Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Krievija apgalvo, ka novērsts čečenu atentāts pret Putinu

Sešas dienas pirms Krievijas prezidenta vēlēšanām atklātībā nonākusi informācija, ka Ukrainas un Krievijas specdienestiem gada sākumā izdevies novērst atentātu, kas ticis plānots pret svētdien paredzēto vēlēšanu neapstrīdamo favorītu Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu, pirmdien paziņoja Pirmais kanāls. Par saistību ar uzbrukuma plānošanu aizturētas divas personas, kuras esot darbojušās čečenu teroristu līdera Doku Umarova uzdevumā.

Uzbrukuma plāni atklājušies pēc tam, kad janvāra pirmajā nedēļā Ukrainas ostas pilsētā Odesā kādā dzīvoklī nogranda sprādziens, kurā gāja bojā viens no tā iemītniekiem, bet vēl viens guva apdegumus.

Sākotnēji likumsargi domājuši, ka eksplozijā vainojama gāzes noplūde, tomēr, veicot rūpīgāku cietušā dzīvokļa apskati, esot atrastas sprāgstvielu pēdas. Tādēļ izmeklētāji nopratinājuši sprādzienā izdzīvojušo Iļju Pjanzinu. Viņš pastāstījis, ka kopā ar nu jau nelaiķi Ruslanu Madajevu ieradies Ukrainā no Saūda Arābijas, kur viņi saņēmuši sīkas instrukcijas no D. Umarova padotajiem. «Viņi teica, ka mums sākumā jādodas uz Odesu. Tur mēs iemācīšoties izgatavot bumbu. Pēc tam jādodas uz Maskavu, kur jāveic diversijas pret ekonomiski nozīmīgiem objektiem. Bet tālāk -uzbrukums V. Putinam. Tad mēs atlidojām uz Odesu. Ruslanam iedeva tā cilvēka telefona numuru, kuram šeit mūs bija jāsagaida,» I. Pjanzins sacījis pratināšanā, kuras kadrus demonstrēja Pirmais kanāls.

Šis cilvēks bija Ādams Osmajevs, kuram vajadzēja apmācīt I. Pjanzinu un R. Madajevu sprāgstvielu izgatavošanā. Apmācība notikusi noīrētajā dzīvoklī. Vienā no reizēm kaut kas nogājis greizi, un bumba uzsprāgusi R. Madajeva rokās. Ā. Osmajevs tobrīd dzīvoklī nav atradies, bet, uzzinājis par notikušo, sāka slēpties.

Tomēr februāra sākumā arī viņš tika notverts. Pie Ā. Osmajeva atradās klēpjdators, kurā uzietas uzbrukuma shēmas, arī V. Putina korteža kustības video. Nopratināšanā vīrietis, kurš vairākus gadus atradās starptautiskajā meklēšanā saistībā ar plāniem 2007. gada 9. maijā rīkot terora aktu Maskavā, sacījis, ka uzbrukumam pret V. Putinu vajadzējis notikt drīz pēc prezidenta vēlēšanām, raksta NEWSru.

Gan Krievijas un Ukrainas drošības iestādes, gan V. Putina pārstāvji apstiprina, ka ir aizturēti cilvēki, kas esot plānojuši uzbrukumu Krievijas premjerministram. Tomēr konkrētāku informāciju neviens nesniedza.

Politologi un speciālisti domā, ka nekāds atentāts netika plānots un šokējošā ziņa bija nepieciešama V. Putina popularitātes uzlabošanai pirms vēlēšanām. «Manuprāt, tas pierāda, ka reālie V. Putina politiskās struktūras vadītāji ir FDD cilvēki, kuri izmanto senas metodes sabiedriskās domas mobilizācijai pēc šādas loģikas: visapkārt ir ienaidnieki. Mūsu vienīgo izlēmīgo, efektīvo, gudro nacionālo līderi vēlas iznīcināt,» politologs Dmitrijs Oreškins stāsta radio Eho Moskvi.

Bijušais specvienības Alfa kaujinieks Sergejs Gončarovs uzskata, ka Odesā notvertie nespētu veikt uzbrukumu Krievijas premjeram, kuru apsargājot «viens no pasaulē labākajiem drošības dienestiem». «Visu tā darbības laiku nav notikuši nopietni incidenti, kas saistīti ar valsts vadītājiem. Es pret šo informāciju izturos uzmanīgi, jo diletanti nespēj veikt uzbrukumu tāda līmeņa cilvēkam kā V. Putins,» stāsta S. Gončarovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?