Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lai nebūtu jāstāv rindā pēc eiro

Lai 2014. gada 1. janvārī eiro uzņēmumus nepārsteigtu nesagatavotus, laikus tam jāsagatavojas. Jo agrāk uzņēmums organizēs procesu pārejai uz eiro, jo mierīgāka tā būs. Ja uzņēmums pagaidām nogaida, ir pēdējais brīdis sākt gatavoties eiro ieviešanai, jo nogaidīšana var nozīmēt ne tikai mazināt konkurētspēju, bet sliktākajā gadījumā pat apdraudēt biznesu, jo sevišķi, ja uzņēmuma darbs saistīts ar skaidras naudas lietošanu.

Swedbank un TNS veiktais Latvijas eiro gatavības indeksa 3. pētījums rāda, ka septembrī uzņēmēju eiro gatavība bija vidējā līmenī, savukārt trīs mēnešus pirms pārejas tai vajadzētu būt jau augstai. Viena no rīcības jomām, kas traucē sasniegt augstāku gatavības līmeni, ir nepietiekama skaidrās naudas plūsmas plānošana un risinājumu izvēle. Pētījums arī atklāj, ka iedzīvotāji jau sākuši tērēt savus skaidrās naudas latu un santīmu uzkrājumus, un prognozējams, ka skaidrās naudas slogs tirdzniecības un pakalpojumu uzņēmumos īpaši pieaugs gada beigās un 2014. gada pirmajās divās nedēļās. Divu valūtu paralēlās apgrozības posms un skaidras naudas viļņi strauji tuvojas, tāpēc plānot naudas plūsmu un būt gataviem attiecīgajam periodam uzņēmumiem ir īpaši svarīgi.

Pirmajās divās 2014. gada janvāra nedēļās iedzīvotāji joprojām varēs norēķināties latos, taču uzņēmumiem atlikums būs jāizdod eiro. Tāpēc viens no svarīgākajiem soļiem ir parūpēties par pietiekamu daudzumu eiro nākamā gada sākumā. To var izdarīt divos veidos - piesakoties eiro priekšpiegādei uz uzņēmuma adresi vai arī gada nogalē ejot uz filiāli pēc Latvijas Bankas eiro sākumkomplektiem.

Tiesa gan, Igaunijas pieredze pārejā uz eiro rāda, ka rindās filiālēs bija jāpavada līdz četrām stundām. Latvijā, ņemot vērā atšķirīgos norēķinu paradumus, gaidīšanas laiks rindās patlaban prognozējams pat no sešām līdz astoņām stundām. Turklāt jāņem vērā tāds praktisks apstāklis, ka maiņas nauda jeb eiro sākumkomplekti ir smagi - piemēram, 10 monētu standarta sākumkomplekti, kuru kopējā vērtība ir tikai 2000 eiro, sver 35 kilogramus. Arī plāns gadumijā aizsūtīt kādu darbinieku uz bankas filiāli pēc eiro sākumkomplektiem var būt lemts neveiksmei, jo tos varēs saņemt tikai paraksttiesīgās personas. Lielākajā daļā Latvijas uzņēmumu tie ir vadītāji. Tāpēc, lai gada nogalē nebūtu jāpavada gandrīz visa darbadiena rindā pēc eiro monētu sākumkomplektiem, ieteicams laikus pieteikties savā bankā eiro priekšpiegādei.

Jo agrāk uzņēmumi pieteiksies eiro skaidras naudas piegādei, jo vēlāk to saņems. Šajā gadījumā šāds šķietams paradokss ir uzņēmējam par labu - tas nozīmē īsāku laiku, kad jārūpējas par eiro uzglabāšanu atsevišķi no latiem, kā arī mazāku posmu, kad uzņēmuma kontā trīs dienas pirms eiro priekšpiegādes tiek rezervēta ekvivalenta naudas summa latos. Piesakot eiro priekšpiegādi, vērts nodrošināties ar skaidras naudas rezervēm vismaz septiņām dienām, jo paredzams, ka pēc tam iestāsies naudas dabiskā aprite.

Šī gada nogale un nākamā gada sākums uzņēmumiem būs neikdienišķs izaicinājums. Tomēr, prasmīgi gatavojoties, zem skaidras naudas viļņiem nav jāsagumst, un to jaudu, gluži kā sērfojot, var izmantot sava ātruma un dinamikas celšanai.

*Swedbank Naudas plūsmas un e-produktu vadības daļas speciāliste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?