Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

«Kurjera» arods joprojām topā

Kaut Latvijas likumsargiem pēdējo gadu laikā pagadījušies vairāki «brangi ķērieni» narkotiku apkarošanas jomā, darba šajā jomā mūsu valstī vēl nav aptrūcies. Turklāt pēdējos gados Latvijas pilsoņi arvien biežāk «iznes valsts vārdu pasaulē», krītot narkotiku apkarotāju rokās ārzemēs.

Latviešu došanās narkokurjera peļņā nebūt nav jauna parādība - jau deviņdesmito gadu nogalē Latvijas sabiedrību satricināja modes mākslinieces Dairas Silavas un Rolanda Priverta kokaīna kontrabandas mēģinājums, kad viņus ar kokaīna kravu aizturēja Rīgas lidostā. Tomēr plašāka sabiedrības uzmanība pēdējā laikā šai problēmai pievērsta, tikai «pateicoties» arvien jauniem skandāliem, kuros iesaistīti Latvijas valsts piederīgie. Likumsargiem zināms par vairākiem desmitiem Latvijas pilsoņu, kas narkotiku dēļ šobrīd atrodas ārvalstu cietumos.

Pavisam nesen - jūnija sākumā - latvietim Jānim Zēģelim Bermudu salu tiesa piesprieda 25 gadus cietumā par 165 kilogramu kokaīna kontrabandu. Viņš ar savu jahtu bija spiests piestāt Bermudu salās vētras radītu bojājumu dēļ, kaut vēlāk izskanēja, ka narkotiku krava bijusi domāta Eiropas tirgum. Tās cena melnajā tirgū tika vērtēta kā vismaz 48 miljoni ASV dolāru, un izskanēja, ka narkokurjers par šo braucienu būtu saņēmis divus miljonus dolāru.

Jāpiebilst gan, ka šis bijis izņēmuma gadījums, jo narkotiku apkarotāji Dienai iepriekš apgalvojuši, ka lielākajā daļā gadījumu narkokurjera izpeļņa no pārvadātās preces daudzuma īpaši nav atkarīga - svarīgāks esot izvēlētais maršruts un riska pakāpe, kuru tas sevī ietver. Pārsvarā narkokurjeri, kuri «preci» pārvadā no Dienvidamerikas uz Eiropu dažu kilogramu apjomos saņem no 2500 līdz 5000 eiro par braucienu, tajā pašā laikā riskējot ne tikai ar cietumsodu, bet arī ar savu dzīvību. «Drošākais» veids, kā narkotikas pārvadāt, ir kurjera kuņģī, iepakotas plastikāta maisiņos, maisiņam saplīstot - kurjers teju automātiski pārdozē.

Tieši tā notika pagājušā gada pavasarī, kad dobelnieks Edgars Rieksts atgriezās Eiropā no Ekvadoras. Lidmašīnai nolaižoties Azoru salās, 22 gadus vecajam sportistam palika slikti un viņš nomira, bet vēlāk atklājās, ka viņa vēderā izšķīdusi puse norīto kokaīna kapsulu. Viņa ģimenei nācās vākt ziedojumus, lai puiša mirstīgās atliekas nogādātu Latvijā. Saskaņā ar Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Narkotisko un psihotropo vielu apkarošanas nodaļas priekšnieka Sanda Radziņa savulaik stāstīto žurnālam Sestdiena gadījumi, ka, šādi transportējot narkotikas, miruši Latvijas pilsoņi, ir vidēji reizi gadā.

Kā rakstīja Diena, E. Rieksta draugi pauda aizdomas, ka viņš narkokurjera nodarbei savervēts tepat Latvijā. Par to, ka šāda «darbā iekārtošana» notiek tepat Latvijā, liecina arī Valsts policijas darba rezultāti - pagājušā gada nogalē tai izdevās aizturēt vairākus kurjeru vervētājus, kuri, darbojoties kā starptautiska Āfrikā bāzēta grupējuma locekļi, kopš 2009. gada narkotiku pārvadāšanai bija savervējuši vairākus desmitus Latvijas pilsoņu. Par katru kurjeru vervētājs esot saņēmis 500 eiro.

Likumsargi uzsvēra, ka kurjera «arodam» visbiežāk tiekot izvēlēti parādos iestiguši vīrieši no vervētāja paziņu loka, kuriem piemīt tādas rakstura īpašības kā tieksme pēc labas dzīves pāri saviem līdzekļiem un ātras peļņas. Ja var ticēt Kristapa Catlaka pazinēju stāstītajam, šiem parametriem viņš atbilst visai tieši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?