Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Kostīmu skiču otrā dzīve

Mājīgajās galerijas telpās, kas tik lieliski piestāv jūgenda Rīgai, maskavietei Olgai Kabicinai izdevies savākt un vienkopus izstādīt divpadsmit pazīstamu latviešu tērpu mākslinieču Kristīnes Abikas, Izoldes Cēsnieces, Ievas Kundziņas u.c. darinātās kostīmu skices. Lai izpētītu skrupulozos un krāsainos darbus, nepieciešama vismaz stunda! «Man gribējās pavērt skatītājam durvis uz teātra radošo virtuvi un dot iespēju ieraudzīt, ar ko sākas teātris,» galerijas saimniece skaidro izstādes Teātris pirms un pēc pirmizrādes ideju, uzsverot - šis projekts Latvijā ir unikāls, jo nekā tāda līdz šim nav bijis.

Olga Kabicina savu galeriju dibinājusi Maskavā pirms vairāk nekā desmit gadiem, tās nosaukumā izmantojot savu meitas uzvārdu. Kopš šā gada maija galerija darbojas arī Rīgā, un šī ir jau otrā izstāde, kas te sarīkota.

Vienisprātis ar galerijas saimnieci ir arī viena no izstādes dalībniecēm - pieredzējusī tērpu māksliniece Ieva Kundziņa, kura ne reizi vien par labākajiem izrādes kostīmiem saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu. «Esmu pārliecināta, ka mēs esam talantīgas, interesantas un ievērības cienīgas mākslinieces, turklāt mūsu ir daudz!» viņa smejas, piebilstot - tagad par to varēs pārliecināties arī izstādes apmeklētāji.

Stāstu par skiču radīšanas procesu Ievai Kundziņai nudien netrūkst - kopš viņa darbojas šajā profesijā, veidoti tērpi apmēram septiņdesmit piecām teātra izrādēm un trīsdesmit trim filmām. Pēc atlases procesa māksliniece secinājusi - nostalģiju tas neesot radījis. Sākumā I.Kundziņai pat šķitis, ka neviena no viņas skicēm nav cienīga atrasties šajā izstādē, turklāt jaunākie darbi atrodas vairākos Latvijas teātros, nevis viņas mapēs, tādēļ svaigākie darbi diemžēl nav pieejami.

Tomēr beidzot izdevies atrast šo to piemērotu: tērpu skices izrādei Orfejs nokāpj ellē, ko savulaik Nacionālajā teātrī iestudēja režisors Alfrēds Jaunušans un par kuru māksliniecei ir vismīļākās atmiņas; arī kādam baleta viencēlienam un televīzijas iestudējumam Krauklītis domātos darbiņus. «Kuras man ir vismīļākās skices, nevaru pateikt. Ir brīži, kad ar zīmēšanu sokas labāk, un tādi, kad vai nu līnija nevelkas, vai papīrs pretojas. Kostīms un doma ir prātā, bet uzzīmēt nevar. Savukārt gadās vakari, kad roka pati slīd pa papīru un par paveikto pašai ir prieks. Taču kopsakarību joprojām neesmu atradusi,» stāsta I.Kundziņa.

Ar šo izstādi jau nekas nebeidzas, jo, kā teic māksliniece, viņa ir nepārtrauktā procesā. Pašlaik viņas radītie tērpi redzami vismaz trīs izrādēs - Nacionālajā teātrī iestudētajā H.Ibsena lugā Nesaprašanās, Dailes teātra izrādē Kad citi jau guļ un Jaunā Rīgas teātra izrādē Pieci vakari. Bet padomā Ievai Kundziņai ir jau nākamais projekts - tērpi Vara Braslas iestudētajai izrādei Emīls un Berlīnes zēni Valmieras teātrī. Pirmizrāde paredzēta decembra vidū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izstāde

Teātra mākslinieku kostīmu skiču izstāde Teātris pirms un pēc pirmizrādes.

Olgas Hļebņikovas galerija (Alberta 1-8a) līdz 12.decembrim. Darba laiks: pirmdien, trešdien, piekdien no plkst.11 līdz 18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?