Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kur sākas un beidzas ķermenis?

Inga Melberga

Ikgadējais starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot jau ir ar savām tradīcijām, gadu gaitā noslīpējis programmas daudzveidību un kvalitāti. Tas sākās jau 1998. gadā kā Latvijas horeogrāfu laikmetīgās dejas izrāžu vakari un nu attīstījies par starptautisku festivālu un raisa plašu interesi laikmetīgās dejas profesionāļu un interesentu vidū arī ārpus Latvijas. Šogad festivāls notiek no 17. līdz 20. jūnijam un aicina baudīt dažādu valstu dejas meistaru veidotas izrādes.

Festivāla direktore horeogrāfe Olga Žiltuhina stāsta, ka šogad festivāla moto ir Mans ķermenis ir mana seja. «Mēs gribam maksimāli pievērsties cilvēka ķermeņa izpētes tēmai, kas, manuprāt, mūsdienās ir ļoti aktuāla ikvienam, jo teju katrs nodarbojas ar kādu ķermeņa attīstības praksi, ne velti tik izplatīta ir joga. Kur sākas un kur beidzas ķermenis? Arī mana galva un domas tajā ir daļa no ķermeniskās pieredzes, tāpat kā jaka, kas mugurā,» skaidro O. Žiltuhina. Izrāžu tēmas ir dažādas, taču tās vieno komunikācija starp iekšējo un ārējo pasauli, spēles ar stereotipu laušanu.

Festivālu Zirgu pastā šovakar atklās Lietuvas mākslinieku Agnes Ramanauskaites, Pauļus Tamoles, Manta Stabačinska izrāde Contemporary? - pašironisks skats uz Lietuvas laikmetīgās dejas ainu, atsaucoties uz klišejiskām kustībām, frāzēm un pat kostīmu detaļām. 17. jūnija vakarā turpat notiks arī O. Žitluhinas un Jāņa Rēdliha dejas filmas Un atkal par to pašu… pirmizrāde. Filma, kas tapusi daudzu gadu garumā, ļauj iepazīt leģendāro O. Žitluhinas izrādi, kas šogad nosvinēja 10 gadu kopš pirmizrādes. Kā ierasts, festivāla ietvaros notiks arī brīvdabas izrādes Rīgas Doma dārzā. Latvijas horeogrāfe Elīna Lutce izrādē Korpuss pēta ķermeni, tā komunikāciju ar ārpasauli un pašam ar sevi, uzdodot jautājumus arī par cilvēka un ķermeņa ierobežojumiem. Tāpat būs skatāmi deju iestudējumi no Rumānijas, Luksemburgas, Japānas, Nīderlandes, Latvijas, un O. Žiltuhina uzsver, ka jebkura vecuma skatītājs var atrast ko sev tīkamu. Viena izrāde gan būs pieejama tikai tiem, kam ir vismaz 16 gadu, - performatīvā spēle [Trausls] notiks divās daļās, 18. jūnijā aicinot skatītājus uz kādu slepenu vietu, savukārt 19. jūnijā turpinot eksperimentus ar attālumu starp mākslinieku un skatītājiem Betanovusā AB dambī. «Dejas valoda ir universāla, tomēr arī tajā izskan nacionālas iezīmes. Horeogrāfi no Ķīnas Čja Ke un Džou Dzi Hana izveidojuši izrādi speciāli Latvijas publikai. Neatkarīgie mākslinieki pazīstami gan Eiropā, gan ASV un izrādē Stāstnieks ļaus Ķīnas pašreizējo situāciju un tās vēsturisko fonu ieraudzīt citādi, nevis caur ierasto Rietumu mediju prizmu,» stāsta O. Žiltuhina.

Sīkāk par festivāla programmu un izrādēm - www.dance.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?