Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kora un likteņkantātes otrā dzīve

Komponistes Lūcijas Garūtas 110. jubilejā ar kantātes Dievs, tava zeme deg! atskaņojumu autori godināja Latvijas Nacionālās operas kori uz Baltā nama skatuves komunistiskā genocīda upuru atceres dienā, 25. martā, jaunās komponistes Anitras Tumševicas veidotajā versijā, kurā oriģinālais ērģeļu skanējums iztulkots pūtēju orķestra partitūras krāsās.

Atskaņojums LNO kormeistara Aigara Meri vadībā, kopā ar profesionālo pūtēju orķestri Rīga un solistiem Viesturu Jansonu (tenors) un Rihardu Mačanovski (bass) ierakstāms vēsturē ne tikai vērienīgā un vienlaikus smalkjūtīgā muzikālā lasījuma dēļ, bet arī tāpēc, ka skaudri pravietiskā latviešu lūgšana, tautas likteņopuss celts uz mūsu mūzikas galvenās skatuves.

Būtiski, ka arī turpmāk kantāte varēs skanēt daudzviet, kur tas bez ērģelēm nebūtu iespējams. Turklāt jaunajā instrumentālā pavadījuma versijā, pilnībā saglabājot partitūras saturu, uzrunā spilgtas un zīmīgas krāsas. Pat zināms dokumentālisms ieskanas timpānu klusināti draudīgajā dunā, kas atgādina kantātes pirmatskaņojuma vēsturiskajā, 1944. gada 15. marta, ierakstā caur Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas logiem dzirdamo braucošo tanku skaņas, kamēr komponiste muzicēja pie ērģelēm kopā ar Teodora Reitera kori un Operas slavenībām Ādolfu Kaktiņu un Marisu Vētru.

Lai man piedod mūzikas pārlikumu pretinieki, kuri ar zobiem un nagiem vēlas, lai viss uz mūžiem paliek neskarts. Garūtas kantātes versija ar pūtēju orķestri uzrunā tikpat spilgti kā daudzie J. S. Baha ērģeļdarbu instrumentālie pārlikumi un sniegs tai vēl intensīvāku koncertdzīvi. Starp citu, Operas akustikā daudz labāk saklausāma arī A. Eglīša dzeja. Tiesa, ne pilnībā, tāpēc būtu vērts izmantot Operas titru mašīnu.

Ar koncerta programmu kopumā LNO koris ievērojami paplašinājis savu radošo varēšanu. Tas nenotiek pirmo reizi, tomēr šoreiz īpaši pārsteidz, jo koncertā valdīja nevis operiski laicīgās kaislības - operkora dienišķā maize -, bet gan garīgums arī visaugstākās raudzes koncertmūzikā. Pārliecināja gan ekstrēmos dinamiskos un kultūru kontrastos satriecošais Gijas Kančeli sēru veltījums Dixi, gan Džona Tavenera Svyati ekstātiskā kora a cappella meditācija ar dziļi reliģiozi personificētu čella solo kā priestera vai pat Jēzus balsi. Maksima Beitāna emocionalitātei gan traucēja skaņas mākslīgais pastiprinājums: čellists spēlē beletāžā, bet skaņa nāk... no skandām skatuves malās (?!) un skan atsvešināti. Bet atpakaļ pie Operas kora: ir lieliski, ka tas var vairāk, nekā zinājām pirms tam. Turklāt nevis sacensībā ar Valsts akadēmisko kori Latvija vai Latvijas Radio kori, bet gan ar savu īpašo, tipiski vokālo skaņu, kurai pietiek spēka piepildīt Operas pasauso akustiku. LNO kora koncerti jau kļuvuši par ikgadēju tradīciju.

Vai vajag paralēli lielajai izrāžu darba slodzei par visu vari «lauzties» mūsu izcilo koncertkoru repertuāra dārziņā? Varbūt arī koncertos apliecināt savu identitāti - operrepertuāru, kurā nepārspēs neviens cits? Pašu mūziķu domas par to dalās, taču es esmu klausītāju pusē, kuriem ir tiesības par to pat neaizdomāties un vienkārši baudīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?