Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Krievija satraukta par Tālo Austrumu izmiršanu

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs paudis satraukumu par straujo iedzīvotāju skaita samazināšanos Sibīrijā un Tālo Austrumu reģionā, jo šī tendence tiek uzskatīta par bīstamu draudu valsts drošībai. Krievijas presē arvien biežāk parādās briesmu stāsti par ķīniešu migrantu pūļiem, kas gatavi pārņemt savā kontrolē Krievijas pierobežas rajonus.

«Tālo Austrumu iedzīvotāju skaits pēdējo 20 gadu laikā sarucis par 25%. Tas ir briesmīgi daudz. Mums jau pirms tam šeit nebija tik daudz cilvēku, cik būtu nepieciešams tik lielai valstij kā Krievija,» nedēļas nogalē vizītes laikā Tālo Austrumu reģionā atzina D. Medvedevs.

Ar govi neiekārdinās

Krievijas iedzīvotāju lielākā daļa mitinās valsts Eiropas daļā, bet uz austrumiem no Urālu kalniem dzīvo ap 24 miljoni cilvēku, kuru skaits katru gadu samazinās par pusmiljonu. Depopulāciju izraisa gan zemā dzimstība, gan Tālo Austrumu iedzīvotāju pārcelšanās uz valsts Eiropas daļu, kur dzīves apstākļi ir labāki. PSRS laikā padomju vara dažādiem līdzekļiem centās veicināt iedzīvotāju pārcelšanos uz ziemeļu rajoniem, piemēram, strādnieki tika vilināti ar lielāku algu. Taču pēc PSRS sabrukuma Tālo Austrumu iedzīvotāji žēlojas, ka Krievijas valdība viņus pametusi novārtā. Vladivostokā un citās pilsētās veiktās aptaujas liecina, ka ekonomiskās problēmas negatīvi ietekmē arī dzimstību.

Krievijas valdības izstrādātās programmas paredz tautiešu repatriāciju no bijušās PSRS republikām, un daļu no ieceļotāju plūsmas varētu novirzīt uz ziemeļu rajoniem. Taču krievi, kas atgriezušies dzimtenē, nebūt nealkst pārcelties uz Sibīriju, jo Maskavā un Sanktpēterburgā iespējams nodrošināt daudz ērtāku dzīvi. Jaunākā statistika liecina, ka no 21 200 cilvēkiem, kas pārcēlušies uz dzīvi Krievijā, tikai 3200 izvēlējušies doties uz Sibīriju un Tālo Austrumu reģionu.

Ķīniešu vilnis

«Mūsdienās nevienu no Krievijas centra vai citām valstīm neiekārdināsi ar zemes gabalu un govi. Parādījies cits dzīves līmeņa standarts; bez televizora, interneta un ūdensapgādes nevienam šeit nebūs interesanti,» atzina D. Medvedevs.

Krievi arvien lielākā straumē pamet Tālo Austrumu reģionu, savukārt interesi par dzīves un darba iespējām šajā reģionā arvien aktīvāk izrāda ķīnieši. Kā zināms, Ķīnas provincēs pie robežas ar Krieviju dzīvo vairāk nekā 100 miljoni ķīniešu, no kuriem daļa varētu pārcelties uz dzīvi Krievijā. Saskaņā ar neoficiālajiem aprēķiniem iztiku Krievijā jau pelna simtiem tūkstošu viesstrādnieku no Ķīnas.

Krievijā izskanējušas bažas, ka Ķīnas mērķis ir nākotnē «kolonizēt» pierobežas teritorijas. Pazīstamā žurnāliste Jūlija Latiņina paudusi viedokli, ka Ķīnas rīcība pašlaik atgādina Lielbritānijas koloniālo darbību XIX gadsimtā. Oficiālās amatpersonas gan cenšas izkliedēt bažas par Krievijas apgabalu pakļaušanu Ķīnas varai. Valsts domes deputāts Vasilijs Usoļcevs intervijā radiostacijai Krievijas balss uzsver, ka Tālo Austrumu reģions ir iekārojams kumoss, bet Krievija nevienam citam neļaus pārvaldīt šo teritoriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?