Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Lai to izturētu, pusstundu skrien

Mūziķiem pēc sešu stundu spēlēšanas lūpas būtu lupatās un roku muskuļi krampju sarauti. Tāpēc operā Dievu mijkrēslis spēlē divi orķestri: pēc pirmā cēliena, kas ilgst divas stundas, Nacionālo simfonisko orķestri izrādē nomainīs Latvijas Nacionālās operas orķestris. Es pats, lai izturētu visas sešas stundas, pirms mēģinājumiem pusstundu skrienu - iestudējuma muzikālais vadītājs 31 gadus vecais vācu diriģents Kornēliuss Meisters atklāj darba virtuvi.

Rīga un tās operteātris viņam jau ir labi pazīstami, jo Riharda Vāgnera četru operu cikla Nībelunga gredzens iestudēšanas projektā LNO viņš iekļāvās jau 2008. gadā, kopā ar režisoru Viesturu Kairišu veidojot Zīgfrīda iestudējumu. Viņš šeit atgriezīsies Jēzus vecumā 2013. gada Rīgas Operas festivālā diriģēt visas četras šī cikla operas.

Lai gan vēl jauns, Meisters ir jau pieredzējis diriģents: jau sesto sezonu viņš ir Heidelbergas operteātra un filharmonijas orķestra vadītājs un kopš 2010. gada - arī Vīnes Radio orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs. Turklāt viņš tik pamatīgi iedziļinājies Vāgnera tradīcijās, ka 2004. gada vasarā jau asistēja pasaulslavenajam franču maestro Pjēram Bulēzam Parsifāla iestudējumā Baireitas festivālā. Viņš diriģējis vai asistējis visos Vāgnera operu iestudējumos, taču Nībelunga gredzena izpildījumu Rīgā arī personiski gaida kā īpašu notikumu, jo ko tādu veiks pirmoreiz mūžā. Pirmoreiz viņš te gatavojis arī Zīgfrīdu un tagad - Dievu mijkrēsli.

«Vāgnera mūzikā mani apbur orķestra krāsainība un Vāgnera īpašā, rimtā laika izjūta: ārija vai duets var ilgt pusstundu, taču negarlaiko, jo tā ir «mūzika, ko tu izslāpis dzer», diriģents stāsta, ar ko Vāgners atslēdzis viņa sirdi. Visbūtiskākais ir Vāgnera skaņas ideāls, ko viņš iepazinis savulaik speciāli Nībelunga gredzenam celtajā teātrī Baireitā. «Nekad neaizmirsīšu izjūtas, kādas izbaudīju Zīgfrīda izrādē, kuru klausījos, sēžot orķestra bedrē. Es biju pašā dziļumā, astoņus metrus zem skatuves. Tur blakus tromboniem, tubām un timpāniem nav dzirdams pilnīgi nekas, ko dzied uz skatuves. Skatītājiem neredzami un nosvīduši, 40 grādu karstumā mūziķi pludmales šortos rada Vāgnera īpašo skaņu, kas zālē nonāk nevis tieši, bet gan kā atbalss. Tā ir ļoti tumša, ļauj justies kā siltos ūdens viļņos.» Meisters sliecas līdzīgu skanējumu radīt arī Rīgā.

Meisters sācis diriģēt 17 gadu vecumā, 21 gadu vecs jau debitējis Hamburgas operā un savā dzimtenē kļuvis par visjaunāko operteātra galveno diriģentu. «Es izaugu profesionālu mūziķu ģimenē, mājās mūzika skanēja vienmēr, un mans tēvs, klavieru profesors, bija mans pirmais skolotājs. Es spēlēju ne tikai klaviermūziku, bet arī daudzu operu partitūras un jau pusaudža gados sāku strādāt par koncertmeistaru dziedātājiem. Tagad diriģēdams atgriežos pie mūzikas, kuru jau pazīstu, un zinu arī to, kad dziedātājs elpos,» stāsta K. Meisters.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?