Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lai vispār būtu skanošais

Ļoti patīkami, ka avīze dod iespēju arī mums, senioriem, izteikt savas domas par Latvijai draudošo naudas maiņu. Kaut gan - viss jau ir izlemts bez tautas gribas un mūsu valstsvīri jau naski dodas uz Briseli izlūgties svētību sev tik izdevīgam darījumam. Ja būtu rīkots referendums un visiem dota iespēja izteikt savu viedokli, droši vien viss noritētu citādi. Bet nedzīvojam jau tādā valstī kā Šveice, kur pat algu griestus baņķieriem izlemj tauta referendumā.

Savā garajā mūžā esmu piedzīvojusi ne vienu vien varas un naudas maiņu, un neviens jau mums neprasīja, vai to gribam vai ne. Ko mums gaidīt no eiro ieviešanas, to rādīs nākotne. Tāpēc vienīgais, ko varam vēlēties, - lai vispār kāds skanošais mūsu maciņos būtu, sauc to, kā gribi, - par latu, eiro, dolāru vai franku. Lai varētu nopirkt kādu gaļas gabaliņu, kaut vai zirga.

Jā, par tās klātbūtni tagad Eiropā gan sacelta pamatīga jezga. Itin kā driģenes būtu saēdušies, vai. Es par to varu spriest, jo pati esmu ēdusi šo lopiņu. Nu, protams, bada laikos, kad, kā saka, velns pat mušas ēdot. Par velnu nezinu, bet es vēl tagad mutē jūtu zirga gaļas garšu, tādu saldenu, kaut pagājuši turpat 70 gadi.

Toreiz, 1944. - Otrā pasaules kara pēdējā - gada beigās, bēgļu gaitas mūs bija iedzinušas tā sauktajā Kurzemes katlā - Cīravas pagastā. Mani kopā ar tēvoča ģimeni, kur es biju ciemojusies - bet frontes līnija nogrieza man atpakaļceļu pie vecākiem -, savā paspārnē uzņēma kāds turīgs lauku mājas saimnieks. Viņš iemitināja mūs savā graudu kaltē. Mūsu guļvietas bija izvietotas uz metāla režģiem, uz kuriem bēra graudus. Dāres (tā kalti dēvēja mana tante) vidū atradās milzīga krāsns, ko kurināja, graudus kaltējot.

Par ēdamo mums bija jādomā pašiem. Atceros, ka tante to centās sagādāt, ubagojot pie apkārtējiem saimniekiem. Tikai vienu reizi, šķiet, tas bija Ziemassvētkos, mājas saimnieki uzaicināja visus bēgļus pie sevis uz svētvakara mielastu. Eglīte bija iedegta, galdā tika pasniegta maltīte ar turpat dīķī sazvejotajām zivtiņām. Neatceros, vai mums, bērniem, tika pasniegta kāda dāvaniņa, bet mēs uz brīdi varējām aizmirst kara postu un justies kā mājās.

Atceros kādu citu reizi. Bēgļiem bija padota ziņa, ka viņiem tiks izsniegta gaļa. Izrādījās - zirga. Pēc pagatavošanas notiesājām to ar gardu muti - kā nekā sen nekas tāds nebija ēsts. Turklāt pēc tās bija tālu braukts - uz pagasta centru, kas atradās Ordangas muižā. Šķiet, tur bija izvietots arī vācu armijas štābs, jo pēc kapitulācijas mēs - lieli un mazi - traucāmies uz turieni vēlreiz, lai iegūtu vāciešu pamestos labumus - konservus un citas lietiņas...

Jā, mūsdienās zirga gaļa uzturā vairs nav jālieto, kaut gan uztura zinātnieki atzīst, ka tā ir daudz vērtīgāka par citu lopiņu. Kā citādi - mēs taču zinām, ko ēd zirdziņš: zālīti, graudus. Tad kāpēc tāda brēka? Runa ir par morālo aspektu - zirdziņš esot cilvēka draugs un mājdzīvnieks. Bet vai tad draugu izmanto ratu vilkšanai un nastu nešanai, turklāt skubinot ar pātagu? Zirdziņš tāds pats darba lopiņš kā govs vien ir.

Tikai nedomājiet, ka es propagandēju zirga gaļas izmantošanu, turklāt vēl slēptā veidā. Pasarg Dievs! Bet, kā liecina TV nesenais pētījums, tikai puse apjautāto bija satraukti par gaļas skandālu. Pieļauju, ka otra puse ir mana vecuma cilvēki, kuri zina, kas ir karš un bads un ka zirga gaļas lietošana no visām kara šausmām ir tā vismazākā.

Mūs uztrauc kas cits - kā izdzīvot ar mazajām pensijām, vienalga, vai tās tiks maksātas latos vai eiro.

Vilma Grava-Eglīte

Bagātajiem būs labāk

Domāju - ja mums nebūs lata, nebūs arī mūsu mīļās Latvijas, tikai kaut kāda Eiropas province. Esmu ulmaņlaika bērns un neticu eiro stabilitātei. Zinu tikai to, ka līdz ar šīs valūtas ieviešanu pensionāriem labāka dzīve nekļūs. Kāpēc tad trešdaļa igauņu taisās doties no dzimtenes prom? Mana vecuma paziņas par eiro pat dzirdēt negrib!

Lasīju - jā, tie, kas ir bagāti, tiem eiro pavērs ceļu uz labāku dzīvi, bet ne nabagiem. Man pensija ir 140 latu. Es jau nesūdzos, pienam, maizei sanāk, taču gaļu nevaru atļauties. Elektrību nomaksāju un domāju - kamēr bērni ir veseli, man jābūt laimīgai un jāsmaida, jo tikai smaids neko nemaksā.

Lidija Dzenīte

Atvieglos dzīvi aktīvajiem

Neredzu nevienu iemeslu, kas ļautu atstāt latu kā Latvijas valūtu, varbūt tikai nostalģija pēc lata un negribēšana mainīt pierasto naudu. Ieguvumi ir pietiekami atspoguļoti presē - lētāki norēķini, vieglāki apstākļi ceļotājiem, integrācija Eiropas stiprāko valstu saimē, drošība par nākotni utt.

Domāju, ka aptaujas par šo jautājumu ir tendenciozas: internetā redzēju vienu aptauju, kas rādīja, ka par eiro ieviešanu ir 60% aptaujāto. Tie gudrākie jau nestaigā darba laikā pa ielām, tur staigā tikai bezdarbnieki vai sliņķi. (Tā tiek veiktas aptaujas.) Aptaujas jāveic starp strādājošiem cilvēkiem, kuru lielākā daļa saprot, ka eiro atvieglos dzīvi visiem aktīviem cilvēkiem.

Modris Putns, pensionārs, 76 gadi, bijušais grāmatvedis

Bez optimisma

Atceros, ar kādu lepnumu pret Latvijas rubļiem nomainītos latus liku savā naudasmakā - ar cerību uz savas valsts izaugsmi, nākotni. Tagad latus nomainīšu pret eiro bez ticības perspektīvai.

Un ne jau sentimentālu jūtu vadīta, bet tāpēc, ka viss kļūs dārgāks un manam hroniskās izdzīvotājas optimismam vairs nav pamata.

Lūcija K.

Izlemts jau sen

Uzskatu, ja reiz esam iestājušies Eiropas Savienībā, likumsakarīgi - ir jābūt arī eiro, tur nav ko apspriest. Tas taču jau pirms daudziem gadiem bija izlemts!

Jānis Jaunzems

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?