Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Krīzes dēļ daudzi pensionāri strādā, lai piepelnītos

Kanādā iebraucu 1951. gadā. Izmācījos un par ģeogrāfijas skolotāju strādāju no 1969. līdz 2000. gadam. Kad man bija 54 gadi, aizgāju pensijā, tagad uz pusslodzi mācu universitātē, skolotāju institūtā un pasniedzu tiešsaistes ģeogrāfijas kursus pedagoģijā. Dzīvoju Voterlū Ontārio provincē. Sakarā ar krīzi šeit daudzi strādā arī pēc pensijas sasniegšanas 65 gadu vecumā, lai piepelnītos.

Skolotājiem šeit ir jāiemaksā apmēram 10% no algas skolotāju pensijā, ko aprēķina, skaitot kopā vecuma gadus ar mācību gadiem. Ja sanāk vismaz 85, var dabūt pilnu pensiju. Piemēram, man bija 54 gadi, mācību gadi - 31, tādējādi varu dabūt 62% no visaugstākās algas. Iznāk 4000 dolāru mēnesī, bet no tiem novelk valdības nodokli ap 20%. Kad apritēs 65 gadi, varēs dabūt valdības pensiju ap 600 dolāriem mēnesī. Daudzas kompānijas atļauj strādniekiem iemaksāt privātajai pensijai, ko saņem pēc tam kopā ar valdības pensiju. Esmu laimīgs, ka skolotāja gaitas man «nokasīja» 10% no algas, jo tagad varu dzīvot labi. Citādi visu naudu būtu notērējis, jo nemāku labi iekrāt - deg caurums kabatā.

Kad vecāki bija dzīvi, mēs vienmēr gājām palīgos viņiem tīrīt māju, izkārtot produktus ēšanai. Ja pensionāram sanāk mazāk par 8000 dolāru gadā, tad valdība piemaksā klāt, lai vieglāk dzīvot. Mani vecāki varēja atļauties dzīvot atsevišķi - tā paši gribēja, tomēr bez mūsu palīdzības to nevarētu atļauties. Ja ienākumi mazi, arī zāles var dabūt par velti, slimnīca par brīvu - strādājošajiem gan par to jāmaksā. Arī, ja pensionārs, kam nav viegli staigāt, brauc ar mašīnu, var dabūt zīmi, kas auto atļauj novietot tuvāk pie galvenajām durvīm - tikai jādabū ārsta atļauja. Šeit ir daudz brīvprātīgo, kas vadā pensionārus pie ārsta, uz slimnīcu vai citur, ja vajadzīgs. Valdība pensionāriem piešķir lētākus apartamentus dzīvošanai un pa zemu cenu pieved ēdienu tiem, kuri paši nevar sagatavot. Ja pensionāram sanāk mazāk nekā 14 000 dolāru gadā, ar valdības atbalstu var dabūt, piemēram, vienas guļamistabas dzīvokli par 400 dolāriem mēnesī, kas parasti maksā ap 750 dolāriem (bet šāda iespēja, šķiet, ir mazāk nekā 20% senioru). Taču to var nokārtot tikai, ja valdība samaksā un ģimenes locekļi pieliek roku.

Naudu iekrāt ir grūti. Mēs ar sieviņu nedaudz ceļojam, bet līdz šim palīdzējām meitām ar maksu par mācībām universitātē (katrai 10 000 dolāru gadā, kopā abām - 80 000 dolāru četros gados). Palīdzējām arī ar iekārtošanos dzīvē. Vecākā meita gadu bija bez darba, tikai nupat to dabūja, arī tad palīdzējām. Vienmēr ir izdevumi bērniem un tad arī mājas remonts - tādējādi tā nauda pazuda. Brīvā laika daudz nav. Mums patīk ar velīti braukt pa laukiem, ar laiviņu pa ezeru, staigāt pa pilsētu, slēpot mežā. Reizi gadā organizējam lielu ceļojumu. Nupat apciemoju savu brālēnu Rīgā, biju kopā ar meitu Liju. Viņa Latvijā bija pirmo reizi, un tas viņai bija liels pārsteigums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

64 gadi
dzīvo Kanādā, Ontārio
strādā un saņem daļēju pensiju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?