Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Konservu, saldētu produktu, nātrija glutamāta virtuve

Izvērtēt Āzijas virtuvi Latvijā mani pamudināja kolēģes, kulinārā bloga Garšu karuselis autores Olgas Elstes tvīts, ka viņai, izstaigājot ne vienu vien veikalu, beigu beigās tomēr izdevies salasīt visas nepieciešamās garšvielas un garšaugus, lai mājās pagatavotu taizemiešu Tom yum zupu. Šobrīd Āzijas virtuves uzplaukums Latvijā nav noliedzams, ieraksti sociālajos tīklos liecina, ka vidusmēra ģimenes statusam atbilstoši ir reizi nedēļā pusdienot vai vakariņot Āzijas restorānā.

Par nožēlu, Āzijas virtuvi Latvijā pavisam īsi var raksturot kā konservu, saldētu produktu un nātrija glutamāta virtuvi.

Rīgas Āzijas restorānu šefpavāri neaizraujas ar arodam atbilstošu nodarbošanos. Jebkurā citā restorānā vārošā ūdenī iejaukts zupas burciņas saturs vai buljons no sausā buljona kubiņa būtu restorāna līmenim neatbilstoša prakse, savukārt Āzijas restorānos zupas maisījumu, pastu vai koncentrātu atšķaidīšana ar ūdeni ir ikdienišķa nodarbe. Tas, ka pavārs zupā ielicis sagrieztas čili šķēlītes, smalki sašķērētu šampinjonu, tofu gabaliņus un izmērcētas jūraszāles, ne mazākā mērā neliecina, ka zupas pamats vārīts restorānā no individuālām sastāvdaļām. Tikai daļa Āzijas virtuves produktu (ingvers, kurkuma, čili, citronzāle, šitakē, karijkoka lapas, pakčojs) jau pašlaik pieejami svaigi. Galangals, taju baziliks, kafira laima lapas, juzu vēl tikai tiek gaidīti.

Neļaujiet sevi muļķot, jo ir taču atšķirība starp rūpnieciski ražotu, pasterizētu pesto un mājās miezerī ar piestu saberztu. Tieši tāpat arī mājās no svaigiem produktiem ir pagatavojamas Āzijas virtuvē izmantotās mērces, pastas un zupu bāzes. Kvalitatīva itāļu restorāna standarts ir uz vietas gatavota pasta, līdzīgi augstas kvalitātes japāņu restorānā - uz vietas gatavotas soba nūdeles. Sevi cienoši uzbeku restorāni Rīgā lagmana nūdeles gatavo uz vietas. Jūs tiešām dotos uz restorānu, kurā pasniedz uzvārītus lielveikala pelmeņus? Tad kāpēc lai restorānā uzkostu atkausētus ķiļķenus (dim sum)? Smieklīgi, ka ģimenes, kas veikalā met līkumu spageti un Boloņas mērcei burciņā, izgājušas no tā, tūlīt pat dodas uz blakus Āzijas restorānu, kurā ēdiens top no rūpnieciski ražotām stikla, rīsu vai olu nūdelēm un burciņām ar konservētu saldskābo, hoisin vai melno pupiņu mērci. Tieši tā - no atkausētiem produktiem, konservētām mērcēm, rūpnieciski ražotām nūdelēm un krietnas devas nātrija glutamāta (E621) tiek gatavoti voka un stir fry ēdieni.

Kāpēc garšvielām bagātos Āzijas ēdienus vēl nepieciešams uzlabot ar garšas pastiprinātāju? Lai arī tas jau ir ieslēpts daļā mērču un sagatavju, daži Āzijas restorāni nātrija glutamātu vēl papildus dāsni pievieno ēdienam. Lietojot nātrija glutamātu, spēja izjust garšu notrulinās, ēdiens bez tā šķiet pliekans un bezgaršīgs, tāpat samazinās garšas asuma un smalkuma izjūta. Ja pēc kādas ēstuves apmeklējuma rodas neizskaidrojamas slāpes, visticamāk, pie vainas ir glutamāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?