Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

KUR?...iebāza mūsu pensijas?

6. novembrī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā 2013. gadā saglabāt 2% apmērā, bet 2015. gadā noteikt 3%apmērā, taču vakar komisijas deputāti atkārtotā balsojumā šo priekšlikumu noraidīja. Tiks lemts par šī likumprojekta virzīšanu uz Saeimas sēdi.

Šajā kontekstā sabiedrības uzmanība tiek fokusēta uz pensiju likumdošanu. Šobrīd daudz diskusiju izraisījuši labklājības ministres Ilzes Viņķeles izteikumi žurnālā Playboy un interneta vidē.

Interneta vidē izskanējis Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības līdzekļu pārvaldnieka Harija Švarca kunga teiktais: «Likumā ir ierakstīts, ka iemaksām pensiju 2. līmenī nākamgad ir jābūt 6%. Tas ir apsolīts gan Latvijas iedzīvotājiem, gan arī Starptautiskajam Valūtas fondam un Eiropas Komisijai. Turklāt SKDS aptaujas rezultāti uzrāda, ka Latvijas iedzīvotāji netic pensiju sistēmai. Tādējādi solījumu mainīšana, mazinot motivāciju maksāt nodokļus, lai saņemtu adekvātu pensiju vecumdienās, sanāk arī pretrunā ar aicinājumu maksāt nodokļus un vēlmi mazināt ēnu ekonomiku.»

Jājautā, vai tā nauda, kuru jau tagad valsts ir parādā 2. līmeņa pensiju maksātājiem, ir tikusi «virtualizēta» tāpat kā tā nauda, kurai būtu jābūt 1. līmeņa fondos? Vai tikai pri(h)vatizācijas procesā zaudētā pensionāru nauda ir izgaisusi? Labklājības ministre tikko iesniedza Ministru kabinetam ziņojumu par to, ko varētu darīt ar to miljardu latu, kurš ir sakrājies pensijas fonda 2. līmenī. Topošie pensionāri, šodienas nodokļu maksātāji, varētu prasīt ministrei, vai arī šī nauda varētu tikt «virtualizēta».

Zinu, lai cik neticami tas skanētu, ka ir iespējams sakārtot pensiju sistēmu un atjaunot strādājošo uzticību pensiju 2. līmenim. Ņemsim par piemēru ārvalstu pieredzi, ka pensiju fondos naudai ir jānes peļņa un jāturas līdzi inflācijai. Pārņemsim pieredzi no pozitīvajiem piemēriem Kanādā, kur publiskās un privātās partnerības rezultātā pensiju fondu nauda pelna naudu. Valdības misija ir atjaunot iedzīvotāju uzticēšanos - zaudēto uzticēšanos jautājumā par gudru sociālā budžeta vadību.

Taču, lai to darītu, nepieciešama spēja sadarboties dažādām valsts un finanšu institūcijām, jāīsteno sabiedrības - nodokļu maksātāju - kontrole pār pensiju sistēmas sakārtošanu, lai pēc gadiem kārtējais labklājības ministrs neteiktu to, ko tagad dzirdam no pašreizējās labklājības ministres Viņķeles.

Mēs, Latvijas seniori un pensionāri, esam nepatīkami pārsteigti, lai neteiktu - kā ar aukstu ūdeni aplieti, lasot ministres Viņķeles teikto tikko iznākušajā žurnālā Playboy. Esmu vīlies, lasot šādus necieņas pilnus izteikumus, un gribu oponēt!

Vai patiešām labklājības ministre domā, ka viss radīts tikai otrās brīvvalsts laikā un pirms 20 gadiem Latvija bija tukša vieta? Ministre Viņķele saka, ka sūdzamies par to, ka mūsu pensijas ir par mazu, ka nevaram iztikt, ka jāprasa sociālie pabalsti. Vai mēs nesaprotot, ka mums jābūt pateicīgiem par to mazumu, ko saņemam no valsts, kaut mums tas nepienākas, ka nenovērtējam pašlaik strādājošo nodokļu maksātāju uzupurēšanos (!), jo savādāk mums vispār nekādu pensiju nebūtu.

Ja skatāmies objektīvi, visa nauda no privatizācijas pienākas pensionāriem. Kur palika šī nauda? Tāpat neizprotami, kādēļ netiek indeksētas mazās pensijas. Tā ir nekaunība visaugstākajā līmenī, ka valsts joprojām mēģina pelnīt uz vismaznodrošinātāko rēķina.

Tikai vienā ziņā varam piekrist Viņķeles kundzei - nesamērīgi lielās pensijas kā slogs patiesi gulstas uz mūsu nodokļu maksātāju pleciem! Un tās radušās tad, kad likumi tika rakstīti konkrētiem cilvēkiem par labu. Tādējādi radās likumi, kas ļāva gadā pensijas fondā iemaksāto summu saņemt katru gadu.

Tomēr ļoti gribētos cerēt, ka mēs, seniori, varam rast konstruktīvu risinājumu kopīgi ar labklājības ministri. Vēršos pie laikraksta Diena lasītājiem ar lūgumu nepalikt vienaldzīgiem pret Viņķeles kundzes izteikumiem, bet izteikt savu viedokli. Galu galā mēs no saviem nodokļiem maksājam Viņķeles kundzei algu, lai viņa - cik ironiski! - aizstāvētu mūsu intereses. Un atcerēsimies, ka šonedēļ tiek lemts par grozījumiem Valsts fondēto pensiju likumā un šis lēmums skars mūs visus. * Reformu partijas Senioru nodaļas vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?