Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Lai varētu pabarot bērnus

Sarūgtinājums un skumjas - galvenokārt tādas izjūtas valda tajos tautiešos, kas drīzumā plāno doties prom no Latvijas. Nespējot pabarot ģimeni, viņiem nākas atvadīties ne tikai no dzimtenes, bet arī draugiem un radiem. Valstī piesauc ekonomisko izaugsmi, taču daudzi joprojām izmisumā rausta plecus un nesaprot, kur šī izaugsme atrodama.

Nupat veiktais CV-Online pētījums par Baltijas valstīm atklāj visai dramatisku ainu. Gandrīz katrs ceturtais jeb 23% Latvijā aptaujāto šī gada laikā plāno doties strādāt uz ārzemēm. Lietuvā un Igaunijā šis skaitlis ir krietni mazāks - attiecīgi 17% un 13%.

Kamēr bērns vēl mazs

Elīna Cīrule ir no Jūrmalas. Tagad viņa viena dzīvo ar savu trīsgadīgo meitiņu, jo vīrs strādā Zviedrijā. Atbrauc reizi pusotrā mēnesī, dažreiz reizi divos mēnešos. Ģimene nolēmusi vairs neturpināt atšķirtību, un arī abas ģimenes sievietes drīzumā grasās pārcelties uz Zviedriju. Iecere to darīt tieši tagad saistīta arī ar meitiņu. Tik agrā vecumā viņai būs gan vieglāk adaptēties jaunajā vidē, gan apgūt valodu.

Elīnas vīrs Zviedrijā strādā jau pusotru gadu. Darbs esot stabils, atalgojums atbilst padarītajam. Zviedrijā jau ir izveidojies paziņu loks, tas pārcelšanos padara mierīgāku. «Latvijā ar darbiem kūlāmies un malāmies, bet nekādi nespējām nodrošināt normālu izdzīvošanu. Bija jāizvēlas - strādāt neoficiālu darbu un dzīvot bez jebkādām garantijām vai arī oficiāli strādāt garas stundas, par kurām samaksa ir pavisam neatbilstoša,» stāsta Elīna.

Nošķirtība no tēva visvairāk ietekmē tieši bērnu. Agrāk vairāk bija vajadzīgs mātes siltums, taču tagad, gadiem ejot, meita alkst arī tēva rūpju un mīlestības. «Viņa gaida tēti, pārdzīvo, ka viņu tik reti satiek, un es tur neko pat nevaru izdarīt. Arī tētim mazā ir vajadzīga, un tas ir skumji, ka viņš gandrīz nav redzējis, kā viņa aug. Katru reizi, kā viņš atbrauc uz Latviju, mazā jau māk krietni vairāk nekā iepriekšējā reizē,» nosaka Elīna. Viņa jau ir apzinājusi visus iespējamos praktiskos risinājumus, piemēram, saistībā ar meitiņas bērnudārzu. Vietā, kur ģimene plāno apmesties, nav rindu uz bērnudārziem. Sieviete ar bērnu ik pa laikam aizbrauc uz Zviedriju, un novērojumi liecina, ka nav jāuztraucas arī par to, kā meitiņa sazināsies zviedru valodā. Mazā ļoti ātri apgūst valodu un, būdama tur, bez problēmām uztvērusi jau daudzus vārdus. «Arī paziņas, kas jau dzīvo Zviedrijā, saka - bērns tekoši runāt zviedru valodā var iemācīties triju mēnešu laikā. Bērni līdz piecu gadu vecumam ir spējīgi iemācīties runāt pat piecās valodās. Tas ir zinātniski pierādīts. Problēmas sākas vienīgi tad, kad jāmācās lasīt un rakstīt. Tad kāda valoda var atkrist,» ar uzzināto dalās sieviete.

Bažas arī par izglītību

Elīna atklāj, ka ekonomiskie apstākļi tomēr nav vienīgais iemesls, kāpēc negribas palikt Latvijā. Bažas rada arī izglītības sistēma. Līdz 5. klasei tā esot labā līmenī, taču tālāk kvalitāte strauji samazinās. «No 5. klases bērniem māca tikai teoriju. Pietrūkst praktiskā darba, arī zināšanu par finansēm. Bērniem jau skolā jāsāk saprast, kā veidojas nauda. Pieļauju, ka tas ir iemesls, kāpēc daudzas ģimenes Latvijā dzīvo no algas līdz algai. Zviedrijas izglītības sistēma paredz daudz lielāku uzsvaru uz praktiskajām nodarbībām. Viņi nestāv pie tāfeles, skatoties uz vienādojumiem, viņi iet ar skolotāju un dabā rēķina, piemēram, kaut vai koku apmēru,» atklāj Elīna.

Arī augstākajā izglītībā Latvijā ir tikai daži pozitīvi piemēri. Kā labo piemēru sieviete min Rīgas Tehnisko universitāti, viņasprāt, pie mums spēj sagatavot arī ļoti labus mediķus, bet tas arī ir viss. «Tu samaksā milzu naudu par mācībām, bet ir diezgan skaidri prognozējams, ka liela daļa nespēs nopelnīt naudu, lai atmaksātu kredītus,» nopūšas Elīna un piebilst, ka piedāvātā izglītība Latvijā turklāt nesakrīt ar darba tirgu.

