Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kopīgs jauno mūziķu ideālisms darbībā

Inese Lūsiņa

Šis būs kopīgs radošs jauno mūziķu un domubiedru iznāciens. Koncertā ar nosaukumu Pieci, ko Jaunajā Ģertrūdes baznīcā Rīgā 13. decembrī plkst. 19.00 jaunā diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā sniegs viņa laikabiedru, topošo mūziķu simfoniskais orķestris DD, skanēs piecu jauno latviešu komponistu - Santas Zaķes, Jāņa Ķirša, Armanda Aleksandrāvičus, Jēkaba Jančevska un Platona Buravicka - darbu pirmatskaņojumi. Baudīt šo koncertu aicināts ikviens, jo tas klausītājiem tiek dāvāts bez ieejas maksas, un programmā kopumā valdīs mūzikas skaistums, nevis avangardiski eksperimenti, uzsver diriģents J. Liepiņš, kurš plašāk zināms kā jauniešu kora Kamēr... galvenais diriģents.

Kopā ar orķestra koncertmeistari, vijolnieci Kristiānu Ozoliņu viņš orķestrī sapulcējis 46 mūziķus. Lielākā daļa no viņiem ir J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti, tāpat kā komponisti, kuru darbus orķestris atskaņos, un pats Jānis Liepiņš, kurš šajā augstskolā ieguvis kordiriģenta diplomu un tagad studē otrreiz - simfonisko diriģēšanu.

Abreviatūra DD orķestra nosaukumā cēlusies no apzīmējuma - Draugi un domubiedri. Pierasts domāt, ka mūsdienu sabiedrībā, un jo īpaši šajā skarbajā laikā, visas iniciatīvas sākas ar jautājumu: «Cik man par to maksās?» Taču jaunie mūziķi par šo koncertu un tā programmas gatavošanu nesaņem honorārus. Jaunie komponisti speciāli rakstījuši skaņdarbus šim kopīgajam notikumam. Jaunā Ģertrūdes baznīca laipni atvēlējusi savas telpas, koncertorganizācija Ave sol palīdz atrisināt «tehniskās» lietas - piemēram, lielo mūzikas instrumentu transportu. «Visi ir aizņemti, tomēr gribējās vēl kaut ko darīt. Tas ir fenomenāli, ka pilnīgi visi dara sava prieka un intereses dēļ. Ikvienam no mums tā ir iespēja sevi pārbaudīt, jo lielākā daļa mūziķu vēl nestrādā orķestros. Domājot par mūsu pirmo programmu, man likās - lai komponistiem šī ir iespēja gan tikt pie orķestra un parādīties publikai, gan mācīties,» stāsta J. Liepiņš.

Kā pirmā uzrunāta orķestra koncertmeistarei labi pazīstamā Santa Zaķe, ierosinot pārlikt orķestrim jau 2005. gadā radīto klavieru kvartetu Realitāte. Pārējie komponisti ir J. Liepiņa skolas vai studiju biedri. Ansambļa Framest līderis, vairāku jauniešu mūziklu autors Jānis Ķirsis piedzīvos sava bakalaura darba Atraitnes dēls (pēc V. Plūdoņa) pirmatskaņojumu. Armands Aleksandrāvičus speciāli DD radītajā Bodenfrost Lied (Salnas dziesma) ieklausās aukstuma skaņā. Platons Buravickis dalās priekšsvētku sajūtā Viļņi. Vibrācijas. Priekšnojautas, savukārt Jēkabs Jančevskis, kurš līdz šim apliecinājies koru diriģēšanā, darbā Marionetes triumfs nekautrējas emociju, kas adresētas klausītāja sirdij.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?