātisko darbu, piesaistot pastiprinātu starptautisko uzmanību, tādēļ Krievija tagad ir spiesta apzināties jauna kara augsto politisko cenu.

Savstarpēji apvainojumi

Spriedze Gruzijas un Krievijas attiecībās pastiprinājusies zīmīgā laikā - gadadienā pēc Gruzijas centieniem ar spēku pārņemt kontroli pār separātisko Dienvidosetijas reģionu un Krievijas iejaukšanās, lai demonstrētu sevi kā «mazo un bezpalīdzīgo» tautu aizstāvi un Kaukāza reģiona īsto «saimnieku». Pēdējo nedēļu laikā Dienvidosetija un Gruzija apmainījušās apsūdzībām par jaunām apšaudēm un smagās artilērijas uzbrukumiem abpus robežai. Krievija pagājušajā nedēļas nogalē paziņoja, ka izmantos «visus iespējamos līdzekļus», lai aizsargātu Dienvidosetiju. Tbilisi atbildēja, ka Maskava tādējādi demonstrē savu «bīstamo tēlu».

Piecu dienu ilgā karadarbība starp Gruziju un Krieviju sākās pēc tam, kad gruzīnu ciemi tika apšaudīti no Dienvidosetijas puses un vienlaikus tika saņemtas ziņas par Krievijas karaspēka kolonnu strauju virzīšanos uz Gruzijas robežu. Prezidents Mihails Saakašvili deva pavēli apšaudīt Dienvidosetijas separātistu karaspēka izvietošanās vietas.

Separātistus «aizstāvēt» daudziem aizdomīgā operativitātē devās Krievijas tanki. Krievijas karavīri un bruņutransports no Dienvid-osetijas un otra Gruzijas separātiskā reģiona - Abhāzijas - iegāja Gruzijā. Krievijas spēku skaitliskā un militāro iespēju pārsvara dēļ Gruzijas karaspēks bija spiests atkāpties dziļi savas valsts teritorijā.

Situācijas risināšanā aktīvi iesaistījās Eiropas Savienība (ES), un 12.augustā Gruzija un Krievija piekrita tās izstrādātajam pamiera plānam, kas paredzēja abu karaspēku atgriešanos pozīcijās, kurās tie atradās pirms konflikta sākšanās.

26.augustā Kremlis atzina Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību. Gada laikā to atzinusi tikai Krievijai draudzīgā Dienvidamerikas valsts Nikaragva. Rietumi asi nosodīja Krievijas «neproporcionālā» spēka lietošanu Gruzijā, bet ES un NATO iesaldēja formālās attiecības ar Maskavu.

Nekas nav mainījies

Gadu pēc notikušā nekas neliecina, ka reģionā valdītu miers un saskaņa. Krievija un separātisti panākuši, ka tur vairs neatrodas Rietumu miera novērotāji. Pēc Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarības atzīšanas Krievija reģionos kopumā izvietojusi vairāk nekā 7000 karavīru, ziņo Reuters. Aptuveni 25 tūkstošiem gruzīnu, kas pagājušā gada augustā kara laikā atstāja Dienvid-osetiju, faktiski nav nekādu izredžu atgriezties mājās.

Analītiķi uzskata, ka lielākā zaudētāja konfliktā bijusi Krievija, jo gada laikā tai pat vispaklausīgākās valstis nav atzinušas Gruzijas separātistu neatkarību un pasaulē vēl vairāk nostiprinājies viedoklis, ka Maskava atgriežas pie aukstā kara laika tradīcijām un jautājumus risina agresīvi.

Savukārt Gruzija raisījusi dziļas šaubas par tās iespēju tuvākajā laikā pievienoties NATO un ES. Rietumiem nav pieņemama M.Saakašvili karstgalvība gan ārpolitikā, gan cīņā ar opozīciju un reformu nobremzēšana valsts pārvaldē un ekonomikā.

Kritiku izpelnījušās arī ES un NATO, kuras gada laikā atjaunojušas dialogu ar Krieviju, tomēr bija pārāk pasīvas, lai izdarītu lielāku spiedienu uz Maskavu. Neraugoties uz šoku par notikušo Gruzijā, paredzētās izmaiņas starptautiskajā kārtībā nenotika. «Es domāju, ka mēs jo-projām esam draugu/ienaidnieku attiecībās ar Krieviju,» uzskata Eiropas Ārlietu padomes pētnieks Daniels Korskis. «Dažos gadījumos viņi ir mūsu draugi, ar kuriem jāsadarbojas tādos svarīgos jautājumos kā masu iznīcināšanas ieroču skaita samazināšana un cīņa pret terorismu, bet tajā pašā laikā mēs turpinām strīdēties par to, kā jāveido attiecības ar Austrumeiropas un Kaukāza valstīm.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gruzijas karš

Aktīvā karadarbība starp Krieviju un Gruziju notika no 2008.gada 7. līdz 12.augustam.
Gruzija apgalvo, ka kara
dēļ miruši vai bez vēsts pazuduši 228 gruzīnu civiliedzīvotāji un
184 karavīri.
Krievija informē, ka zaudējusi 64 karavīrus, miruši
162 Dienvidosetijas
civiliedzīvotāji.
Cilvēktiesību aizstāvji abas puses vaino kasešbumbu izmantošanā. Viņi apgalvo, ka Krievijai jāuzņemas atbildība par dienvidosetīnu un kaukāziešu kaujinieku veiktajām etniskajām tīrīšanām gruzīnu ciematos Dienvidosetijā.
Aptuveni 25 tūkstoši gruzīnu bijuši spiesti pamest mājas Dienvidosetijā. Piespiedu pārvietošanu piedzīvojuši tūkstošiem osetīnu, tomēr precīzi dati nav pieejami.
Gruzija lēš, ka konflikts tai radījis zaudējumus miljarda dolāru (aptuveni 500 miljoni latu) apmērā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?