Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kotlete vijīgā

Es esmu no laukiem un jau tik vecs, ka bērnībā varēju izbaudīt to laimi vārdā padomju ēdnīca. Kad noteiktā laikā viss kolhozs sabrauc vienuviet un pusdieno. Desu stroganovs, šnicele ar rīvmaizi un kotletes. Es vienmēr izvēlējos kotletes. Un arī tagad esmu kotlešu gardēdis - laša burgerus, nigēriešu pupiņu plācenīšus un līdakas kroketes esmu gatavojis savā virtuvē ne reizi vien, bet kotleti parasti nekad.

Gatavot mājās sāku pavisam muļķīga iemesla dēļ - lai izpatiktu sievietei. Bet daiļajam dzimumam ar kotletēm noteikti nevarēs izpatikt. Tur vajadzīgas zaļas lapas ar labām eļļām un neparastiem etiķiem, mīksti, pūdēti sieri un labs vīns. Kotletes? Kotletes tikai pēc tam. Lai iemācītos pagatavot kotletes, es vērsos pie trīs dažādu paaudžu sievietēm. Katrai no viņām bija sava kotlešu recepte.

Mana vecmāmiņa pret ēdienu attiecas pavisam vienkārši. Lai sanāktu daudz, būtu sātīgi un maz izmaksātu. Viņai ir piecas meitas un vairāk nekā divdesmit mazbērnu un mazmazbērnu. Šādas ģimenes sanākšanas būtu pārbaudījums pat restorāna šefpavāram, kur nu vēl gandrīz astoņdesmit gadu vecai kundzei. Kotletes cept viņa iemācījusies no kādas tantes, bet vecmāmiņa nekautrējās citām kotlešu cepējām jautāt, kāda tad ir viņu recepte. Vislabākā kotlešu masa sanāk, ja cūkgaļu un liellopa gaļu samaisa līdzīgās daļās. Receptes knifs balstās uz zaļa kartupeļa, krējuma un sodas pievienošanu. Kotletes tad sanāk tādas pufīgākas.

Jautājot kotletes recepti sievasmātei, uzreiz saņēmu pretjautājumu. Kādas kotletes tad es īsti gribu cept - burkānu, kāpostu, kartupeļu? Tas arī raksturo viņas darbošanos virtuvē. Eksperimentiem un jauninājumiem dažādiem ēdieniem nav nekādu ierobežojumu, bet dažādu virtuves iekārtu un rīku viņai vairāk nekā man. Parastās kotletes visgaršīgākās esot, ja cūkgaļa ir trekna un liellopa gaļas vairāk, kā arī, ja viss ir pašu malts. Sievasmāte kotlešu masai pievieno kārtīgi pienā izmērcētu baltmaizi un olu. Vislielāko uzsvaru viņa liek uz kotlešu masas kārtīgu samīcīšanu.

Trešajai sievietei it kā būtu jābūt sievai, bet, man esot galvenajam virtuvē, viņai reti kad sanāk tikt pie plīts. Mīļākās man nav, meitas pārāk jaunas, tāpēc garšīgākās kotletes meklējumos lūdzu labākā drauga sievas padomu. Kaitīgas veselībai, holesterīna atombumba, labāk es tev pastāstīšu par Boloņas mērci... Tāda bija viņas atbilde kotlešu jautājumā. Tomēr kotletes arī viņa mācēja cept. Puse liellopu un puse cūkgaļas ir jāpērk tirgū, turpat viss kārtīgi jāsamaļ. Smalkas meitenes, izrādās, kotletēm pievieno arī sakapātu sīpolu un sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Bez dažām olām šim receptes variantam vēl pievieno kviešu miltus un ūdeni. Kotlešu mīkla sanāk vijīga, cepot šķidrums nenāks laukā un kotletes sanāk nu ļoti sulīgas.

Kuras kotletes ir visgaršīgākās? Diplomātijai un labām manierēm kulinārijā nav vietas. Visgaršīgākās ir tās, kas gluži kā padomu laiku ēdnīcā nav jācep pašam. Tās, kuras kāds pagatavojis tieši tev. Un tas nekas, ka tikai parasta kotlete.

*Signis Vāvere ikdienā strādā SEB bankā par datubāzu analītiķi, bet brīvajā laikā raksta blogu par ēst gatavošanu mājās. Un, protams, arī gatavo

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?