Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lai LNT un TV3 nepamestu bezmaksas ēteru, sola «spiest» uz tarifiem

Lai nacionālās komerctelevīzijas LNT un TV3 nepamestu bezmaksas ēteru augsto apraides tarifu dēļ, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (Vienotība) rosinās likuma grozījumus.

Savukārt Lattelecom tarifu gatavs pārskatīt vien tad, ja Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) pazeminās savus tarifus vai arī Lattelecom apraides tiesības bez konkursa tiks pagarinātas uz pieciem gadiem.

Nacionālie komerctelevīziju kanāli LNT un TV3 norādījuši, ka palikšana virszemes apraides bezmaksas paketē būtu ekonomiski neizdevīga. Atteikšanās no nacionālās televīzijas statusa gadā ļautu ietaupīt 650 tūkstošus latu katram kanālam. LNT un TV3 pauž neapmierinātību, ka ir jāiztiek ar reklāmas naudu, kamēr sabiedriskā televīzija saņem valsts un reklāmdevēju finansējumu, bet pārējās komerctelevīzijas - reklāmdevēju un kabeļtelevīziju operatoru maksājumus. LNT un TV3 esot liegta iespēja saņemt atlīdzību par iekļaušanu maksas paketēs.

Lattelecom komerctelevīziju izteikumus dēvē par publisku retoriku, lai piesaistītu valsts institūciju uzmanību brīdī, kad krasi krities reklāmas tirgus apjoms. «Attiecībā uz iespēju nacionālās apraides komerctelevīzijām pamest bezmaksas ēteru varu norādīt tikai to, ka Lattelecom ir noslēgti līgumi par apraidi gan ar sabiedrisko televīziju, gan ar nacionālās apraides kanāliem un tie ir spēkā līdz 2013. gada beigām,» norāda Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča. «Lattelecom ir jāatpelna iztērētie līdzekļi, tādēļ tarifi aprēķināti, pamatojoties uz izmaksām, no kurām lielu daļu veido maksājumi par Latvijas Valsts radio un televīzijas centra infrastruktūras izmantošanu,» viņa skaidro.

Par virszemes apraidi 650 tūkstošus latu gadā maksā ne tikai TV3 un LNT, bet arī valsts par LTV1 un LTV7, atgādina I. Circene. «Situācija, kad no valsts budžeta maksā valsts uzņēmuma peļņas gūšanai, ir kropla,» uzskata deputāte. Satiksmes ministrijas (SM) parlamentārā sekretāre Dana Reizniece (ZZS) norāda, ka ministrija ir aicinājusi Lattelecom detalizēti skaidrot augstos tarifus. LVRTC tarifu samazināšana neesot iespējama.

Kā vienu no iespējamiem risinājumiem, lai saglabātu bezmaksas apraidi, I. Circene rosina obligātu sabiedriskā pasūtījuma nodošanu komerctelevīzijām 15% apmērā. Patlaban Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums paredz šādas iespējas īstenošanu, tomēr tā nav noteikta obligāti. Šajā jautājumā vienisprātis ar deputāti ir arī Lattelecom komercdirektore. «Ja valsts nacionālo komerctelevīziju bezmaksas pieejamību uzskata par iedzīvotājiem un nacionālajai identitātei, un nacionālajai drošībai svarīgu, šis būtu īstais brīdis, kad iesaistīties ar finansiālu atbalstu,» viņa uzskata. Pirmdien Saeimas deputāti tiksies ar iesaistīto nozaru ministriem, lai turpinātu meklēt iespēju samazināt tarifus.

Mediju eksperte Anda Rožukalne Dienai jau izteikusi neticību, ka TV3 un LNT izpildīs savus draudus un pametīs bezmaksas ēteru. Vienlaikus viņa atzīst, ka sabiedrība zaudētu, ja televīzijas vairs nebūtu redzamas bez maksas, un uzskata, ka valsts varētu uz laiku atbalstīt komerctelevīzijas. «Ja valsts nolems palīdzēt komerctelevīzijām, būs gan pamatīgi jāizpēta situācija Lattelecom atbildības pusē, gan stingri jānosaka, ko par šādu palīdzību no komerctelevīzijām saņems valsts. Ja vienošanās netiks panākta, arī sabiedriskajiem medijiem nāksies maksāt vairāk, jo apraides izmaksas sadalītas starp visiem bezmaksas pakas «dalībniekiem», līdz ar to risinājumu nāksies meklēt jebkurā gadījumā - arī tad, ja televīzijas uzreiz nepametīs ēteru, bet nespēs norēķināties,» norādīja A. Rožukalne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?