Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Laba iespēja, kā pārvarēt digitālo plaisu un justies modernākam

«Ziņas internetā tagad lasu katru dienu. E-pastus gan nerakstu, jo tad jāmaina brilles. Vēl tikai Skype neprotu lietot - ar dēlu, kurš dzīvo Vācijā, sazināmies pa telefonu. Kaut arī neesmu liela datoru fane - no rīta līdz vakaram pie datora nesēžu, tomēr, ja būs iespēja mācīties vēl, uz datorkursiem noteikti iešu,» teic seniore Vanda Pabērza.

Arī viņa šovasar bija iesaistījusies Lattelecom projektā Pieslēdzies, Latvija! un apguvusi datora lietošanas prasmes. Kopumā šogad tās mācījušies 6680 senioru - tas ir četrreiz vairāk nekā pērn. Paši seniori atzīst, ka projekta lielākie ieguvumi ir pieeja informācijai, pašapziņas celšana un vientulības mazināšana. Vandas kundze apstiprina - vienai dzīvojot, esot garlaicīgi: «Tā bija laba iespēja. Turklāt nekad nav par sliktu iemācīties ko jaunu!»

Pieslēgties pasaulei

«Šogad panākts brīnišķīgs rezultāts, pārsniedzot optimistiskākās prognozes. Esmu no sirds lepns par šiem cilvēkiem, kas 60, 70 un pat 80 gadu vecumā ir gatavi pārvarēt digitālo plaisu, kas šķir viņus no pilnvērtīgas dzīves!» atzina projekta iniciators, Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Pateicībā par ieguldīto darbu un entuziasmu senioru apmācībā novembrī Rīgā un vairākās Latvijas pilsētās notika Pieslēdzies, Latvija! noslēguma pasākumi, godinot skolotājus, skolu direktorus, projektā iesaistītās pašvaldības un seniorus. Rīgā noslēguma pasākumā labklājības ministre Ilze Viņķele uzsvēra, ka šis projekts apgāž vairākus stereotipus - gan to, ka senioru vecumā cilvēki kļūst neaktīvi un nevar iemācīties neko jaunu, gan to, ka uzņēmumiem rūp tikai peļņa un visas labās lietas maksā dārgi. «Šis projekts palīdz senioriem pieslēgties pasaulei, pieslēgties cerībai, pieslēgties gaismai,» teica I. Viņķele.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks uzvēra konkurētspējas lomu: «Rīgā 50 un vairāk gadu ir aptuveni trešdaļai iedzīvotu, tas ir liels skaits. Senioriem tā ir ļoti svarīga uzdrošināšanās no darbaspējas vecuma palielināšanās un konkurētspējas viedokļa. Rīgas dome ir gatava projektā līdzdarboties arī turpmāk, lai šis sociālais aspekts un cilvēku drošības sajūta IT laikmetā pieaugtu.»

Kļūt zinošākam

Apmācīto senioru veiktās aptaujas dati liecina, ka gandrīz trešdaļa respondentu (28,6%) kā lielāko projekta ieguvumu min iespēju kļūt zinošākam par notiekošo Latvijā un pasaulē. Otrs lielākais ieguvums, kuru min vismaz katrs piektais seniors, ir pašapziņas celšana un piederības sajūtas vairošana sabiedrībai (23,2%). Tāpat piektdaļa senioru uzsvēruši, ka pēc datorprasmju apguves viņi kļuvuši sociāli aktīvāki, biežāk sazinās ar tuviniekiem, jūtas modernāki un spēj rast labāku kontaktu ar citām paaudzēm.

Atbildot uz jautājumu, kā seniori izmanto datoru pēc apmācību kursa apmeklēšanas, visbiežāk minētā atbilde ir informācijas meklēšana internetā (15,5%), nākamās populārākās atbildes ir ziņu lasīšana internetā (13,9%), e-pastu rakstīšana (13,6%), rēķinu apmaksa internetbankā (12,1%), sociālo portālu lietošana (piemēram, Draugiem.lv, 8,8%). Tāpat seniori norādījuši, ka jauniegūtās prasmes izmanto saziņai caur Skype, iepirkumiem interneta veikalos, YouTube video aplūkošanai un datorspēļu spēlēšanai.

Aptaujas dati liecina, ka aktīvākā senioru vecumgrupa, kuri apmeklējuši datorkursus, ir 56-75 gadus jauni cilvēki (gandrīz 70% no kopējā senioru skaita). Katram ceturtajam projekta dalībniekam bija 50-55 gadi, savukārt vairāk nekā 6% dalībnieku bija pārkāpuši 76 gadu slieksni. Vecākā projekta dalībniece bija Aina Rodrigesa-Mata, kura nupat nosvinēja 94 gadu jubileju. Kā viņa apliecināja Senioru Dienai - tieši vecumā svarīgi uzturēt mentālo aktivitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?