Labāku nākotni bērnam

Vineta (vārds mainīts) Dienai atklāj savu stāstu. Arī viņa tuvākajā laikā plāno braukt prom - uz Vāciju. Sieviete tur jau ir pabijusi un sapratusi, ka viņai ir tuva gan šīs valsts iedzīvotāju daba, gan valsts attieksme. Tikpat liela nozīme ir atalgojumam. Arī ar dzīvesvietu nebūtu problēmu - iesākumā viņa apmestos pie draudzenes.

Vinetas dzīvesstāsts ir visai skarbs. Viņa viena audzina savu astoņus gadus veco meitiņu. Sieviete dzīvo mazpilsētā, un atrast darbu esot ļoti grūti. «Situācija nav viegla, ja arī paveicas atrast darbu, samaksa nav lielāka par minimālo algu, bet ir jāmaksā par dzīvokļa īri, bērnudārzu, internetu, telefonu. Pāri nekas nepaliek, nevaru savu meitiņu pat uz Zooloģisko dārzu aizvest. Ļoti gribētu savu mājiņu laukos, nodarboties ar lauksaimniecību, bet saprotu, ka tas ir tikai sapnis, jo man nav savas zemes un naudas iesākumam. Aizbraucot uz ārzemēm, vismaz būtu cerība kaut ko nopelnīt, atlikt, varētu atgriezties Latvijā,» atklāj Vineta. Tajā pašā laikā viņa saprot, ka ir jāpaiet vairākiem gadiem, lai vispār varētu sākt runāt par iekrājumiem.

Vinetai lēmums par aizbraukšanu nenāk viegli, tomēr viņa patlaban neredz iespējas izdzīvot Latvijā un arī pieļauj, ka ar laiku nemaz pēc dzimtenes neilgosies. «Es nāku no trūcīgas ģimenes, kopš sevi atceros, vienmēr ir nācies cīnīties ar naudas trūkumu. Mani tuvākie cilvēki ir miruši, viena dzīvoju jau kopš 15 gadu vecuma. Tikai nesen pabeidzu vidusskolu, ātrāk nevarēju, bija jāstrādā. Ļoti vēlos mācīties tālāk, bet tā ir ekstra, ko nevaru atļauties. Ļoti vēlos sev un meitai labāku nākotni, Latvijā es to neredzu,» savas dzīves skarbo realitāti ieskicē Vineta.

Skarbā aina aptaujās

Nupat Eurostat ziņojumā par 2013. gadu izrādījies, ka Latvijas iedzīvotāji ir vieni no neapmierinātākajiem Eiropas Savienībā (ES). Latvijas iedzīvotāji savu apmierinātību ar dzīvi vērtē ar 6,5 punktiem desmit ballu sistēmā, tas ir ceturtais zemākais rādītājs starp ES valstīm.

Arī jaunākā DNB bankas aptauja par to, kā cilvēki novērtē iespējas Latvijā atrast labu darbu, neatklāj neko pozitīvu. Tikai 5% respondentu norāda, ka Latvijā ir iespējas atrast labu darbu. Kaut gan gadu gaitā darba izredžu vērtējuma indekss ir nedaudz pakāpies, tas joprojām ir zems - izteikti lielākā daļa jeb 63% respondentu atzinuši, ka iespējas atrast labu darbu ir sliktas.

Arī jau iepriekš piesauktais CV-Online pētījums parāda, ka situācija nav būtiski uzlabojusies. 2011. gadā 27% aptaujāto minēja, ka plāno doties uz ārzemēm, 2013. gadā to skaits saruka tikai par vienu procentu. Paralēli tam, ka tagad rādītājs ir nokrities līdz 23% atzīmei, tikai 9% no strādājošajiem ārvalstīs atzinuši, ka šī gada laikā paredz atgriezties Latvijā.

Mediju vaina

Uz jautājumu, kāpēc Latvijas iedzīvotāji izrāda krietni lielāku vēlmi doties peļņā uz ārzemēm nekā Igaunijas un Lietuvas iedzīvotāji, DNB bankas ekonomists Pēteris Strautiņš atbild bez minstināšanās - tā ir mediju piesārņotības vaina. «To tikpat labi var saukt par informatīvā kara intensitāti. Pieļauju, ka tas varētu būt viens no iemesliem,» saka P. Strautiņš un piebilst, ka viena lieta ir pateikt, ka grib braukt prom, pavisam cita lieta - to arī izdarīt.

Ekonomists min kādu Francijas aptauju, kurā puse jauniešu pēc skolas beigšanas atzīst, ka grib pamest Franciju. «Tam, ka cilvēki izsaka vēlmi pamest valsti, ir ārkārtīgi tāls sakars ar reālo rīcību. Ja skatās pēc dažādiem netiešiem indikatoriem, Latvijā patlaban ir neiespējami pateikt, vai šobrīd vairāk iebrauc vai aizbrauc. Es šādas aptaujas vairāk uztveru kā pamudinājumu cilvēkiem izkratīt sirdi,» P. Strautiņš komentē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aptaujas rezultāti

Uz ārzemēm šī gada laikā plāno doties strādāt
33% bezdarbnieku
21% studentu
17% algotu darbinieku
9% pašnodarbināto

Aizbraucēju vecums
8% - no 18 līdz 24 gadiem
34% - no 25 līdz 34 gadiem
27% - no 35 līdz 44 gadiem
20% - no 45 līdz 54 gadiem
10% - 55 +
Avots: CV-Online

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?