Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kustoņiem galvas nost!

Kura ir labākā grupa Latvijā? Tā nesen man jautāja pazīstams radio dīdžejs. Lielākajai daļai Latvijas klausītāju uzreiz uz lūpām būtu divi vārdi, kas apzīmē vienu grupu, bet, kad mana atbilde kavējās, jautātājs atbildēja pats un tieši to, ko no viņa gaidīju: Instrumenti! Varbūt. Bet tā taču nav grupa. Tas ir pašu izdomātām leģendām apvīts rūpīgi izrēķināts projekts, kam apakšā, pateicoties dalībnieku muzikālajai apdāvinātībai, ir laba pašsacerēta mūzika.

Mēs jau sen zinājām, bet nu «drīkstam» teikt skaļi, ka šos savus trumpjus viņi lika lietā grupā Cosmos, ar katru jaunu koncertšovu spējot atkal priecēt pat brīžos, kad likās: nu ko gan tas Cosmos mums vēl tādu parādīs, lai pārsteigtu? Taču katru reizi no jauna tas perfekti izdevās, un nav brīnums, ka grupas spilgtākajiem dalībniekiem Jānim Šipkēvicam un Reinim Sējānam šis scenārijs jau bija apgūts lauciņš, kurā varbūt kādreiz ar svaigiem spēkiem atkal atgriezties, turklāt iekārtot arī kādu blakus «mapīti». Un tas aizgāja uz urrā! Jo latviešiem tuva grupa ir Sigur Rᅢᄈs ar Jonsi, bet Instrumentos ir gan Šipsi, gan Reinsi. Tāpat kaut kādai daļai publikas nav vienaldzīgi Take That tipa kolektīvi, un daža laba kompozīcija ir īstā boys band garā. Pamatu hitam Peace paķert no Pērkona arhīviem ļauj radu būšana - Reiņa tēvs ir Pērkona ģitārvīrs Leons. Un vēl tās pandas! Kurš gan nemīl visādus kustoņus?

Sapņu fabrikas koncerta iesākumā uz skatuves kāpj Toms Grēviņš, kura dīdžeja sets šoreiz papildināts ar igauņu bundzinieku. Un ja ejam tālāk, kāpēc lai nesapulcētu uz skatuves veselu mūziķu un šovmeņu pulku, kas priecē acis? Nē, tas neies cauri - tad taču dīdžejs kļūs lieks pats savā šovā.

Iesildītājmeitenes Īrisas parādīšanās uz skatuves un pirmā dziesma pilnīgi apbur! Kāpēc mums no igauņiem tiek potēts smadzenēs Tanels Padars? Tāds vokāls! Tas apmierina vai katra vīrieša apslēptākās fantāzijas - acīmredzami pieaugusi meitene, kura dzied kā mazgadīga čiepiņa, spēlējoties ar klucīšiem pie nesen pamestās redeļu gultiņas. Jā, protams, viņas sniegums nav nekas jauns, un daudzi to jau pamatoti paspējuši nosaukt par plaģiātu, piesaucot Džoanu Ņūsomu un CocoRosie, bet šādu dziedāšanas stilu jau senāk piekopusi Keita Buša un April March, ja palūkosimies tālāk sešdesmitajos, tad būs vēl. Ilgāk par pāris dziesmām Īrisa gan interesi noturēt nespēj, bet tas ir pieredzes trūkums.

Instrumenti sāk koncertu, būdami savā jomā ne mazāk viedi kā iesildītājas soģi - nekādu bliezienu pa hitiem, bet gregorisko un tibetiešu dziedājumi no Reinsi puses, kam seko Šipsi falsetā dziedāta senlaicīga dziesma, kādas dzirdētas Cosmos repertuārā un prātā nāk doma, ka līdz ar masku krišanu varētu notikt Instrumentu un Cosmos «apvienošanās» šovs, kurā visi draudzīgi uzdziedāsim par pasaules galiņu. Bet nē - brīdī, kad jau kļūst garlaicīgi (kas neapšaubāmi bija scenārija plāns), priekškars krīt un atklājas roka trio (bungas, ģitāra, bass) pandu maskās, no kurām pats duets nu atbrīvojies pilnībā.

Par perversu klaunu nogrimētais Reinsi tagad vairāk laika pavada pie sintezatora, nevis pie bungām, lai Šipsi var izvērsties kā galvenais vokālists, parādoties te vienā, te otrā skatuves pusē un atbrīvojoties pat no stulbās melnās parūkas, kas sen vairs nepilda savu sākotnējo sejas slēpšanas lomu. Reinsi galvenais uznāciens ir viņa jau Cosmos redzētā apskaužamā dejotprasme, kad beidzot pat visneattapīgākajiem ir skaidrs, ka TAS ir Reinis Sējāns. Ģitārista pacelšanās gaisā un dzirksteļu stabi, jau Piena festivālā izspēlētais joks ar Filipa Kirkorova elsojošo «aizkadra» vokālu un tam sekojošo puspliko plastisko dāmu skatuves priekšā. Un vislielākie hiti - Apēst tevi un Zemeslodes pašās beigās kā gandrīz jau atņemts, bet tomēr iedots saldais ēdiens, kas gardi nočūkst cerību pelnos. Noteikti gaidīsim Instrumentus vēl, un ne vien kā atbalstošo radiostaciju pārmērīgas centības izraisīta pieraduma rezultātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?