Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Kvintesences izvēle

Katra vīnmīļa dzīvē pienāk brīdis, kad vīnos tiek novērtēts elegantums. Interese tiek izrādīta ne tik daudz par vīna spēku un jaudu, cik par tā sarežģītību, par krāsām un aromātiem bagāto paleti, vīna raksturu un individualitāti. Nonākot lietpratēja lomā, dzimst atziņa, ka vīna daudzveidība atkarīga ne tikai no vīnogu šķirnes, augsnes sastāva un klimatiskajiem apstākļiem, ko franči lepni dēvē par teruā (fr.

val. - terroir), bet arī no vīndara filozofijas, tehniskajām iespējām, kuras tas var izmantot, vīnu veidojot. Plašajā vīnu pasaulē baudāmais un mīļākais šedevrs tiek noteikts pēc ēdienu saderības, gadalaika, diennakts stundas, garastāvokļa, kā arī sarunbiedra. Turpmāk par diviem aktuāliem vīniem no atšķirīgām pasaulēm. Abi varētu ieņemt atzīstamu vietu vīna izvēlē šovasar.

2013 Avant Sauvignon Blanc, Kalifornija, ASV - baltvīns

Kendall-Jackson vīndara radītais Avant izceļas ar elegantu un «apaļu» stilu. Veidots no aristokrātiskās Sauvignon Blanc šķirnes, tas sniedz lielisku baudījumu demokrātiska baltvīna cienītājiem. Vīna nobriešanai ir veltīti vairāki mēneši nerūsējošā tērauda tvertnēs, un tas nav iepazīstināts ar ozolkoku. Tam piemīt spoži mirdzoša krāsa ar izteiksmīgi zeltainu metālisku atspīdumu. Aromātā nepārspējama daudzveidība - svaigs un skanīgs eksotisko augļu un citronzāles salikums. Garša līdzsvarota un neuzbāzīga ar nelielu citrusu piedevu liegai mineralitātei. Ja kāds ir noguris no hrestomātiski pareiziem vecās pasaules darinājumiem ar izteikti griezīgo svaigumu un vīna minerālo struktūru, tad šis vīns ir izdevusies alternatīva - tropisks un saulains. Tas būs daudzpusīgs un demokrātisks apvienojumā ar dažādiem ēdieniem - jūras veltēm, pastu, dārzeņu salātiem ar mīkstajiem sieriem, kā arī teicams ar kuskusu.

2010 Picotis Schioppettino, Friuli, Itālija - sarkanvīns

Vairākus gadus vecajā pasaulē arvien aktuālāki kļūst autentiski un unikāli vīni, kurus veido neparasts vīnogu salikums, plašam patērētāju lokam mazpazīstamas vai svešas šķirnes ar neparastām aromāta un garšas īpašībām. Grila sezonas pilnbriedā ir lieliska iespēja iepazīt reti sastopamu Itālijas vīnogu šķirni - Schioppettino. Vēsturiskas liecības par šķirni un tās vīnu saglabājušās no trīspadsmitā gadsimta otrās puses, kad to izmantoja laulību ceremonijās. No vīna dārziem tā gandrīz pazuda deviņpadsmitā gadsimta otrajā pusē, kad Eiropu skāra filoksēras epidēmija. Mūsdienās šķirne tiek audzēta Itālijas ziemeļaustrumos un Slovēnijā.

Pirmais iespaids - spilgti sarkana rubīna krāsa ar violetu atspulgu. Aromātā dominē tumšo ogu nianses - kazenes, mellenes. Garšas salikumā neuzbāzīgs miecvielu, žāvētu augļu, ciedru riekstu, bagātīgs tumšās šokolādes saldenums un garšvielu līdzsvars. Spēcīgo vīna uzbūvi lieliski papildina izteiksmīga pēcgarša, vērā ņemams ozolkoka sniegtais vanilīna pikantums. Vīns nobriedis 13 mēnešus franču ozolkoka mucās. Apvienojumā ar piesātinātām pastām, medījuma cepeti, pagatavotu uz grila, puscietajiem un cietajiem sieriem uzplauks vīna interesantais raksturs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?