Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lai uzlabotu klimatu, jāmaina paradumi

Vislielāko piesārņojumu Latvijā rada ikdienas komunālo pakalpojumu izmantošana, nevis, piemēram, transports, kā varētu likties, liecina Pasaules Dabas fonda pētījums par iedzīvotāju ietekmi uz vidi jeb tā dēvēto «oglekļa pēdas nospiedumu». Turklāt secināts, ka Latvija pavisam noteikti nav zaļākā valsts pasaulē, jo vidēji Latvijas iedzīvotāji krietni pārsniedz pasaulē pieļaujamo ietekmi uz klimatu.

«Pēdas nospiedums» liels

Oglekļa dioksīds ir cilvēka veselībai kaitīga gāze (CO2), kas rada paliekošas sekas uz apkārtējo vidi un klimatu. To pielīdzina oglekļa dioksīdam (CO2e) tonnās, kas, savukārt, ir atmosfērā nonākušais gāzes daudzums. Pasaules Dabas fonds norāda, ka pasaulē viens cilvēks nedrīkst radīt vairāk kā 3 tonnas CO2e gadā. Latvijā vidēji viens cilvēks rada 5,14 tonnu oglekļa dioksīda lielu kaitējumu klimatam. Viena cilvēka kaitējumu klimatam jeb tā dēvēto «pēdas nospiedumu» var aprēķināt, saskaitot negatīvo ietekmi no transporta, mājokļa apkures un citu komunālo pakalpojumu lietošanas paradumiem, kā arī pārtikas un citu sadzīves preču patēriņa.

Pasaules Dabas fonda organizācija, jau otro reizi veicot pētījumu par Latvijas iedzīvotāju radīto ietekmi uz klimatu (pirmo reizi šāds pētījums tika veikts 2008. gadā), secinājusi, ka lielāko kaitējumu Latvijā rada mājokļu apkure, kā arī dažādi komunālie pakalpojumi. Tie prasa ļoti lielus resursus, kā, piemēram, oglekļa saturoši kurināmie (akmeņogles, naftas produkti un dabasgāze), kopumā rada vidēji 1,94 tonnas oglekļa dioksīda piesārņojumu uz vienu iedzīvotāju. Otrajā vietā negatīvā ziņā ir transportlīdzekļi ar 1,11 tonnu lielu piesārņojumu uz vienu iedzīvotāju, bet trešajā - pārtikas ražošana ar 790 kg lielu CO2e piesārņojumu atmosfērā.

Pie vainas treknie gadi

Pasaules Dabas fonda eksperts Jānis Brizga ir pārliecināts, ka lielo oglekļa pēdas nospiedumu Latvijā radījuši treknie gadi, savukārt krīzes periodā un pēc tā kaitīgie izmeši atmosfērā mazinājušies. Piesārņojumu mazinātu māju siltināšana, retāka aviotransporta un privāto automašīnu izmantošana, kā arī citi ikdienas paradumi.

«Jāsaprot ir divas lietas. Vispirms, ko tas nozīmē ekonomikai. Piemēram, mainās nokrišņi, un kanalizācijas sistēma vairs nevar novadīt lietus ūdeni, jo pēkšņi tā ir vairāk. Otra lieta ir adaptācija, spēja pielāgoties pārmaiņām,» skaidro fonda valdes priekšsēdētājs Uģis Rotbergs.

Viņš arī norāda - tas, ka Latvijā pieļaujamais piesārņojuma daudzums teju divas reizes pārsniedz noteikto, nozīmē, ka iedzīvotājiem joprojām trūkst izpratnes par šī jautājuma nozīmību. Viņaprāt, sabiedrībai būtu vairāk jādomā par šiem jautājumiem, mēģinot dzīvot zaļāk - siltinot mājas un vairāk izmantojot atjaunojamos resursus.

«Mēs varam salīdzināt sevi ar Lietuvu un Igauniju - vēsture līdzīga un procesi, kas notiek ir līdzīgi, ģeogrāfiskā zona ir līdzīga, nosacīti arī iedzīvotāju skaits un resursu pieejamība ir līdzīga,» norāda U. Rotbergs. Salīdzinot ar kaimiņvalstīm, Latvija ir labākā situācijā nekā Igaunija, kur biežāk kā kurināmais tiek izmantotas brūnogles. Savukārt Lietuvā situācija ir līdzīga kā Latvijā, piebilst J. Brizga.

Arī katram Latvijas iedzīvotājam ir iespēja aprēķināt tiešu savu negatīvo ietekmi uz klimatu pasaulē - Pasaules Dabas fonda mājas lapā internetā (www.pdf.lv/klimats) aprēķinot savu oglekļa pēdas nospiedumu tonnās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?