Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kriminalizē arī «pateicības»

Diskutējot par korupciju ar dažādu skolu vecāko klašu skolēniem, Sabiedrības par atklātību Delna analītiķei Līgai Stafeckai vairākkārt nācies pieredzēt, ka saruna ievirzās bīstamā gultnē. Proti, jaunieši nevis runā par korupcijas negatīvo ietekmi, bet gan tieši otrādi - nospiedošs vairākums to attaisno un drīzāk apspriež, cik liela kukuļa došana vēl būtu attaisnojama.

Trešdien publiskota _SKDS_ aptauja _Delnai_ ļauj secināt, ka arī sabiedrībā kopumā korupcija ir nopietna problēma, jo kukuļa došanu atbalsta katrs trešais Latvijas iedzīvotājs. Taču Starptautiskajā pretkorupcijas dienā korupcijas apkarotāji saņēma arī dāvanu - tieši trešdien izsludināti Krimināllikuma grozījumi, kas došot būtisku artavu korupcijas apkarošanā.

Aptaujas dati ļauj saredzēt vairākas tipiska korupcijas atbalstītāja portreta iezīmes: visvairāk kukuļdošanu attaisno 25-34 gadus veci iedzīvotāji, kuri ieguvuši augstāko izglītību, strādā privātajā sektorā un kuriem ir augsti ienākumi. Delnai gan nav izskaidrojuma, kāpēc cilvēki ar augstāku izglītību vairāk atbalsta korupciju, taču, kā norāda L.Stafecka, šī tendence pēdējos gados bijusi noturīga. Kopumā gan pētījums liecina par vairākiem uzlabojumiem, jo, salīdzinot pēdējos datus ar 2007.gada pētījumā iegūtajiem, redzams, ka kopumā Latvijas iedzīvotāju gatavība dot kukuļus nedaudz mazinājusies. Vairāk nekā puse aptaujāto arī atzina, ka nav personiski saskārušies ar korupciju, turklāt ievērojami samazinājies to aptaujāto skaits, kas ir saskārušies ar korupciju mediķu vidū. Citās jomās, piemēram, Ceļu policijā, korupcijas apmērs gan esot palicis iepriekšējā līmenī.

Pētījuma rezultāti neapstiprina stereotipu, ka krīzes dēļ iedzīvotāji vairāk attaisnotu korupciju, teju divas trešdaļas aptaujāto uzskata - krīze nav aizbildinājums. Noturīgajai tendencei atbalstīt korupciju eksperti drīzāk rod citus skaidrojumus. Viens no tiem ir nepietiekama sabiedrības iesaistīšana korupcijas apkarošanā, uz ko norādījuši daudzi aptaujātie. KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis Dienai norāda, ka arī pati sabiedrība ir neaktīva. Vēl viens iemesls, kāpēc tik daudz iedzīvotāju gatavi dot kukuļus, esot korupcija augstākajā līmenī, kas rada labvēlīgu augsni arī sīkajai kukuļošanai, jo sabiedrībā valda uzskats - ja reiz «augšas» var, kāpēc lai arī es nevarētu. Delnas direktore Laura Miķelsone norāda, ka pozitīvu efektu dotu kādu skaļo lietu noslēgšanās, jo tagad korupcijai asnus palīdz dzīt nesodāmības apziņa - piemēram, Valsts kontrole publisko ziņojumus, kas uzskatāmi norāda uz valsts naudas šķērdēšanu, taču rodas sajūta, ka atbildīgie paliek nesodīti.

Būtisks atspaids korupcijas apkarošanā būšot trešdien izsludinātie Krimināllikuma grozījumi. N.Vilnītis norāda - iepriekš tiesībsargājošās iestādes koncentrējušās uz korupcijas apkarošanu publiskajā sektorā, bet likuma izmaiņas atvieglošot cīņu ar korupciju privātajā sektorā. Galvenais ieguvums no izmaiņām esot atbildības nodalīšana par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu, jo turpmāk sodīt varēs abos gadījumos, nevis līdz šim, kad bija jāpierāda abas darbības. Ar likuma izmaiņām paplašinās to personu loks, kuras var saukt pie atbildības - ir kriminalizētas, piemēram, tautā sauktās pateicības ārstiem un maksājumi pasniedzējiem par labu atzīmi eksāmenā, stāsta N.Vilnītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?