Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kusiņš politiķus aizstāv, Kažoka - minimums jāzina

«Mani nepārsteidz tas, ka deputāti varētu nezināt visu Satversmi, bet par divām trešdaļām balsu gan vajadzētu zināt, jo tas ir bijis diskusiju objekts,» par Dienas testa rezultātiem saka politoloģe Iveta Kažoka, kura uzskata, ka deputātam Latvijas Republikas Satversme ir jāpārzina pirmā kursa jurisprudences studenta līmenī. Tam nepiekrīt Saeimas Juridiskā biroja vadītājs un Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors Gunārs Kusiņš. Viņš pauž, ka mehāniska studenta un deputāta salīdzināšana esot primitīva.

«Protams, tas nav svarīgākais pants, bet būtu labi, ja deputāti zinātu, ka ir vajadzīgs balsu vairākums. Visticamāk, tas ir izskaidrojams ar to, ka pants nav darbināts,» spriež I. Kažoka. Viņa atzīst, ka deputātam nav niansēs jāpārzina visi Satversmes panti no galvas. Kā nepieciešamo minimumu politoloģe min pirmā kursa jurisprudences studentiem konstitucionālo tiesību kursā vajadzīgās zināšanas.

«Nevar tik kategoriski pateikt, jo nav pareizi deputātus pielīdzināt pirmā kursa studentiem,» uz politoloģes teikto atbild G. Kusiņš. «Kaut ko līdzīgu es prasu studentiem,» viņš saka. Lektors atzīst, ka pirmā kursa studenti atbildi uz Dienas uzdoto jautājumu, visticamāk, zinātu, jo viņiem esot skaidrs mērķis, eksāmens, kuram iespējams iepriekš sagatavoties. Viņaprāt, deputātam ir jāpārzina pamatprincipi. 51. panta gadījumā tie būtu šādi - iespēja atlaist prezidentu pastāv, kurš to ir tiesīgs ierosināt, nepieciešams balsu vairākums. Vienlaikus G. Kusiņš piebilst, ka gadījumā, ja deputāts to zinot, prātā nākot jautājums, kādēļ viņš to zina.

«Īsti pārsteigums tas nav. Nedomāju, ka katrs ir izlasījis Satversmi tik tālu,» saka Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris. Viņš uzskata, ka no deputāta vaicāt konkrēta panta detaļas ir pārspīlējums, jo (bez ieskatīšanās Satversmē) pietiekot ar to, ka apzinās iespēju atlaist. «Deputātam nav jāzina procedūra, bet iespēja,» norāda G. Kūtris. Viņš piebilst, ka arī juristi visu detaļās no galvas nepārzina, taču zina, kādas iespējas pastāv. Deputāta zināšanu minimums esot pirmie, nozīmīgākie Satversmes panti.

«Saeimas deputāti un deputāta kandidāti ir atšķirīgi. No tā [Dienas testa] nevar izdarīt secinājumus vai vispārinājumus,» saka G. Kusiņš. Par atšķirīgu zināšanu līmeni, kas izriet no deputāta vai kandidāta pieredzes, vienisprātis ir arī I. Kažoka. Taču no sava viedokļa par zināšanu minimumu, kas iekļauj konstitucionālo tiesību pamatus un ko viņa pauda arī Dienas izstrādātā politiķu kodeksa (10 punktu Kādam jābūt politiķim Latvijā) kontekstā, politoloģe neatkāpjas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?