Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kurš novads «svarīgāks»?

Nesen laikrakstā Diena izlasīju secinājumu, ko pauda par pašvaldībām atbildīga valsts amatpersona, proti, ka «ir grūti atrast sadarbības saikni ar Limbažiem, kas nav tik liels attīstības centrs». Protams, katram ir tiesības uz savu redzējumu un vērtējumu par notikumiem vai procesiem Latvijā. Tomēr, pirms izdarīt tik tālejošus un visaptverošus secinājumus, vēlams būtu iepazīties ar situāciju reģionos - arī, piemēram, minētajā citātā kritizētajos Limbažos.

Pamats šim secinājumam bija viens - diskusija par tā saucamo attīstības centru modeli «9 + 21», kur «9» ir lielākās valsts pilsētas kā nacionālie attīstības centri, bet «21» - reģionālās attīstības centri, to skaitā arī Limbaži. Labi atceros laiku, kad par šo attīstības modeli tikai sākās sarunas. Tad nevienam mūsu - Limbažu novada - kaimiņam pretenziju nebija. Nebija pat konkrētu ierosinājumu, kā vēl varētu veidot ilgtermiņa attīstības modeli. Un ir tikai loģiski, ka par konkrētā reģiona attīstības centru tika izvēlēti Limbaži - gan kā lielākā pilsēta konkrētajā reģionā, gan kā lielākais uzņēmējdarbības attīstības centrs, kurš, starp citu, pēc uzņēmējdarbības aktivitātes ir 15. vietā starp 111 novadiem visā Latvijā, ieskaitot arī lielos Pierīgas novadus.

Limbaži jau ilgstoši uztur arī visu apkārtējo novadu izglītības, kultūras, sociālos un medicīnas pakalpojumus, Limbažos ir laba ceļu infrastruktūra, nodrošinot labu pieejamību no visiem apkārtējiem novadiem - par to liecina statistika. Tāpēc ir dīvaini lasīt izteikumu, ka «Limbaži nav tik liels attīstības centrs», salīdzinot, piemēram, ar netālu esošo Salacgrīvu.

Taču ne jau savstarpēja spēkošanās kaimiņu starpā ir galvenā problēma. Svarīgākais ir kas cits - spēja vienoties par kopīgu darbu un sadarbība, lai konkrētā teritorija attīstītos pilnvērtīgi, nedublētos procesi un pakalpojumi, kas iedzīvotājiem vajadzīgajā līmenī «paceļami», tikai kopā strādājot. Pēc šādas loģikas ir tikai normāli, ka konkrētā teritorijā lielākā, aktīvākā un infrastruktūras ziņā pieejamākā pilsēta tiek noteikta par reģionālās attīstības centru. Tāda ir arī izstrādātā modeļa «9 + 21» būtība. Latvijas visnotaļ sadrumstalotajā pilsētu un novadu dalījumā, protams, jebkurš piedāvātais modelis izraisīs noteiktu pretreakciju no kādas pašvaldības - un diemžēl mums brīžiem ir raksturīga nespēja paraudzīties ārpus savas mājas sētas, skatot procesus kaut nedaudz plašāk. Tā tas šobrīd ir iznācis publiski izskanējušajā polemikā par to, kurš tad ir «lielāks un potenciāli labāks» - Limbaži vai Salacgrīva, Liepāja vai Aizpute, Valmiera vai Rūjiena. Žēl, ka šajā «diskusijā» (un šis vārds konkrētajā kontekstā tiešām liekams pēdiņās) neviens tā arī nepajautāja Limbažu viedokli un redzējumu par reģiona attīstību. Lai kā tur arī būtu, tagad svarīgākais ir vienoties par attīstības principiem un ilgtermiņa redzējumu.

Pirmkārt, konkrētais attīstības modelis ir pieņemts, turklāt visiem bija iespējas aktīvi iesaistīties diskusijās jau brīdī, kad vispār valdībā radās šāda attīstības stratēģija, nevis pēc kautiņa vicināt dūres, vainot kaimiņus un sākt atkal no jauna plānot, pārplānot un pat pārdalīt. Tas būtu neloģiski un nenāktu par labu nevienam.

Otrkārt, reģionu attīstības programma ir vērsta uz to, lai varētu maksimāli izmantot pieejamo finansējumu, attīstot arī lielākas infrastruktūras un uzņēmējdarbības veicināšanas programmas, kas nebūtu iespējams, ja to darītu katra nelielā pašvaldība atsevišķi. Tātad atkal - spēki ir jāapvieno. Protams, ar piebildi, ka mēs tiešām beidzot gribam kādu attīstības plānu vai projektu īstenot pilnībā.

Un visbeidzot. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) saka, ka šis ir mākslīgi izveidots modelis. Daļēji var piekrist, jo šāds modelis būtībā veicina neveselīgu konkurenci. Tomēr tikpat skaidrs ir arī tas, ka lēmums par attīstības modeli ir jāpieņem. Un kad tas pieņemts, arī jārealizē. Nevar un nedrīkst mūžīgi mētāties no viena grāvja otrā, nebeidzami diskutējot un ik pēc pāris gadiem atkal mainot visus spēles noteikumus. Limbažiem (un, domāju, arī jebkuram citam novadam vai pilsētai) ir svarīgi mierīgi un ilgtermiņā plānot gan novada, gan «uzticētā» reģiona attīstību vismaz 5-10 gadu perspektīvā. Atbilstoši pieņemtajam plānam Limbažiem uzticēts nodrošināt vienmērīgu reģiona attīstību. Limbaži ir gatavi šo lomu uzņemties un, galvenais, realizēt.

*Limbažu novada domes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?